Foto: Oklahoma State

— Det så ikke så godt ut etter seks hull, tre over par, medga Viktor Hovland til Eurosport etter lørdagens tredjerunde. I stedet for å komme godt i gang med noen birdier, måtte han hente fram sitt beste for å forsøke å komme à jour igjen.Det påbegynte han med birdie på hull 7 for så å imponere fra hull 13 og inn. Før avsluttingen søndag har han grep om tittelen som beste amatør.

Hovland sitt birdieshow tok fyr på hull 13 med tre birdier på rad. Deretter tok han en enkel hvilepar på hull 16, før han smalt til med enda en imponerende birdie på den vanskelig-puttede green 17 .

Med én under par for dagen, og to under for turneringen, går 21-åringen fra Drøbak i Follo inn i siste runde på delt 31.-plass. Som er tre slag fra Topp 20 og fem slag fra Topp 10.

Men kanskje aller viktigst er avstanden bakover: Fire amatører klarte cutten, og Miklagard-spilleren har tre slag å gå på til mexicaneren Alvaro Otriz i kampen om å sikre tittelen som beste amatør.

birdieshow

Fransesco Molinari holder fast i posisjonen om topplassen. Med den roen og klokskapen italieneren viser i alle faser av spillet, som hittil har bragt ham til -13, er muligheten reell for at det blir hans tur til til å ikle seg den grønne jakken i år.

Han jages imidlertid av et kobbel sultne predatorer, som ledes an av Tiger Woods og Tony Finau på -11. Brooks Koepka følger to slag bak, og er også en som aldri gir seg.

Thorbjørn Olesen er beste skandinav på delt 14.-plass med -6. Lucas Bjerregaard har -5 som delt 20.-mann og også Henrik Stenson på delt 25.-plass med -3 er foran vår mann før siste runde.

Viktor Hovland starter på hull 10 klokken 19.30 norsk tid i gruppe med amerikanerne Kyle Stanley og Charley Hoffman

Se også: Livescoring fra The Masters
(følg denne linken om du heller vil se klassisk leaderboard fra ESPN)


Runde 2: Superputting sendte Hovland videre

På en dag der jernkøllene til dels sviktet Viktor Hovland, brukte han oppsiktsvekkende få putter på Augustas ekstreme greener. Som var en sterkt medvirkende årsak til at han ble den første nordmannen på 13 år som kom til helgespillet i en major, og den første noen gang i The Masters.

Med bare 26 putter blant de 71 slagene på fredagens scorekort er superputting den eneste fullt dekkende betegnelsen på Hovlands bragd da han klarte cutten på Augusta-banen med hele fire slags margin.

Det på en dag der jernkøllene ikke var samarbeidsvillige i 21-åringens hender. Noe han slett ikke la skjul på da han møtte pressen etter runden:

– Jeg mistet en del hår i dag. I dag var det mye rart utpå der!

Med sine 26 putter ble det en runde på én under par, 71, og også én under par for turneringen. Som plasserer Viktor Hovland på delt 29.-plass med to runder igjen av den spektakulære turneringen som alltid innleder herrenes major-sesong.

Superredning på hull 11 for andre dag på rad

Også på fredag havnet Hovlands innspill på hull 11, det første av de tre hullene i beryktede Amen Corner, i vannet. Og akkurat som dagen før holdt det med én putt for redde en god bogey.

To hull senere hadde han et fantastisk utslag på par-5-hullet. Med bare 182 meter igjen til flagget slo han sekserjernet til knappe seks meter kort av, og på nedsiden av, hullet.

Putten opp bakken var solid, og var aldri noe annet sted enn på vei midt i hullet. Der den datt ned, og ble en imponerende eagle.

– Da roet jeg meg litt ned. Da var det bare å avslutte bra, og klatre så mye som mulig.

De siste fem hullene endte på par etter meget solid spill. Ikke mist på hull 15, der Hovland slo innspillet over greenen. For så å nok en gang redde paren med en god chip og en ny, strålende putt.

På begge de to siste hullene hadde han gode birdiesjanser, men både hull 17 og 18 endte på par.

I toppen av listen, seks slag foran nordmannen fra Drøbak, er det tett som hagl. Fem meritterte mann deler førsteplassen: Fransesco Molinari, Jason Day, Brooks Koepka, Adam Scott og Louis Oosthuizen.

Som jages av fire mann ett slag bak: Tiger Woods, Dustin Johnson, Justin Harding og Xander Schauffele. Thorbjørn Olesen og Lucas Bjerregaard deler 23.-plassen som beste skandinaver, ett slag foran Viktor Hovland.


Runde 1: Imponerende Masters-åpning

Da Viktor Hovland bare kunne «gønne på» uten nerver fra hull 1 i sin sterke åpningsrunde på par, begynte han å lure på om det kunne være noe galt med ham siden han var så rolig.

At det ble en Masters-åpning de færreste hadde forventet, overrasker ikke hovedpersonen selv. Derimot er Viktor Hovland forbauset over at han ikke var nervøs, avslørte han i Eurosports direktesending fra turnerningen på Augusta National-banen i Georgia:

— Jeg var overraskende rolig. Jeg begynte å spørre meg selv om det var noe galt med meg. Jeg hadde slått det slaget på hull én noen ganger nå, jeg følte meg komfortabel med å prøve å komme inn i rytmen og bare kjøre på.

Hovland rundet på ett slag over par etter birdie på hull to og bogey på hullene tre og syv.

Det stanget litt. Jeg fikk ikke helt inn puttene. Jeg slo greie slag og gjorde jobben, men det fungerte ikke helt på de ni første hullene, fortsetter Miklagard-spilleren.

Etterhvert som runden utviklet seg ble det også mer av «å bare kjøre på». Et litt halvslapt andreslag på hull 11 endte i vannet. Men han klarte likevel å redde en god bogey etter drop. En bogey som på mange måter ble omslaget i runden.

Masters-åpning

Da han så minutter senere gikk av det lunefulle hull 12 med en par på kortet, begynte ting virkelig å gå på skinner med tre birdier på de neste fire hullene.

Ikke minst frembrakte hull 16 beundrende gisp og jubel blant det flere tusentall store publikummet, som tradisjonen tro omkranser hullet. Slaget var bare centimeter fra å ende i Hole in one, og birdieputten kunne 21-åringen nesten ha dyttet i hullet i blinde.

SE HVOR NÆR HOVLAND VAR HOLE IN ONE

Til Europsport avslører Hovland at han ikke kunne se hvor nær ballen var fra å gå i hullet fra tee:

– Jeg så det ikke helt selv, men det hørtes nære ut. Jeg tar birdien, jeg!

Avsluttet med treputt

Hovland lever bra med at at han til slutt gikk av banen med en litt mer emmen smak i munnen etter en treputt-bogey på siste hull.

Den kom etter at utslaget på hull 18 havnet i fairwaybunkeren. Andreslaget fikk Hovland over bunkerkanten og opp den bratte bakken hele veien til greenen.

Men med flagget bakerst på greenens øverste nivå ble putten lang. Andreputten på halvannen meter strøk utenfor hullkanten, og rev Hovland ned til delt 29.-plass etter dag én.

Cutten fredag settes ved de 50 beste, og like. Dit har Hovland ett slag å gå på, grensen går ved +1 etter første dag. Å få være med alle fire rundene blir derfor ingen selvfølge for Miklagard-spilleren.

Derimot vil det kreve full skjerping i fem timer fra klokken 19.16 norsk tid fredag.

PS: Lucas Bjerregaard viste torsdag at formen fortsatt er på plass etter fjerdeplassen i World Golf Championships-Dell Technologies Match Play i Texas for halvannen uke siden. Dansken ligger på ellevteplass med -2. En plassering han deler med blant andre Tiger Woods.

Amerikanerne Brooks Koepka og Bryson DeChambeau leder på -6, ett slag foran Phil Mickelson.