NGF går baklengs inn i fremtiden

NGF har gitt Sandnes GK 25.000 kroner i bot for å benytte feil kursmateriell i VTG-undervisningen. Det blir som Oslo Taxis forsøk på å forby fremtiden, mener Jan E. Espelid.

Jan E. Espelid er ansvarlig redaktør av Golferen.no, og har vært en sentral golfskribent i over 25 år.

Når Norges Golfforbund bøtelegger Sandnes GK fordi klubben «over lengre tid har unnlatt å kjøpe inn det obligatoriske kursmateriellet» for VTG-kursene, passer det å dra fram Solan Gundersens kraftuttrykk «dra meg nå baklengs inn i fuglekassa!»

Baklengs blir etter vår mening et nøkkelord her. Det er nemlig ikke slik at Sandnes GK ikke ønsker å benytte kursmateriellet som inngår i «premissene for å arrangere nybegynnerkurs» (som det heter på byråkratnorsk).

Les også: NGF pressemelding «Sandnes GK bøtelagt»

Sandnes GK vil gjerne benytte NGFs materiell, men synes det burde være unødvendig å bli påtvunget 200 kroner per VTG-deltaker i dokumentavgift for det papirbaserte kursmateriellet.

Kan like gjerne være digitalt

Saken var nylig oppe på Golftinget som et forslag med følgende ordlyd fra Sandnes GK: «Vi ønsker at kostnaden på 200 pr. deltager for Veien til Golf fjernes fra og med 2016».

Da styreleder Willy G. Flaten begrunnet sitt forslag fra Golftingets talerstol, sa han at det slett ikke er noe galt med innholdet i kursmateriellet. Men at det i dagens digitale verden bør være helt unødvendig å skulle trykke opp materiell i dyre dommer.

Kursmateriellet kan like gjerne være digitalt, og gratis, mente Flaten fra talerstolen. Vi er mer enn enig i det digitale argumentet.

Men så lenge det ikke finnes noe slikt som en gratis lunsj, er det ikke urimelig at utgiftene for å produsere for digital publisering blir dekket. Men det blir for småpenger å regne mot 200 kroner for papirutgavene, som både skal trykkes og sendes ut i tunge pakker.

Fra forbundshold argumenteres det varmt for fortsatt papirutgave, en utgave som «alle deltakere har krav på til odel og eie», som det heter på byråkratspråket som brukes i pressemeldingen.

Dra meg nå baklengs inn i fuglekassa! Vi snakker 2016 her. Et fåtall VTG-deltakere vil bry seg om å få en trykket utgave i hånden av noe de kan nå med to tastetrykk på mobilen eller PC-en når de trenger det.

Uber og Airbnb

2016 er delingsøkonomiens år. Året der Oslo Taxi, etter å ha forsøkt å stanse Uber med alle tenkelige og utenkelige politiske midler, innser at Uber representerer framtiden og at kjentmannsprøven ikke lenger er like viktig i GPS-enes tidsalder.

2016 er også året der hotellbransjen ser at Airbnb er noe langt mer enn et trendy blaff, og at samarbeide og adopsjon av de beste Airbnb-prinsippene er eneste veien til overlevelse.

— Fremtiden kan ikke forbys, skrev Aftenposten på kommentarplass midt i desember da Glenn Tuxen i Norges Taxiforbund uttalte til samme avis at «drosjenæringen blir rasert» etter at en Uber-sjåfør ble frikjent for pirattaxi-virksomhet.

En måned senere har pipen fått en annen lyd, og Oslo Taxi sier nå at de setter døren på gløtt for et samarbeide med inntrengeren.

Men i Norges Golfforbund tviholder de altså på papiret som medium når golfere in spe skal læres opp. I samme rennet hører det med at golfforbundet også tviholder på at de grunnleggende prinsippene i golfsvingen må læres under åpen himmel, ikke innendørs, og helst ikke om vinteren.

Vår spådom er at ledelsen i forbundet er våkne nok til å innse at fremtiden er kommet for å bli, bare de får tenkt seg om. Så gjenstår det å se om Sandnes GK slipper unna boten på 25.000 kroner.

Hva mener du? Digitalt eller papirbasert kursmateriell til nybegynnerne? Bruk kommentarfeltet under, eller si din mening på Golferens Facebook-side.

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

 • Del Golferen.no på:

 • Aktuelle turneringer

   

  PGA Tour: Charles Schwab Challenge  med Viktor Hovland (26. – 29. mai)

  Korn Ferry Tour: NV5 Invitational presented by Old National Bank  med Kristoffer Ventura  (26. – 29. mai)

  PGA Tour Latinamerica:  Jalisco Open GDL  med Andreas Halvorsen  (26. – 29. mai)

  DP World Tour: Dutch Open  med Espen Kofstad (26. – 29. mai)

  Blue Golf Bella Vista Charity Classic  med William Buhl (25. – 28. mai)

  Nordic League: Moss & Rygge Open  med mange nrodmenn og  (26. – 28. mai)

  Ladies European Tour:Belgium Ladies Open med Marianne Skarpnord,  Karoline Lund, Madelene Stavnar og Michelle Forsland  (27.- – 29 mai)

  Epson Tour Innova Mission Inn Resort And Club Championship med Celine Borge ( 27. – 29. mai)

  Senior: Latvian Mid-Amateur and Senior Open Championship med Anders Grasdal (28. – 29. mai)

  College: NAIA Women’s Championship med Marie Oulie, Ida Furuheim og Alexandra Mudie (24. – 27. mai)

  College: NAIA Div 1’s Championship med Mats Ege, Michael Thorbjørnsen,, Gregory Solhaug, og Bård Skogen og Carl D. M. Fosaas (27. – 30. mai)

   

   

 • Golferen.no

  Papaya Media

  Saltboveien 25

  1560 Larkollen

  Redaksjonen

  +47 920 25 820

  tips@golferen.no

  Nyhetsbrev

  Meld deg på Golferen.nos nyhetsbrev
  * Påkrevet

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Teknisk drift: Papaya design & marketing AS | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Annonsesalg: Pernille ter Jung Andreassen | Teknisk drift: Sorenso as | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Golferen.no utgis av Papaya Media, org.nr. 915 995 187. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet 2004–2018 © Papaya Media. Golferen.no redigeres i henhold til Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten.

  ×