Eksperter vil ha caddier i klubbgolf

Caddier ser vi som oftest som hjelpere til elitespillere eller møter som golfturister utenlands. Eksperter mener imidlertid at det finnes flere grunner for å gjeninnføre caddiene i klubbgolf.

eksperter-vil-ha-caddier-i-klubbgolf


DET VANLIGE BILDET: For golfere flest er caddier enten noe elitespillere bruker eller noe som hører fortiden til. Flere eksperter tar imidlertid til orde for å gjeninnføre caddier i klubbgolf.

eksperter-vil-ha-caddier-i-klubbgolf


EN FANTASTISK MULIGHET: Utgiver av Rolex Golf Guide og tidligere euroatourspiller, Kristel Mourgue d’Algue, tar til orde for å gjeninnføre caddietradisjonene i klubbgolf. Caddierarbeid er en glimrende måte å lære nye golfere respekt for spillets verdier og tradisjoner, mener hun.

— Caddier er en fantastisk mulighet, mener Kristel Mourgue d’Algue, utgiver av verdens mest anerkjente guide over verdens golfbaner, Rolex Golf Guide.

40-åringen, med fransk far og svensk mor, har en lang karriere som amatør og profesjonell på europatouren bak seg.

— Det er ikke så lenge siden caddier for amatører fantes overalt på golfplaneten. I dag er det bare resorter og meget eksklusive klubber som har klart å opprettholde denne fantastiske aktiviteten, påpeker Mourgue d’Algue i et nyhetsbrev.

I Norge må vi tilbake til 60- og 70-tallet for å finne særlig utbredelse av caddier, og de fleste tidligere elitespillere lærte seg golf som caddie i ungdommen.

En ambassadør for klubben

I henhold til definisjonen er caddiens oppgave begrenset til å bære golfbagen gjennom 18 hull og gi råd når de blir bedt om det.

— I virkeligheten er ikke det tilfelle. Caddien er golfspillerens følgesvenn, som gir sin ekspertise og støtte under hele runden, sier Mourgue d’Algue.

Hun hevder at caddier betyr ekstra service til medlemmer og besøkende pår golfklubbene, og at de både formidler klubbens historie og er med på å holde den ved like.

Fantastiske historier

De mest legendariske klubbcaddiene kommer gjerne fra De britiske øyer, og er som oftest kjent for sin munnrapphet og til tider noe drikkfeldige livsførsel.

Det har skapt fantastiske historier som har blitt fortalt om og om igjen år etter år. Noen av de beste er samlet i boken Golf Links of Irland.

Blant dem finner vi Peter Maguire, en av de legendariske caddiene fra Portmarnock Golf Club i Dublin.

En av hans faste kunder, og tidligere leder i klubben, hadde bestemt seg for å kvitte seg med Maguires tjenester og heller bruke en batteridrevet tralle.

Tilfellet ville at Maguire i stedet gikk caddie for en annen spiller i samme gruppe. Mannen med trallen slo ballen langt ut i purren på hull 4.

— Hvor ble det av ballen min, Maguire? ropte han.
— Så du hvor den gikk?

— Spør den forbaskede trallen din, svarte Maguire og skulte stygt på sin tidligere kunde.

Arkitekter vil ha caddiene tilbake

Også fra golfbanearkitektens leir er det flere som tar til orde for at caddier bør blir mer utbredt igjen.

Særlig i USA, der golfbilene dominerer, og veiene de krever er en estetisk utfordring.

Blant dem som ivrer for caddienes renessanse finner vi Mike Keiser, eieren av Bandon Dunes i Oregon, og mannen med 18 majoritler; Jack Nicklaus.

Nicklaus benytter enhver anledning til å anbefale caddiearbeid som den beste muligheten for unge spillere til å lære seg respekt for golfens verdier og tradisjoner.

Mange legendariske spillere, som Ben Hogan og Byron Nelson begynte som caddier, og allerede i 1930 ble de første stipendene opprettet for at caddier skulle kunne ta universitetsutdannelse.

Kravene for å få stipend var to års caddieerfaring, at de hadde vist en sterk personlighet, og at de hadde behov økonomisk støtte for å gjennomføre studiene.

— Dette er et eksempel på hva som bør gjøres for å lære nye golfere respekt for dette fantastiske spillets verdier og tradisjoner, konkluderer Kristel Mourgue d’Algue.

Har du en god, gjerne selvopplevet, caddiehistorie å dele med oss? Bruk kommentarfeltet under, eller gå inn på Golferen.no sin Facebook-side.

Kommentarer

 • Del Golferen.no på:

 • Mest lest

 • Aktuelle turneringer

   

  PGA Tour: Arnold Palmer Invitational med Viktor Hovland og Kristoffer Ventura (4.-7. mars)

  LPGA Tour: LPGA Drive On Championship (4.-7. mars)

  Amatør: Copa del Rey (Det åpne spanske amatørmesterskapet) med Michael Alexander Mjaaseth (3.-7. mars)

  College: Kiawah Island Classic  med Mine Othilie Lied (28 februar .-2. mars)

  College: Low Tide Intercollegiate   med Hedvig Schjetne (28 februar .-2. mars)

  College: Southern Invitational  med Mikkel Antonsen (1.-2. mars)

  College: Sacramento State Invitational  med Eirik Thomassen og Thomas Helgø (1.-2. mars)

  College: Natural State Golf Classic  med Emilie Bergh-Jacobsen (1.-2. mars)

  College: 2021 Saint Leo Invitational  med Synne Lauritzen (1.-2. mars)

  College: Pinehurst Invitational  med Ida Furuheim (1.-2. mars)

  College: Natural State Golf Classic   med Anna Bech (1.-2. mars)

  College: Gamecock Intercollegiate  med Emilie Øverås (1.-3. mars)

  College: Cabo Coll. at TPC San Antonio  med Carl Didrik M. Fosaas, Michael Thorbjørnsen ,William Buhl, og Bård Skogen (1.-3. mars)

  College: TankLogix Collegiate  med Max Hartmann (2.-3. mars)

  College: Sea Palms Invitational  med Magnus Pedersen (4.-6. mars)

   

   

   

 • Golferen på YouTube

 • Golferen.no

  Papaya Media

  Saltboveien 25

  1560 Larkollen

  Redaksjonen

  +47 920 25 820

  tips@golferen.no

  Nyhetsbrev

  Meld deg på Golferen.nos nyhetsbrev
  * Påkrevet

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Teknisk drift: Papaya design & marketing AS | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Annonsesalg: Pernille ter Jung Andreassen | Teknisk drift: Sorenso as | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Golferen.no utgis av Papaya Media, org.nr. 915 995 187. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet 2004–2018 © Papaya Media. Golferen.no redigeres i henhold til Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten.

  ×