NM i nærspill kan få offisiell status

PÅ KRYSS OG TVERS: Utslag fra tee på hull 2 til green på hull 1 er blant utfordringene deltakerne i Uoffiselt NM Nærspill på Hauger må bryne seg på 2. juli. Foto: Hauger GK

2. juli arrangeres uoffisielt norgesmesterskap i nærspill. Samler arrangementet et anstendig felt kan det få offisiell NM-status allerede neste år, forteller NGF.

— NM i nærspill er et spennende og nytt konsept som vil bli til offisielt NM neste år, hvis alt går som det skal, forteller Joachim Lange, som er Hauger Golfklubbs headpro, markedssjef og primus motor for turneringen.

Nærspills-NM blir så absolutt en turnering langt utenfor den golfallfarvei de fleste av oss kjenner. Lange definerer det hele som en Cross country-turnering der klubbens greener og teesteder benyttes. Men i helt annen rekkefølge, og på helt annen måte enn under en vanlig golfrunde.

Bildet øverst i saken er et godt eksempel på hvordan banen til nærspillsturneringen vil bli bygget opp. Ingen hull vil bli lengre enn 100 meter, og spilleren står her på Haugers andre teested. Men vendt 180 grader bort fra fairwayen og den vanlige spilleretningen. Dette hullet skal nemlig spilles fra utslaget på hull 2 til greenen på hull 1.    

— Vi vil gjerne ha med mange gode spillere, sier Lange om det 200 mann og kvinner store feltet det er plass til på Hauger lørdag 2. juli.

Ikke alle hullene vil ha utslaget fra en av klubbens ordentlige teesteder, sier Lange, og forteller at enkelte hull kan starte i bunker eller i rough.

NGF må se hvordan det går

Handicapgrensen for det første, uoffisielle Nærspill-NM er satt til 18, og det spilles i en herreklasse og en dameklasse. En fremtidig offisiell NM-status avhenger imidlertid av at det også blir en egen eliteklasse, påpeker Spill- og Turneringskonsulent i NGF, Øystein Tamburstuen.

— Vi må se hvordan det (turneringen 2. juli, red.anm.) går før vi kan love NM-status. Vi må se på kvaliteten på feltet og hvordan det hele gjøres. Men jeg må få legge til at vi synes det er et kjempefint initiativ, et initiativ vi gleder oss til å se i praksis, fortsetter Tamburstuen, og roser også Langes idé og engasjement for saken.

— Men finnes det ikke regler for hvordan et NM i en idrett skal være for å kunne få offisiell status? Kunne man for eksempel søke om offisiell NM-status for venstrehåndsgolf for høyrespillere eller andre merkelige turneringsformer?

 — Ja det kan man i teorien godt gjøre. Det finnes jo mengder av turneringer som kaller seg uoffisielt NM, for eksempel i bedrifts- og bransjegolf og så videre. Men det er ikke dermed sagt at golfforbundet vil gi det offisiell status bare man søker om det, fortsetter teamelederen for turneringsavdelingen i NGF.

Juniorer velkomne

NM nærspill Joachim Lange

JOACHIM LANGE Foto: Privat

Det blir ingen juniorklasse, men juniorer er hjertelig velkomne til å være med, forteller Lange. I en nærspillturnering er ikke styrke og lengde så avgjørende som i fullskala golf, og unge spillere kan absolutt hevde seg mot dem som både er større og sterkere.

Banen vil være satt ferdig opp før fredag 1. juli, som er dagen de påmeldte kan spille treningsrunde. Og det kan sikkert behøves … lignende turnering har nok svært få vært med på tidligere.

Se også: Påmelding til Uoffiselt NM Nærspill 

Kommentarer

 • Del Golferen.no på:

 • Aktuelle turneringer

   

  PGA Tour:  Travelers Championship   (23. -26. juni)

  Korn Ferry Tour:  Live and Work in Maine Open  med Kristoffer Ventura (23. -26. juni)

  PGA Tour LatinoAmerica:  Bupa Tour Championship  med Andreas Halvorsen (23. -26. juni)

   DP World Tour: BMW International Open med Espen Kofstad  (23. -26. juni)

  Challenge Tour:  Blot Open de Bretagne  med Elias Bertheussen og Jarand Arnøy (23. -26. juni)

  Euro Pro Tour:  The Bendac Championship  med Mikkel Antonsen (22. -24. juni)

  Ladies European Tour: : Czech Ladies Open  med Maiken Bing Paulsen, Madelene Stavnar og Michelle Forslan ((24. -26. juni)

  LET Acess Seris: Golfvlandern Letas Trophy med Tina Mazaarino, Dorthea Forbrigd Julie Boysen Hillestad,   , Stina Resen og Celine Karlung  (23. -25. juni)

  Nordic League: UNICEF Championship  med tre nordmenn ( 22. -24. juni)

  LPGA:KPMG Women’s PGAChampionship   (23. -26 juni)

  Epson Tour: Iskabd Resort ChampionshipLPGA  med Celine Borge (24. -26 juni)

  Amatør: Jr NM Match Oppegård  19. -21. juni)

  Amatør: European Amateur Championship  med Bård Bjørnevik Skogen, Carl Didrik Meen Fosaas, Rune Bøkeid, Michael Alexander Mjaaseth og Mats Ege 22. -25. juni)

  Amatør: The Women’s Amateur Championship  med Vilde Marie Nystrøm, Anna Cathrine Krekling, Celine Brovold Sanne, Silje Torvund Ohma og Emilie Øverås 20. -25. juni)

  Junior: Icelandic Junior Midnight Challenge  med Johannes Sebastian Forsenius Larsen 26. -29. juni)

 • Golferen.no

  Papaya Media

  Saltboveien 25

  1560 Larkollen

  Redaksjonen

  +47 920 25 820

  tips@golferen.no

  Nyhetsbrev

  Meld deg på Golferen.nos nyhetsbrev
  * Påkrevet

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Teknisk drift: Papaya design & marketing AS | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Annonsesalg: Pernille ter Jung Andreassen | Teknisk drift: Sorenso as | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Golferen.no utgis av Papaya Media, org.nr. 915 995 187. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet 2004–2018 © Papaya Media. Golferen.no redigeres i henhold til Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten.

  ×