Foto: TaylorMade/Getty Images during the final round of the Omega Dubai Desert Classic at Emirates Golf Club on February 5, 2017 in Dubai, United Arab Emirates.

Sergio Garcia og Justin Rose var favoritter før siste runde. Men de to ble jaget av Rickie Fowler og Jordan Spieth ett og to slag bak, i gruppe foran lederballen .

KDuellen mellom regjerende OL-vinner og US Open-vinner fra 2013, Justin Rose og hittil majorløse Sergio Garcia utviklet seg til alt annet enn småplukk på Augusta-banen.

Duoen parkerte tidlig konkurrentene, og gjorde det klart for all verden ved sitt imponerende spill at oppløsningen av The Masters 2017 var en duell mellom to spillere.

Skipet i havsnød!

SS Sergio Garcia så ut til å ta inn vann, lekke olje og være i fare for å synke etter bogeyer umiddelbart etter runding ni hull.

Begge gangene oppstod problemene som følge av ville utslag: På tieren til høyre, på elleveren i skogen til venstre.

Hull 12, par-3-hullet i Amen Corner  ble en pustepause på par før Garcia satte utslaget på hull 13 i skogen til venstre mens Rose hadde en absolutt perfekt drive langt opp og midt i banen.

Men det snudde ikke her, begge gikk av greenen med par. Spanjolen etter en fantatisk putt fra tre-fire meter, engelskmannen etter en forholdsvis enkel og meterkort birdieputt. Med birdie på hull 14 og nesten albatross, som traff pinnen og endte i eagle på hull 15 ga Garcia så mye selvtillit at alle forventet at han skulle sette den korte, avgjørende putten for seier på 18. green.

I stedet ble det omspill på hull 10, og der Garcia tok kommandoen med en monsterdrive midt i banen og langt ned i bakken. Innspill til tre meter kombinert med trøbbel for Rose fra barnålene sikret seieren og hans første majortittel på 74 forsøk. Og det på hans avdøde helt, Severiano Ballesteros, 60-årsdag!

Hvor mange flere Grønn jakke-sjanser kan Rose få?

Å innse at den potensielle vinnerputten på hull 72 skled like utenfor hullkanten var nok tungt for engelskmannen Justin Rose. Han leverte et godt stykke arbeid gjennom dagen, og avsluttet med en mer enn godkjent 69-runde.

36 år gammel blir det imidlertid et spørsmål om hvor mange sjanser han får til å henge en Grønn jakke ved siden av sin U.S. Open-pokal. Og ved det klare sitt mål om å bli den første europeeren som kaprer begge.

 

Se også: Sluttstilling på Augusta


Småplukk fra tredje dag

Som alltid etter tredje runde på Augusta er det vanskelig å presentere småplukk i representativt utvalg.

Det skjer alltid så mange spektakulære ting mellom første tee og siste green blant spillerne på moving day at det er vanskelig å presentere et representativt utvalg uten å fylle en hel bok.

Europeisk seier for andre år på rad?

Vi må 26 år tilbake i tid til sist gang det ble europeisk masters-seier to år på rad da Ian Woosnam fra Wales vant i 1991 etter at engelsk Nick Faldo hadde vunnet i 1990.

Woosnams seier avsluttet forøvrig fire gyldne europeiske (og britiske) år etter at Sandy Lyle fra Skottland  hadde vunnet i 1988 og Nick Faldo i 1989.

Mens vi nå i 2017 i Sergio Garcia og Justin Rose har to gode kandidater til å forsvare fjorårets seier til Danny Willet.

Endelig definitivt gjennombrudd for Garcia?

Det kan høres merkelig ut, likevel ikke feil, å påstå at seier søndag kveld blir Sergio Garcias endelige gjennombrudd.  For selv om The Masters 2017 er spanjolens 74 majorturnering, mangler han seieren som skal til for å blir regnet helt blant de aller største.

Med runder på 71, 69 og 70 slag er han i delt ledelse, og skal gå i lederball, med Justin Rose. Det tror vi blir en like intens duell som OL-mester Rose sin duell med Henrik Stenson i Rio i fjor sommer.

Kanskje jevnheten vipper avgjørelsen i favør av Rose

Det som kanskje har imponert mest ved Justin Rose sine opptredener på Augusta gjennom årene er hvor  jevn han har vært.

Han har aldri misset en cut i The Masters, og han har havnet i topp-10 fire ganger. Med fem under par, 67, i bagasjen fra lørdag holder vi nok Rose som den største favoritten til en Grønn jakke i år. Ikke minst med tanke på at det var fem birdier på de siste sju hullene som bragte ham til søndagens lederball.

Vinneren kan også komme fra nest siste gruppe

Det vil være særdeles uklokt å ta for gitt at det blir europeisk seier i år. Lørdag var  det tross alt første gang i karrieren at Rickie Fowler ledet en majorturnering ved halvgått løp.

Og måten Fowler kom seg unna noen potensielle katastrofer lørdag viser at han er laget av majorvinner-materiale. Som da han unngikk dobbelbogey etter en katastrofalt dårlig chip på hull 3. Og igjen da han unngikk nok en opplagt dobbelbogey fire hull senere.

Hele dagen reddet Fowler katastrofene som må unngås for å vinne en major, og kom inn på en under par, 71, for dagen. Han ligger bare ett slag bak den europeiske tetduoen. Også medkonkurrent i nest siste gruppe, Jordan Spieth, er på Grønn jakke-jakt denne søndagen i april.

23-åringen fikk i alle fall tilstrekkelig selvtillit til å kunne kapre en Grønn jakke nummer to etter sin fire under par 72-runde lørdag.

 


Småplukk fra andre dag

Vår sammenfatning av småplukk fra fredagen viser at Rickie Fowler imponerte mest med sin fem under par 67-runde. Som var dagens beste runde på Augusta National.

Mens Charley Hofffman nok er den i feltet som er mest lettet. Til tross for tre over par, 75, beholdt 40-åringen ledelsen, men altså i deling med tre meget kompetente utfordrere.

Også fredag ble vinden en faktor. Men langt fra så dramatisk som på åpningsdagen.  Mens værmeldingen for helgen er som en blåkopi av blomsterspråket i en pågående rettsak i Oslo Tinghus: «Nå ser det fint ut. Stille og sol.»

Pieters fortsetter sin store reise

Så langt har belgiske Thomas Pieters første opptreden på  Augusta National vært av det oppsiktsvekkende reise. Etter fem birdier på sine ti første hull i turneringen torsdag, tok han en tidlig ledelse. For så å snuble med fire over på de siste ni.

Fredag spilte 25-åringen, som fikk ditt gjennombrudd i fjorårets Ryder Cup, strålende. Fire under par 68-runden ble toppet med eagle på hull 13 og birdie på hull 14.

Har Garcia funnet det i år?

— Jeg er ikke god nok. Jeg har rett og slett ikke de tingene jeg må ha, så Sergio Garcia om sine muligheter til å vinne The Masters i 2012.

Fem år etter, og fem år klokere, taler mye for at han nå har funnet formelen. Han startet fredagen med tre strake birdier, og leverte inn et scorekort med tre under for dagen og fire under for turneringen.

Lørdagen har tradisjonelt vært spanjolens svakeste i Masters-sammenheng med snittscore på hele 74,92. Skulle noe lignende skje denne gangen er det ikke usannsynlig at journalistene i pressesenteret kommer til å meske seg med det ovenstående sitatet fra 2012 …

Første gang i major-ledelse halvveis

Rickie Fowler har aldri ledet en majoturnering før helgespillet. Fredag imponerte 28-åringen med nærmest feilfritt spill, og tangerte sin beste score i The Masters med fem under par, 67.

Hans eneste blemme kom i form av en våt ball på hull 15. Men ikke i vannet foran greenen, han slo den helt til vannet som vokter baksiden.  Foweler har lenge ment han er akslet for større triumfer. Den første store kan komme denne helgen.

Hoffman hang akkurat med

Da Charley Hoffman gjorde birdie på hull 2, og gikk til -8, var det i grunnen som forventet etter oppvisningen torsdag. Men slik gikk det ikke. Fem bogeyer fra hull 6 til 11 brakte ham tilbake til feltet igjen.

Tre over par, 75, for dagen, var ti slag flere enn i åpningsrunden, og ga plass nummer fire i tetkvartetten på -4.

