Vi var nysgjerrig på golfopplevelsene i Kroatia, og sendte Golferens reiseredaktør Torsten Pamp dit. Reisen ble en orgie i mat og vin samt en merkelig golfrunde i Titos sommerparadis.
kroatia-med-god-golf--enda-bedre-mat-og-vin

EN BANE DU GODT KAN SPILLE I EN UKE: Golf Adriatic er en variert og utfordrende bane du fint kan spille igjen og igjen. Kombinert med alt det andre Istria har å by på går en uke fort her.

kroatia-med-god-golf--enda-bedre-mat-og-vin

ØSTERRISKE PENGER: Golfdirektør Sonja Jelaca har en østerrisk bank som eier. At de ikke har spart på schillingene (vel, OK, euroene, da) kommer blant annet til uttrykk i klubbhuset, som har utsikt over havet på tre sider.
kroatia-med-god-golf--enda-bedre-mat-og-vin

HISTORIENS VINGESLAG: Pula er et oppkomme av fornminner, og er spesielt kjent for å være byen med et av romertidens største og best bevarte amfiteatre.
kroatia-med-god-golf--enda-bedre-mat-og-vin

NESTEN LIKE VIKTIG SOM VIN: Olivenolje er nesten like viktig som vin i Istria, og så godt som alle retter får en dæsj med olje helt over før servering.
kroatia-med-god-golf--enda-bedre-mat-og-vin

MERKELIG GOLFOPPLEVELSE: Brijuni er en av Middelhavets eldste 18-hullsbaner, bygget i 1921.Etter mange års forfall i Tito-tiden er greenene hvite og harde som betong mens fairwayene er som beiteland.
kroatia-med-god-golf--enda-bedre-mat-og-vin

BILDE PÅ BILDE: Titomuseet på Brijuni har meter på meter med bilder av Tito sammen med kjente gjester.

kroatia-med-god-golf--enda-bedre-mat-og-vin

TO MENN MED TILKNYTNING TIL NORGE: Både Kong Olav (på bildet t.v.) og forbundskansler WIlly Brandt besøkte Tito på Brijuni.

Vi finner den ene av Kroatias to ordentlige golfbaner oppe ved grensen mot Slovenia, en times biltur nordover fra Pula, eller to timer østover fra Venezia i Italia.

Fem år unge Golf Adriatic inngår som en del av den luksuriøse badresorten Skiper, i utkanten av Savudrija, og med Kempinski-hotell samt fire- og femstjerners leiligheter.

Første dagen brydde vi oss ikke om å bestille starttid på golfbanen. Vi ville heller benytte dagen til å gjøres oss kjent i området; det nordlige Istria.

På forhånd hadde vi forestilt oss et typisk turistområde med krimskrams og pizzarestauranter på rekke og rad.

Men hvor feil vi tok, og endte midt ute på landsbygda så snart vi forlot hotellområdet.

Vinmarker og olivenlunder

Her dominerte vingårdene og olivenlundene i et kupert terreng der landsbyene, som i Italia, klatrer på og rundt åskammene.

I dette området har kunstnere og håndverkere skapt et levende galleri av en 2000 år gammel landsby med 200 innbyggere.

Her finner du gourmetrestauranter gjemt både her og der, fra øde beliggende i skogen til balanserende på klippekantene mot havet.

Og alle steder er det de lokale råvarene og rettene som gjelder. Omtrent alt vi spiste i fire dager, fra kjøtt og grønnsaker til krydderne som smaksatte maten, var produsert like i nærheten.

Vinen er alltid lokal, og enkelte ganger kom den fra vingårder bare et par kilometer unna. Og for den som er interessert i å vite mer om malvasiadruen, er det bare å dra på vinsmaking på en av gårdene.

Olivenolje viktig

I dette området legges det ofte like mye vekt på valget av olivenolje som på vinvalget. På restaurantene sprer lokalbefolkningen olivenolje over nesten alle rettene, iblant også over desserten.

To måneder hver vår fråtses det i ville asparges, mens trøfler er Istrias store trekkplaster og en delikatesse som nytes i store mengder året rundt.

