Flere nettsteder slår stort opp at Kristoffer Reitan «topper verdensrankingen for juniorer». Visst er 16-åringen dyktig. Men World Junior Golf Ranking er ikke offisiell, og anerkjennes ikke av NGF.
norske-golfjuniorer-hausses-opp-p--nettsteder

ER KRISTOFFER REITAN VERDENS BESTE JUNIOR? Ja, sier Golfsiden, Golfnews og Norsk Golf. Nei, sier toppidrettssjef Jon Karlsen og landslagstrener Niklas Diethelm, som begge legger til at det mener også Kristoffer Reitan selv.

norske-golfjuniorer-hausses-opp-p--nettsteder

DETTE SKILLER WORLD GOLF JUNIOR RANKING (WGJR) OG WORLD AMATEUR GOLF RANKING (WAGR):
• WJGR inkluderer kun internasjonale juniorturneringer, mens WAGR i tillegg inkluderer nasjonale og internasjonale amatør- og proffturneringer, samt nasjonale juniorturneringer.

• Dersom en juniorspiller, f.eks. Guan Tianlang, kun spiller amatør- og proffturneringer, blir han ikke inkludert på WJGR, selv om han er junior.

• WAGR følger et mer nøytralt system enn WJGR. Blant annet teller WJGS-turneringene, som de selv organiserer, mer enn de kanskje burde ha gjort. WAGR har et system som fanger opp kvaliteten på feltet i hver enkelt turnering.

• WJGR har blitt bedre etter at de inkluderte alle juniorturneringer, og ikke bare de som de selv arrangerer.

• En del mener det beste ville vært om WAGR inkluderte fødselsår i sin oversikt, som ville gitt en offisiell juniorranking.

• European Golf Ranking (EGR), som det henvises til i artikkelen, regnes som like uoffisiell som WJGR.

• I en oversikt over U16-spillere på WAGR som Golferen.no er gjort kjent med, er Kristoffer Reitan nummer tre blant europeerne, etter John Axelsen og Teodoro Soldati.

• På EGR U16 er Reitan ranket #1 med god margin. EGR inkluderer kun internasjonale junior- og amatørturneringer i Europa, ikke proffesjonelle eller nasjonale turneringer, og inkluderer heller ikke europeiske spilleres resultater i turneringer utenfor Europa.

• Et eksempel er Europas høyest rankede spiller på WAGR, Jon Rahm-Rodriguez fra Spania, som er ranket nummer 347 på EGR. Rahm-Rodriguez spiller college-golf i USA og har kun spilt to turneringer i Europa de siste året.

• WAGR er den eneste offisielle rankingen for amatører.
• Aldersbestemt WAGR ville gi riktig og offisiell juniorranking. Det ville erstatte WJGR. EGR kunne erstattes med WAGRs oversikt over europeiske spillere.

Kristoffer Reitan topper nå verdensrankingen for juniorer, skriver Golfsiden.no. Golfnews.no følger opp med at i en alder av 16 år innehar Kristoffer Reitan førsteplassen på verdensrankingen for juniorer.

Mens Norsk Golf i en overskrift slår fast at norsk 16-åring topper juniorverdensrankingen.

Og følger i teksten opp med at Kristoffer Reitan har klatret til topps i den uoffisielle verdensrankingen for juniorer.

To tyske tannleger

Heldigvis for Norsk Golf er bruken av ordet uoffisiell en presis beskrivelse av World Junior Golf Ranking. I tillegg til Reitan på topplassen er Jarand Ekeland Arnøy rangert som verdens femte beste junior, Viktor Hovland som nummer 41 og Daniel Øverås som nummer 50.

World Junior Golf Ranking utarbeides på bakgrunn av resultatene i de største juniorturneringene i verden, basert på et system for juniorranking utviklet i samarbeid mellom World Junior Golf Tournament Series og European Golf Ranking.

Totalt gir over 100 juniorturneringer over store deler av verden ranking i World Junior Golf Ranking. Initativet til rankingen kommer fra det tyske tannlegeparet Dr. Susanna Rosswag og Dr. Joachim Rosswag i Mannheim.

En svakhet som nevnes med World Junior Golf Ranking er at mange av verdens beste juniorer ikke spiller i juniorturneringer.

Se også: World Junior Golf Ranking

Finnes bare én ranking

— Det finnes bare én ranking for amatører, og det er den offisielle World Amateur Golf Ranking, sier landslagstrener Niklas Diethelm til Golferen.no.

