Om hårete Solheim-mål

NGF vil ha Solheim Cup til Norge i 2019. Men vi må ikke la romantiske forestillinger styre turneringens plassering, mener Jan E. Espelid.

om-h-rete-solheim-m-l

Jan E. Espelid er ansvarlig redaktør av Golferen.no, og har vært en sentral golfskribent i 25 år.

På Golftinget i Bergen i november sa nyvalgt president Finn H. Andreassen at det måtte være lov med hårete mål i norsk golf.

Og lanserte selv det mest hårete av dem alle: Solheim Cup, verdens største begivenhet innen kvinnegolf, til Norge.

Nylig samlet Finn H. og hans menn den delen av Medie-Norge som skriver om golf til et presseseminar i NGF-lokalene på Ullevål Stadion.

Her kunne han fortelle at planene begynte å bli mer konkrete. NGF peiler seg inn på Solheim Cup 2019 på norsk gress, og det blir et arrangement som er ti ganger større enn ski-VM i Oslo 2011.

Finn H. henviste til tallene fra fjorårets suksess i Irland, som hadde gitt 275 millioner i overskudd, hvorav 171 millioner ble værende i fylket som Killeen Castle ligger i.

Med 1200 tv-timer og 8500 artikler på trykk og nett hadde arrangementet gitt Irland markedsføring verdt over 100 millioner kroner.

Skal Norge søke, trengs det statsgaranti på 200 millioner kroner samt en promotor som er villig til å arrangere norsk europaturning for damer i fire år før og fire år etter 2019.

Om vi forutsetter at dette går i orden (Finn H. spesielt og Golf-Norge generelt har gode kontakter til Kulturdepartmentet), så er det viktig å tenke 100 prosent kommersielt.

Det betyr at romantiske forestillinger om et Solheim Cup på dørstokken til Karstein Solheims fødested utenfor Bergen må legges på is og begraves.

Det hjelper ikke at John Solheim selv, Ping-sjef og sønn av Karstein, kaller Meland Golfklubb et paradis på jord. Og sier at banen vil passe som hånd i hanske som åsted for de 28 Solheim Cup-matchene.

Et eventuelt Solheim Cup i Norge kan ikke legges noe annet sted enn til det sentrale Østlandet for å bli en suksess. Og det har ingenting med presumptivt bedre høstvær å gjøre.

Halvparten av landets golfspillere befinner seg innen et par timers kjøring fra Oslo, og alle de største medieredaksjonene har sine hovedseter her.

Dette er to ting som er viktige for gjennomføringen og suksessen. Dernest gjør nærheten til Sverige at et stort antall tilskuere vil strømme over grensen for å se europeiske jenter, forhåpentligvis fortsatt med Suzann Pettersen i førersetet, nedkjempe et aggressivt, amerikansk lag.

Da Solheim Cup var på Barsebäck i 2003 var det nær 100.000 tilskuere. Fire år senere, i Halmstad 2007, var det over 100.000. På Killeen Castle i fjor, 45 minutter utenfor Dublin, var det 85.000.

Vi ønsker over 100.000 i en eventuell norsk utgave i 2019. Det får vi neppe dersom turneringen arrangeres på Meland. Men kanskje om den går på Bogstad, Miklagard eller Losby.

Har du synspunkter? Si din mening på Golferen.no sin facebookside eller vårt diskusjonsforum på Golfsnakk.no.

Kommentarer

 • Del Golferen.no på:

 • Aktuelle turneringer

   

  PGA Tour:  Travelers Championship   (23. -26. juni)

  Korn Ferry Tour:  Live and Work in Maine Open  med Kristoffer Ventura (23. -26. juni)

  PGA Tour LatinoAmerica:  Bupa Tour Championship  med Andreas Halvorsen (23. -26. juni)

   DP World Tour: BMW International Open med Espen Kofstad  (23. -26. juni)

  Challenge Tour:  Blot Open de Bretagne  med Elias Bertheussen og Jarand Arnøy (23. -26. juni)

  Euro Pro Tour:  The Bendac Championship  med Mikkel Antonsen (22. -24. juni)

  Ladies European Tour: : Czech Ladies Open  med Maiken Bing Paulsen, Madelene Stavnar og Michelle Forslan ((24. -26. juni)

  LET Acess Seris: Golfvlandern Letas Trophy med Tina Mazaarino, Dorthea Forbrigd Julie Boysen Hillestad,   , Stina Resen og Celine Karlung  (23. -25. juni)

  Nordic League: UNICEF Championship  med tre nordmenn ( 22. -24. juni)

  LPGA:KPMG Women’s PGAChampionship   (23. -26 juni)

  Epson Tour: Iskabd Resort ChampionshipLPGA  med Celine Borge (24. -26 juni)

  Amatør: Jr NM Match Oppegård  19. -21. juni)

  Amatør: European Amateur Championship  med Bård Bjørnevik Skogen, Carl Didrik Meen Fosaas, Rune Bøkeid, Michael Alexander Mjaaseth og Mats Ege 22. -25. juni)

  Amatør: The Women’s Amateur Championship  med Vilde Marie Nystrøm, Anna Cathrine Krekling, Celine Brovold Sanne, Silje Torvund Ohma og Emilie Øverås 20. -25. juni)

  Junior: Icelandic Junior Midnight Challenge  med Johannes Sebastian Forsenius Larsen 26. -29. juni)

 • Golferen.no

  Papaya Media

  Saltboveien 25

  1560 Larkollen

  Redaksjonen

  +47 920 25 820

  tips@golferen.no

  Nyhetsbrev

  Meld deg på Golferen.nos nyhetsbrev
  * Påkrevet

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Teknisk drift: Papaya design & marketing AS | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Annonsesalg: Pernille ter Jung Andreassen | Teknisk drift: Sorenso as | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Golferen.no utgis av Papaya Media, org.nr. 915 995 187. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet 2004–2018 © Papaya Media. Golferen.no redigeres i henhold til Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten.

  ×