I Aftenposten uttrykker Oslo og Omland Friluftsråd overraskelse over at byrådet i Oslo vil holde liv i den gamle planen om golfbane i Sørkedalen. Begrunnelsen er underlig, konstaterer Jan E. Espelid.
nordmarkas-ayatollaer

Jan E. Espelid er ansvarlig redaktør av Golferen.no, og har vært en sentral golfskribent i over 25 år.

Saken om det skulle bygges golfbane innenfor markagrensen i Sørkedalen i Oslo verserte på sitt heftigste på 1990-tallet. I en tid da alle golfpiler pekte samstemt oppover.

En opphetet debatt ble avsluttet med et omstridt, kommunalt «ja» i 2002. Siden har man hørt lite om golfbanen i Sørkedalen, konstaterer Aftenposten i en artikkel mandag 5. mai.

Golfbanen var planlagt nord for Wyllerløypa, og selv om politikerne i Oslo altså godkjente planen i 2002, ble golfbanen aldri noe av. Og blir det neppe heller.

Men så handler da heller ikke denne kommentaren om det skal bli golfbane eller ikke i Sørkedalen. Men om Oslo og Omland Friluftsråds holdning til golf, som er oppsiktsvekkende. Dersom generalsekretær Tom Fremstad er korrekt sitert i Aftenposten.

«Burde vært skrinlagt»

Byrådet i Oslo mener at selv om golfbanen ikke er i ferd med å bli til virkelighet, så bør den likevel fortsatt være med i kommuneplanen «Oslo mot 2030».

Friluftsrådet, ved Fremstad, legger ikke skjul på at han synes dette er feil, og mener golfbanen i Sørkedalen burde vært skrinlagt sammen med 29 andre vedtak som foreslås helt eller delvis opphevet.

Dette gjelder i hovedsak planer som ikke er gjennomført, men som er i strid med markaloven og ikke lenger anses som aktuelle, heter det videre i artikkelen.

Det er når Fremstad skal begrunne hvorfor han mener golfbanen bør fjernes fra kommuneplanen at det blir så feil.

— Jeg synes ikke dette er et gnistrende godt forslag. Marka og markaloven er myntet på naturlige idrettsanlegg i Marka. Etter vår vurdering er ikke golfanlegg naturlig i Marka, sier han til Aftenposten.

At golfbaner ikke er naturlig, verken i Nordmarka eller de fleste andre steder, er det selvfølgelig ikke mulig å argumentere mot. De aller fleste golfbaner er på en eller annen måte opparbeidet.

Men skulle Fremstads uttalelse stå til troendes, ville det gi konsekvenser vi er overbevist om at verken Friluftsrådet, Fremstad selv eller den jevne Oslo-borger ser seg tjent med.

Idrettsanlegg i hopetall i Oslomarka

Innenfor markagrensen finnes det tusenvis av skiløyper, slalåmbakker, sykkelstier, rullestolløype, hoppbakker (inkludert Holmenkollen), halfpiper, badeanlegg og rasteplasser man ikke med den aller beste vilje kan kalle «naturlige». Friluftsrådet ønsker selvfølgelig ikke (antar vi) å legge ned noen av disse anleggene.

Derimot gir de gjentatte ganger uttrykk for at de ønsker mer aktivitet i marka. Blant annet som bidragsyter i sykkelrapporten fra januar i år, der sykkelritt i marka fremheves.

Uttalelsen til Aftenposten om at en eventuell golfbane i Sørkedalen ikke fortsatt bør få stå på kommuneplanen kan tolkes som et utslag av uvitenhet. Men kan også tydes som et ønske fra Friluftsrådet om å definere hvilke idretter som er naturlig, og hvilke som ikke er det.

Og da er de straks inne på en farlig vei. I tillegg til alle helseaspektene ved golf, som er dokumentert gang på gang, er golf nemlig en av de mest miljøvennlige idrettene som finnes.

Avrenningen, blant annet av fosfater, fra golfanlegg er minimale i forhold til tilsvarende jordbruksareal. mens golfanleggenes fiskeløse dammer er avgjørende for en del amfibiers overlevelse, blant dem salamanderne.

Fuglelivet og andre deler av faunaen finner skjermede og bærekraftige habitater ved golfanleggene mens botanikere og entomologer (insektforskere) ser et usedvanlig artsmangfold ved landets 175 golfanlegg.

Dette kan det virke som Oslo og Omland Friluftsråd ikke vet så veldig mye om. Men de burde skaffe seg kunnskap. I alle fall før de uttaler seg offentlig om hvilke idrettsanlegg som er naturlige eller ikke.

Med en gang institusjoner uttaler seg med egne preferanser som ballast, begynner de å miste sin troverdighet.

Og det er synd, Oslo og Omland Friluftsråd har så mye positivt å bidra med. Og er derfor mest tjent med å ikke bli oppfattet som ayatollaer for den rette lære.

Uansett kan de trøste seg med at golfbane i Sørkedalen blir det sannsynligvis aldri noe av. Men det uten å ha noe å gjøre med Friluftsrådets holdning til naturlige idrettsanlegg …

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.