Foto Tristan Jones

Det kan være vel verdt å heller lære seg å tenke annerledes på golfbanen enn å bruke masse penger på DVD-er, køller og annet som lover forbedring.

Vi golfere har har lært oss at scoren du oppnår henger sammen med hvor mye bedre svingen og balltreffet ditt blir.

Det er feil! hevder nettstedet Bunker’s Paradise, og sier at tenker du riktigere på banen, så scorer du bedre. Og gir oss sju mentale sperrer du heller bør forsøke å overvinne når du er ute og spiller.

«Bli en scorer heller enn en ballstriker», prediker mediet, og hevder at det finnes mentalt forbedringspotensial hos alle nivåer golfspillere. De trekker også fram legenden Ray Floyds beskrivelse av en scorer:

“Min definisjon av en scorer er at en høyhandicapper kan være en bedre scorer enn en lavhandicapper. For meg er en scorer en som konsekvent får det meste ut av sitt nivå som golfer. Altså en som ofte slår slag som er bedre enn måten han eller hun faktisk treffer ballen på. Og som på den måten jevnlig overvinner golfbanen.”

Du kan oppnå å bli en scorer ved å lære å unngå de mentale feilene alle golfspillere gjør fra tid til annen. Og jo høyere handicappen er, jo oftere inntreffer de mentale sammenbruddene.

1. Ikke ha  forventninger til scoren

Tenker du på resultatet allerede før første utslag, har du en lang og strevsom dag foran deg. Ingen spiller bra hver eneste gang. De beste spillerne i verden spiller til sitt beste nivå rundt 20 prosent av gangene.

2. Ha mer enn én svingtanke

Du kan aldri ha full kontroll over svingen din til enhver tid. Når du slår et dårlig slag, og det kommer du til å gjøre, så ikke dvel ved det. Ikke la det påvirke svingen ved at du bevisst prøver å kompensere for det forrige slaget.

3. Fokuser på hva du vil, ikke på hva du ikke vil

Det er nærmest umulig å slå et bra golfslag ved å prøve å unngå å slå et dårlig et. Dersom du tenker på trær, out-of-bounds, vann og så videre, kommer du til å verken treffe fairwayer eller greener. Hjernen din kontroller det hele, og ved å tenke på hvor du ikke vil at ballen skal gå, så kommer du til å slå dårlige slag hver gang.

4. Det er feil å gå i mot magefølelsen

Moderne golf tilbyr en mengde sofistikerte, elektroniske duppeditter for å måle avstander. Men stol likevel på øynene! Er du ikke komfortabel med avstanden som oppgis, bruk magefølelsen. Usikkerhet gir verre utslag enn feil avgjørelser. Det er avgjørende at du er så positiv som mulig når du svinger køllen mot ballen.

5. Ikke kjeft på deg selv

Hvor lenge tror du en caddie ville vare på touren hvis han hele tiden gikk rundt og stilte spørsmålet «hvorfor i all verden gjorde du det?» eller «hvordan er det mulig å misse på det slaget?».

Jack Nicklaus’ caddie Angelo Argea pleide å si at hans eneste jobb var å bære bagen og å fortelle Jack at han kunne klare det de var enig om. Hvordan du snakker til deg selv ute på banen utgjør en stor forskjell i hvordan du presterer.

6. Forsøker for mye på viktige slag

Husk alltid på at i golf er anstrengelse en ødeleggende kraft. Anstrenger du deg for å slå hardere eller lenger, minker sannsynligheten for å lykkes. Prøver du for hardt, er spenninger en naturlig reaksjon i kroppen. Og det finnes ikke noe golfslag som blir bedre av spenninger.

7. Spille det umulige slaget

Det desidert verste du kan gjøre etter et dårlig slag er å forsøke å kompensere det med det neste slaget. La aldri ett dårlig slag koste deg to eller tre dårlige slag til. Er du i vanskeligheter, så er det beste å la egoet  ligge. Og forsøke å få ballen tilbake i spill framfor å forsøke å slå et slag du ikke er komfortabel med. Under ingen omstendighet skal du noen gang forsøke å slå et slag du aldri har trent på noen gang.

Du behøver ikke å pugge disse sju tipsene. Konsentrer deg gjerne om ett ad gangen, ett per runde. Når du blir bedre og mer komfortabel, kan du forsøke å implementere ett til av rådene.

Hele ideen er å bli litt bedre hele tiden, ikke å forbedre seg med 15 poeng over natten. Jobber du jevnt med tipsene, vil du gradvis kunne score bedre. Og husk: Du kan ikke forandre måten du spiller på uten å forandre måten du tenker på!