Lurer du på hvorfor så mange talenter kommer fra Oslo Golfklubb? Norges eldste klubb, som nylig fylte 90 år, tilbyr organisert trening fra 4-årsalderen, og bruker hvert år 3,3 millioner kroner på sine juniorer.
bruker-3-3-mill--p--juniorene

SAMLET PÅ TRENINGSGREENEN: Det første av tre partier en solmandag i juni samlet på treningsgreenen bak Oslo Golfklubbs klubbhus. Her lærte de blant annet å slå over hinderet som trener Maria Jonsson har strukket beina under. Rundt henne står, fra venstre, Joakim Carlstrøm, Henrik Sæthre Furuholmen, Nicoline Furuholmen Warberg, Sophia Fondenær, Sarah Fondenær og Alexander Sæthre Frantzen.

bruker-3-3-mill--p--juniorene

LEKPREGET: Barna som deltar i Golfgøy på Oslo GK får en lekpreget tilnærming til golfen og lærer det grunnleggende. Her chipper Joakim Carlstrøm (bakerst) mot det bakre hvite flagget mens Henrik Sæthre Furuholmen blir forklart en øvelse av trener Maria Jonsson. Lengst til venstre skal Nicoline Furuholmen Warberg forsøke å chippe over stangen som hviler på de blå støttene.

— Det dreier seg ikke om 3,3 millioner som tas ut av klubbkassen hver sesong, forsikrer Oslo Golfklubbs daglig leder Niels Vik.

— Klubben bidrar med sin andel, men hoveddelen kommer fra foresatte i form av treningsavgifter og fra sponsing.

Siden finansieringen kommer fra flere kilder blir det vanskelig med direkte sammenligning mellom Oslos juniorbudsjett og andre klubbers, men antageligvis finnes det ingen annen norsk golfklubb som legger ned tilnærmet så mye på talentutvikling.

200 barn i trening

— Vi er fem trenere i klubben, og hver uke har vi 200 barn på trening, forteller Maria Jonsson, den av trenerne som har ansvaret for de yngste barna.

— Jeg trener cirka 100 barn hver uke, nesten hver uke året rundt, med unntak av skoleferiene. Om vinteren tilbyr vi trening i klubbens eget innendørslokale.

— Den yngste vi har i trening er 4 år, og vårt tilbud Golfgøy kan barna begynne på når de er 3-4-år gamle, fortsetter Jonsson, som ga opp tourlivet og ble trener for ti år siden.

Flest mellom 6 og 12

De fleste deltakerne på Golfgøy er mellom 6 og 12 år, og de forskjellige gruppene er delt inn etter alder.

Da Golferen.no avla en av gruppene et besøk i juni, var seks ivrige barn i sving på det første av dagens tre én timers lange partier.

Med autoritet, tålmodighet og kyndig hånd lærte Maria Jonsson dem både å tenke sikkerhet, slå over hindere og å bruke bunkerne til å slå baller fra, ikke til å grave i.

Også banespill

— På Golfgøy lærer barna det grunnleggende i golf på en morsom måte gjennom lek, forklarer Jonsson.

— Barna går på trening én gang i uken samt får tilbud om ekstra trening, som inneholder banespill.

— I tillegg arrangerer vi GolfCamp i skolens sommerferie, som pleier å være veldig populært, fortsetter Maria Jonsson, som selv begynte med golf som 10-åring etter å ha falt av hesten i stallen hjemme i Norrköping i Sverige.

Etter å ha avsluttet skolen, begynte hun å spille profesjonelt på den svenske dametouren, og lærte at det er et tøft yrkesvalg.

— Å spille profesjonelt var ikke så enkelt som jeg trodde. Det er mange timers trening som ligger bak, og mye annet som skal stemme, forteller hun.

— Så jeg begynte å instruere en sommer, og innså med en gang at det er det jeg skal holde på med. Jeg har vært golftrener i ti år nå, og vil ikke bytte det bort mot noe annet!

At treneren er populær, er det liten tvil om
— Og så er hun så flink, sier de seks barna i kor.

Se også: Oslo GKs juniorside

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.