Og seieren går til … Damegolfen!

At Paula Creamer vant U.S. Open var bedre for Tutta enn om hun selv hadde vunnet, påstår Jan E. Espelid.

og-seieren-g-r-til---damegolfen-

Jan E. Espelid er ansvarlig redaktør av Golferen.no, og har vært en sentral golfskribent i 25 år.

Riktig nok er det høysommer og særdeles lummert utenfor Golferens aircondtion-løse redaksjonskontor i Oslo sentrum. Men vi er ikke angrepet av solstikk, og det følgende må derfor leses og tas i absolutt alvor:

Det var bedre for Suzann Pettersen å vinne 1,81 millioner kroner (284.468 dollar) for den delte andreplassen enn de 3,72 millionene (585.000 dollar) førsteplassen i U.S. Women’s Open var verdt.

Hele forutsetningen for resonnementet er at Suzann Pettersens prestasjoner på golfbanen er på et så stabilt, høyt nivå at det ikke blir et spørsmål om det blir flere seire, men når.

Tutta kommer til å være med å høste gevinstene av at det ble Paula Creamer, og ikke henne selv, som trakk det lengste strået på monsteret Oakmont Country Club utenfor Pittsburgh.

Begrunnelsen for at Creamers seier gjorde damegolfen til den store vinneren, har med amerikansk mentalitet å gjøre. På flere enn ett plan.

For det første er Paula Creamer erketypen på det amerikanske tenårings- og ungpikeidealet: Søt, naturlig, kvinnelig, sprudlende, uskyldig (?, red. spm.), utadvendt … slik har det amerikanske golfpublikummet kjent henne siden hun som 17-åring ble beste amatør (sammen med Michelle Wie) på delt 13.-plass på The Orchards i South Hadley, Massachusetts, i 2004-utgaven av U.S. Women’s Open.

Amerikanerne elsker denne typen søte, naturlige (og uskyldige?) kvinner. Dessuten elsker de underdogs, slik Paula ble da tommeloperasjonen tidligere i år en stund så ut til å kunne føre til at golfkarrieren var over før fylte 24 år, og tv-bildene fra Oakmont viste en Pink Panther som iste ned venstre tommel mellom rundene.

Dernest er amerikanerne sjåvinister av den mest breiale sorten (som født og oppvokst i Bergen vet jeg litt om slikt). Men de siste årene har vært ganske så traurige for amerikansk damegolf.

Riktignok har de fortsatt å stort sett knuse Europa i Solheim Cup. Men så er det da heller ikke fra dette kontinentet den store trusselen mot amerikansk golfhegemoni kommer.

Den kommer fra Asia. Med en skokk sørkoreanere, som vinner nesten alle pokaler de titter på. Med noen japanere, med søstrene Miyazato i førersetet. Med taiwaneseren Yani Tseng. Og snart kommer kineserne.

Frykten for asiatisk dominans av LPGA er reell etter at koreanerne begynte å flømme innover LPGA-fairwayene som en konsekvens av Se Ri Paks sensasjonelle U.S. Open-triumf i 1998.

Invasjonen kan ikke stoppes. Men effektene av den kan bekjempes med amerikanske triumfer. Ingen (heller ikke nordmenn) liker å se sine utøvere bli grisebanket av utledninger. Det har med sunn og normal idrettsinteresse å gjøre.

Nettopp golfinteressen er det LPGA lever av. Det gir publikum og sponsorinntekter til de store turneringene. Det gir tv-avtaler verdt millioner. Det gir pengepremier så store at verdens beste golfspillere myldrer til honningkrukken.

Som er i ferd med å fylles opp igjen etter jubelmåneden som begynte med Cristie Kerrs 12-slags utklassingsseier i LPGA-mesterskapet, eksalerte ytterligere med hennes erobring av førsteplassen på verdensrankingen og så toppet seg med tommelen opp for Paula Creamer på Oakmont.

Sleng gjerne inn sympatiske Brittany Lang også, som med sin femteplass ble nest best av de ti amerikanerne som havnet topp-20. Glem heller ikke fargerike Christina Kim (delt 8), 15-åringen Lexi Thompson (delt 10) eller pinup-vakre Natalie Gulbis (delt 14).

Derfor er resonnementet så enkelt: Gode amerikanske resultater fra slike flotte utøvere gjør LPGA-potten større. Til glede for alle spillerne, men mest for de aller beste.

Blant dem finner vi altså Suzann Pettersen …

Kommentarer

 • Del Golferen.no på:

 • Aktuelle turneringer

 •  

 • PGA Tour: AT&T Pebble Beach Pro-Am Med Viktor Hovland (2. - 5.februar )


  DP World Tour :Hero Ras Al Khaimah Championship med Kristian Krogh Johannessen (d (2. - 5.februar )

  Challenge Tour: aBains Whisky Cape Town Open  med Jarand Arnøy

  Korn Ferry Tour: The Panama Championship med ristoffer Ventura ((2. - 5.februar )
 • Ladies European Tour: Magical Kenya Ladies Open med Renate Grimstad, Marianne Skarpnord, Maiken Bing Paulsen og Madelene stavnar (2. - 5. februar)

 • sunshine Ldies Tour: SuperSport Ladies Challenge med Michelle Forsland, Tina Mazarino, Julie Boysen Hillestad og Dorthea Forbrigd ( 1.- 3. februar)

 •  

 • r • Golferen.no på YouTube

  Jørgen Hillås Slå sanden ut av bunkeren

  Bestemødrene på Evje

  Order of Merit besøker Gamle Fredrikstad GK

  Lommedalens grønne lunge

  Mange meter å hente med tilpasning av driveren

 • NGF: Norwegian Paragolf Open (Para Norgescup #3) Kongsvingers GK (.- 13.-14. . august)

 • Golferen.no

  Papaya Media

  Saltboveien 25

  1560 Larkollen

  Redaksjonen

  +47 920 25 820

  tips@golferen.no

  Nyhetsbrev

  Meld deg på Golferen.nos nyhetsbrev
  * Påkrevet

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Teknisk drift: Papaya design & marketing AS | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Annonsesalg: Pernille ter Jung Andreassen | Teknisk drift: Sorenso as | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Golferen.no utgis av Papaya Media, org.nr. 915 995 187. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet 2004–2018 © Papaya Media. Golferen.no redigeres i henhold til Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten.