Lofoten Golf Links i Nordland er ufrivillig blitt dradd inn som motstander av et mulig forankringsforbud. Men det får neppe konsekvenser for klubbens medlemskap i golfforbundet, beroliger NGF.
lofoten-i-delikat-regelskvis

NORGES MEST BERØMTE BANE: På Lofoten Golf Links er det midnattssol to måneder i året, og anlegget er den best kjente, norske golfbanen i utlandet. Nå dras den inn i striden mellom PGA Tour på den ene siden og USGA og R&A på den andre om et forbud mot forankring av køller til kroppen.

lofoten-i-delikat-regelskvis

FÅR ANTAGELIGVIS IKKE KONSEKVENSER: Rune Hauger i NGF tror ikke det vil få konsekvenser for Lofoten GK at Troon Golf, som driver anlegget, går mot det ventede forankringsforbudet.

lofoten-i-delikat-regelskvis

lofoten-i-delikat-regelskvis


Som kjent tyder alt på at USA Golf Association (USGA) og Royal & Ancient Golf Club (R&A) kommer til å vedta en regel som forbyr forankring av golfkøller til kroppen.

Les også: Forankring av putteren forbys

I praksis betyr det at fra 2016 blir det ikke lov å bruke mage-, bryst- og hakeputtere verken i turnering eller i handicaptellende runder med venner.

Mens europatouren har uttalt at de lojalt vil følge et eventuelt forbud, har PGA Tour sagt at de ikke vil det.

Les også: Splid mellom PGA Tour og European Tour

PGA får støtte

I ettertid har det strømmet inn støtte til PGA-tourens avgjørelse fra flere hold.

Blant dem finner vi Troon Golf i Scottsdale, Arizona.

Troon har driftsansvaret for noen av verdens beste golfbaner i mer enn 25 land, inkludert Lofoten Golf Links, og har naturlig nok en egeninteresse i at det spilles mest mulig golf.

Det er da også deres begrunnelse: Lange puttere gjør det enklere å få ballen i hullet, og jo enklere spillet er, jo flere vil mestre det.

— Mens vi respekterer USGAs styring av golfreglene, støtter Troon meningene uttrykt av PGA Tour, PGA of America og NGCOA (National Golf Course Owners Association, red anm) om at å forby forankring ikke er i beste interesse for spillet, skriver Troon på sin hjemmeside.

De begrunner det med et ønske om å gi golfere på alle nivåer flere grunner til å spille, og fjerne hindringer som kan få potensielle spillere til å investere tid og ressurser til andre fritidsaktiviteter.

Les også: Troon Golfs uttalelse på hjemmesiden

Lofoten støtter Troons standpunkt

— Selvfølgelig støtter vi Troon Golf i dette, sier eier og primus motor i Lofoten Golf Links, Frode Hov, til Golferen.no.

— Men det har neppe noen stor betydning for oss, egentlig, legger han til.

Alle idrettsklubber er imidlertid forpliktet til å følge de til enhver tid gjeldende reglene dersom de ønsker å være medlem av et særforbund innen Norges Idrettsforbund.

Dersom USGA og R&A vedtar forankringsforbudet, så må altså både NGF og medlemsklubbene følge de reglene.

NGF: Antageligvis problemfritt

Frode Hov får delvis støtte av assisterende generalsekretær Rune Hauger i Golfforbundet om at det neppe får stor praktisk betydning.

— Jeg har litt vanskelig for å se at det kan bli et problem, sier Hauger.

— Det er Lofoten Golfklubb, ikke Troon Golf, som er medlem av golfforbundet, påpeker Hauger.

— Selv om anlegget tillater forankrede puttere, så kan jeg ikke helt se at det får konsekvenser for klubben så lenge de ikke tillater det i turneringer eller handicaptellende runder, konkluderer Rune Hauger.

Være på utsiden?

Mangeårig internasjonal dommer og regelekspert Nils Jørgensen mener at Lofoten GK fra 2016 godt kan vurdere å følge drivernes regler framfor forbundets.

— Er det så farlig å tenke litt utradisjonelt? spør Jørgensen.

— Lofoten Golf Links er en bane som tiltrekker seg turister fra hele verden. Og det kan godt være at det vil være gunstig å bli en ren Pay-and-Play-bane, mener Nils Jørgensen.

Les også: Artikkel om Lofoten Golf Links i Troon Golf & Travel Magazine

Se også: Lofoten Golf Links hjemmeside

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.