NGF vil ha Solheim Cup til Norge i 2019. Men vi må ikke la romantiske forestillinger styre turneringens plassering, mener Jan E. Espelid.
om-h-rete-solheim-m-l

Jan E. Espelid er ansvarlig redaktør av Golferen.no, og har vært en sentral golfskribent i 25 år.

På Golftinget i Bergen i november sa nyvalgt president Finn H. Andreassen at det måtte være lov med hårete mål i norsk golf.

Og lanserte selv det mest hårete av dem alle: Solheim Cup, verdens største begivenhet innen kvinnegolf, til Norge.

Nylig samlet Finn H. og hans menn den delen av Medie-Norge som skriver om golf til et presseseminar i NGF-lokalene på Ullevål Stadion.

Her kunne han fortelle at planene begynte å bli mer konkrete. NGF peiler seg inn på Solheim Cup 2019 på norsk gress, og det blir et arrangement som er ti ganger større enn ski-VM i Oslo 2011.

Finn H. henviste til tallene fra fjorårets suksess i Irland, som hadde gitt 275 millioner i overskudd, hvorav 171 millioner ble værende i fylket som Killeen Castle ligger i.

Med 1200 tv-timer og 8500 artikler på trykk og nett hadde arrangementet gitt Irland markedsføring verdt over 100 millioner kroner.

Skal Norge søke, trengs det statsgaranti på 200 millioner kroner samt en promotor som er villig til å arrangere norsk europaturning for damer i fire år før og fire år etter 2019.

Om vi forutsetter at dette går i orden (Finn H. spesielt og Golf-Norge generelt har gode kontakter til Kulturdepartmentet), så er det viktig å tenke 100 prosent kommersielt.

Det betyr at romantiske forestillinger om et Solheim Cup på dørstokken til Karstein Solheims fødested utenfor Bergen må legges på is og begraves.

Det hjelper ikke at John Solheim selv, Ping-sjef og sønn av Karstein, kaller Meland Golfklubb et paradis på jord. Og sier at banen vil passe som hånd i hanske som åsted for de 28 Solheim Cup-matchene.

Et eventuelt Solheim Cup i Norge kan ikke legges noe annet sted enn til det sentrale Østlandet for å bli en suksess. Og det har ingenting med presumptivt bedre høstvær å gjøre.

Halvparten av landets golfspillere befinner seg innen et par timers kjøring fra Oslo, og alle de største medieredaksjonene har sine hovedseter her.

Dette er to ting som er viktige for gjennomføringen og suksessen. Dernest gjør nærheten til Sverige at et stort antall tilskuere vil strømme over grensen for å se europeiske jenter, forhåpentligvis fortsatt med Suzann Pettersen i førersetet, nedkjempe et aggressivt, amerikansk lag.

Da Solheim Cup var på Barsebäck i 2003 var det nær 100.000 tilskuere. Fire år senere, i Halmstad 2007, var det over 100.000. På Killeen Castle i fjor, 45 minutter utenfor Dublin, var det 85.000.

Vi ønsker over 100.000 i en eventuell norsk utgave i 2019. Det får vi neppe dersom turneringen arrangeres på Meland. Men kanskje om den går på Bogstad, Miklagard eller Losby.

Har du synspunkter? Si din mening på Golferen.no sin facebookside eller vårt diskusjonsforum på Golfsnakk.no.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.