Foto:Hanse Golf Course Design

Katarina Vangdal, svensk forbundskaptein og tidligere trener i Bærum GK, er blant de få golftoppene som har tatt den nye OL-banen i Rio i øyensyn. Les hennes vurdering.

— Mitt inntrykk av banen og dens stand er svært positivt, oppsummerer Vangdal forholdene på  OL-banen i Reserva de Marapendi i bydelen Barra da Tijuca i Rio i et intervju med Svensk Golf.

— Den blir en tøff utfordring for samtlige spillere. Banen har klart en linkskarakter med overflater der ballen renner av, og med ondulerte fairwayer og greener, fortsetter hun. Og legger til at spillere med bra og stabilt spill med jernkøllene vil ha fordeler på den olympiske banen.

I august kommer også vinden til å være en faktor, og den svenske forbundskapteinen anbefaler OL-spillerne å legge treningsrundene til vindfulle linksbaner.

Katarina Vangdal
Svensk forbundskaptein, og tidligere pro i Bærum GK, Katarina Vangdal. Foto: Privat

OL-banen har satt seg bra

Selv om banen er helt fersk og nettopp ferdig, er Vangdal imponert over kvaliteten på spilleoverflatene.

— Jeg var overrasket over at den hadde rukket å komme i så fin stand på så kort tid. Den har imidlertid vært veldig myk, noe som er uvanlig på denne typen baner. Men de nyeste rapportene forteller at den har blitt betydelig fastere den siste tiden, fortsetter hun til Svensk Golf.

Vangdal regner med at vinden kommer til å påvirke hvordan banen settes opp.

—  De kommer antageligvis ikke til å våge å ha så raske greener, jeg vil nok heller beskrive det som at de kommer til å bli ganske trege. Det skal bli interessant å se hvordan spillerne håndterer det, avslutter Vangdal

 OL-banenInteressant rytme

Svensk Golf mener at det er banens interessante rytme som stikker seg mest ut når baneguide og scorekort studeres. Noe som bekreftes av banearkitekt Gil Hanse, som sier at det ligger en klar plan bak hvordan han har komponert OL-banen:

— Vi har bevisst skapt en sekvens der hullene 11 til 14 er virkelig tøffe mens hullene 15 til 18 gir rom for store eagle- og birdiemuligheter. Dersom folk som aldri har sett golf bare ser en tøff kamp uten spenning mot slutten, så kommer de bare til å slå av tv-en og konstatere at «dette var golf». Nå har vi forsøkt å rigge scenen for mye dramatikk, og en turnering der pendelen svinger fram og tilbake.

Hanse forteller også at planen er at OL-banen skal spilles på tilsvarende måte som Pinehurst #2 gjorde da både herrene og damene hadde sine U.S. Open der i 2014.

Den olympiske golfturneringen spilles 11.-14. august for herrer, med Espen Kofstad i feltet. Damene, med Suzann Pettersen og Marianne Skarpnord, spiller 17.-20. august. Feltet både for herrer og damer består av 60 spillere, som spiller 72 hull slagspill.