På European Golf Ranking fremgår det at Kristoffer Reitan er den beste 16-åringen i Europa. Og det er mye viktigere, mener landslagstreneren.

— På den offisielle rankingen teller nemlig alle turneringer, og alle spillere. Mens World Junior Golf Ranking bare omfatter spillerne som har vært med i juniorturneringene, påpeker Diethelm.

Han er imidlertid nøye med å poengtere at Kristoffer Reitan selv vet nøyaktig hvilket nivå han er på, og går ikke rundt og tror at han er verdens beste junior.

— Dessuten er det viktig å være klar over at det i og for seg ikke er noen feil med World Junior Golf Tournament Series. Det er flott gjennomførte turneringer, forteller landslagstreneren. Og mener at vi heller får tilgi at arrangørene forleder publikum noe med betegnelsen World Junior Golf Ranking.

Støttes av toppidrettssjefen

— Jeg tror spillerne har et fornuftig forhold til denne rankingen. Og det er veldig viktig. Samtidig som det også er viktig å være klar over at Kristoffer Reitan internasjonalt er en veldig god golfspiller for alderen, kommenterer toppidrettssjef Jon Karlsen den norske topplasseringen på World Junior Golf Ranking til Golferen.no.

Toppidrettssjefen synes det er viktig at det kommer fram nyanserte vurderinger av lister og rangeringer innen golf.

— Det er prisverdig at dere går bak listene og kikker i detaljene. Noe jeg også prøvde å gjøre i fjor, sier Karlsen, med referanse til rankingen han selv utarbeidet over verdens golfnasjoner.

Les også: Norge verdens 27. beste golfnasjon

— Jeg er opptatt av å se hva som ligger bak forskjellige rankinger; hvilke spillere som deltar på rankingturneringene, og rankingkriteriene, fortsetter Karlsen.

Karlsen er opptatt av at golf har en konkurransestruktur som er så forskjellig fra andre idretter, og som kan forvirre mange både i og utenfor golfen.

— Jeg er derfor veldig opptatt av at det gjøres gode vurderinger av resultater og plasseringer, både i amatør- og proffgolf, avslutter golfforbundets toppidrettssjef.

Norske juniorer hausses opp

I et intervju med Golferen.no i desember i fjor mente Sveriges forbundskaptein, Katarina Vangdal, at norske talenter hausses for mye opp.

Les også: Norske talenter hausses for mye opp

— En stor trussel jeg ser, ikke bare i Norge men også i Sverige, er at spillere og omgivelsene mener at spilleren er bedre enn han eller hun er, sa Vangdal i intervjuet.

Hun deler også Jon Karlsens syn på at golfen har et problem med at turneringsstrukturen er så forskjellig fra andre idretter.

— Det er faktisk et problem at det kalles EM og VM. Det gjør at vi kobler det til andre idretter, og hva tilsvarende mesterskap betyr der.

— I golf er EM og VM en liten faktor sammenlignet med hva det er i andre idretter, sa Vangdal til Golferen.no i desember.

Resultatet av gode plasseringer i de såkalte VM og EM, eller ukritisk publisering av høye plasseringer på ikke-offisielle rankinglister, blir at det gis et feil inntrykk av nivået på norske golfspillere.

Diethelm viser til høyere nivå

— For aller første gang i historien har vi nå seks spiller rangert blant topp-300 på amatørenes verdensranking, fortsetter landslagstrener Niklas Diethelm. Og mener med det at vi i Norge ikke behøver å ty til slike sterke overdrivelser for å fremheve spillerne.

De seks i topp-300 er Kristian Krogh Johannessen (nummer 90), Viktor Hovland (199), Kristoffer Ventura (207), Andreas Halvorsen (231), Andreas Gjesteby (260) og Kristoffer Reitan (290).

Blant damene er Nicoline Engstrøm Skaug høyest rangert blant de norske på 333.-plass, fem plasseringer foran årets Norgesmester Mariell Bruun.

Se også:
Offisiell amatørranking herrer
Offisiell amatørranking damer

Hva mener du? Vil ikke overdreven opphaussing av golftalentene bare føre til at nedturen blir større hvis og når den kommer? Bruk kommentarfeltet under eller si din mening på Golferen.no sin Facebook-side.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.