Søren Kjeldsen klamrer seg fast

Den 41 år gamle nordjyden viste at torsdagens sterke parrunde langtfra var et blaff. Fredag fortsatte han med sin fantastiske putting. Selv om han måtte tåle ett slag over par fredag, er han i nærkontakt med topp-10 halvveis.

De som forsvant

Ved det øverste navnet under cutstreken står det Danny Willet. Tittelforsvareren hadde runder på 73 og 78 slag, som altså ga ett slag for mye med +7.

Heller ingen av svenskene, Alex Noren og Henrik Stenson, får spille fire runder etter +8. Samme score står det også ved Bubba Watsons navn,

Også kjemper som Jim Furyk og Zach Johnson var blant de 40 spillerne som nøyde seg med to runder denne gangen.

 


Småplukk fra første dag

Vi begynner vår oppsummering av småplukk fra The Masters’ første dag med vindkastene, som gjorde spilleforholdene vanskelige hele torsdag.

Flere steder på Augusta-banen ligger høyt i terrenget. Som på green 18, der vind med sterk kuling (18 sekundmeter) i kastene gjorde nærspillet til en prøvelse.

Green 18 er slett ikke lettputtet fra før med sine tre nivåer og store lengde. Torsdag medvirket vinden til at treputtene florerte. Ikke minst blant dem som var så uheldig å sette innspillet i greenbunkeren.

Charley Hoffman ni slag bedre enn snittet

Klokken 0.46 norsk tid natt til fredag ble Charlie Hoffmans birdieforsøk en anelse kort på hull 18. Men paren sikret sju under for dagen, fire slags ledelse over Milliam McGirt. Og drøyt ni slag foran snittscoren på litt over 74 slag i feltet.

Torsdagens runde var på absolutt toppnivå for 40-åringen fra San Diego i California. Etter runden sammenlignet han den med de 62 slagene han brukte på siste runde på vei mot seier i Deutsche Bank Championship i 2010:

— Det var en sluttspillturnering (i FedEx Cup) da jeg gjorde det. Men denne scenen er enda større, så stor som det går an. Jeg ser virkelig fram til de neste par dagene for å se hvordan jeg håndterer alt dette.

Ledelsen på fire slag over McGirt er forøvrig den største ledelsen etter første runde siden The Masters i 1955.

Søren Kjeldsen etter solid åpning:

– Jeg var ikke helt der jeg skulle være

Danske Søren Kjeldsen er beste skandinav på par og delt tolvteplass etter torsdagens spill på Augusta.

— Jeg var ikke superkomfortabel før start i dag. Oppvarmingen var ikke supergod, og det blåste også virkelig mye i morges. Så det var en smule tvil i systemet da jeg startet, fortalte Kjeldsen til dansk TV 3 Sport etter runden.

På scorekortet til den blide 41-åringen fra Aalborg stod det en birdie og en bogey både på de første ni og de siste ni hullene.

Verdensenerens sorti

Dessverre går The Masters 2017 uten verdensener Dustin Johnson i feltet. Onsdag kveld skulle han bare ut en liten tur fra huset til garasjen der han bor Masters-uken.

Det hadde regnet ganske mye, Johnson var i sokkelesten. Og skled. Det gikk utover albuen og hoften, og på rangen før runden torsdag merket han at han ikke kunne svinge gjennom. Da gjensto ingen annen mulighet enn å trekke seg.

— Det irriterende er at jeg føler dette er borte igjen lørdag. Men hva hjelper det? spør Johnson retorisk.

Mer småplukk: Stjernene henger med

Resultatlisten etter første dag av The Masters er oppmuntrende lesning for alle som har et nostalgisk forhold til etablerte stjerner nesten, rundt og over 40 år.

Tidligere verdensener og engelskmann Lee Westood ligger som nummer tre med -2, fem bak Hoffman og ett bak McGirt.

Tre ganger Grønn jakke-vinner Phil Mickelson, engelskmannen Justin Rose og spanske Sergio Garcia er med i den åtte mann store bataljonen på -1 og delt fjerdeplass.

Der befinner blant andre også den velvoksne amerikaneren Jason Dufner og de unge englenderne Matthew Fitzpatrick og Andy Sullivan seg.

Tittelforsvarer Danny Willet henger også fortsatt brukbart med på +1 og delt 19.-plass. Alex Noren er beste svenske med +2 på delt 26.-plass.