Det inntas derfor omtrent ikke et eneste restaurantmåltid uten at servitøren kommer med høvelen og strør trøffel over en av rettene.

Det gjenspeiles også i menyene. Ved én restaurant vi besøkte var hver eneste rett smaksatt med trøfler, fra forrettene til dessertene.

Mens hotellets restaurant nede ved stranden en av dagene tilbød en femretters meny der alt bortsett fra desserten var basert på sjøtunge.

Vi reiste dit for golfens del

Men det var tross alt for å spille golf at vi hadde reist til Istria.

Golfbanen, hotellet og flere av de store leilighetskompleksene eies av en østerrisk bank. Og at det virkelig står penger bak, er ikke vanskelig å se på klubbhuset.

Det er elegant, og ligger høyt plassert med utsikt mot havet på tre sider. Og nedenfor slynger de 18 hullene seg, som varierer fra vel innrammete skogshull til åpne partier der du spiller rundt store dammer.

Banen er variert, og driveren er ikke alltid er det beste våpenet. Hullnavn som Vineyard, Olive tree, Toscany og Blue Monster sier sitt om både omgivelsene og utfordringene.

Hver måned spilles det tre til fem lokale turneringer, som spenner fra et ProAm om våren til Istria Open sent i oktober.

Blant de et par hundre medlemmene finnes mange østerrikere og tyskere, som kommer hit på helgebesøk. Og i blant bare på dagstur.

Etter noen dager her, liker vi banen så godt at vi gjerne kan klare oss med bare den i en ukes tid. Ellers kan du gjøre som medlemmer som ønsker forandring: Kjøre over grensen til Slovenia eller Italia, og spille der.

Merkverdig golf i Titos ferieparadis

Mange som besøker Istria tar båten over til Venezia for en dagstur. Eller sørover til Pula, Istrias store charterdestinasjon for bad-og soltilbederne.

Flyr du med Norwegians eller SAS direktefly, er det nesten obligatorisk å stoppe over en dag eller to for å oppleve byen med et av romertidens største og best bevarte amfiteatre.

Den er arena for forskjellige arrangementer, ikke minst konserter. Blant andre Pavarotti, som bare to uker før sin død ble hyllet for en fantastisk konsert her.

En hel by full av fornminner.

— Vi kan ikke en gang grave i vår egen hage uten å finne noe. Det er nesten så man blir lei av de gamle romerne, fortalte en av huseierne i byens utkant.

Vi hadde imidlertid blitt lokket til Pula for å spille golf. Det skulle nemlig finnes en berømt bane der, hadde vi fått vite.

Vi tok derfor den 15 minutter lange båtturen ut til øygruppen Brijuni. Her ble en av Middelhavets første 18-hullsbaner bygget i 1921.

Men da Tito gjorde øyene til sitt private sommerparadis etter andre verdenskrig, lot han golfbanen forfalle.

Brijoni ble et sted der Tito møtte verdens toppolitikere, kongelige og filmsterjener.  Mange hadde med seg ville dyr som presang.

Resultatet ble en dyrepark, som i dag inneholder alt fra Indira Ghandis elefantgave til strutser og havskillpadder.

Men hvilken gave kong Olav hadde med seg, klarte vi ikke å finne ut av.

Her er det også et museum, som er et minnesmerke og hyllest til Tito. Veggene er overlesset med bilder av Tito med sine gjester Elisabeth Taylor og Rickard Burton, Sophia Loren og Carlo Pointi, Indira Gandhi, europeiske amerikanske presidenter med flere, og med enda flere. Og til slutt finner vi da også bildebeviset på at kong Olav faktisk var her.

Nasjonalpark

Efter Titos død ble Brijuni nasjonalpark. Og golfbanen har fått nytt liv. Vi tar derfor golfbilen fra museet til et uanselig klubbhus, og legger ut på en av de merkeligste golfrundene vi noen gang har hatt.

Fairwayene er som klippede husdyrbeiter mens greenene består av betonglignende leire, dekket av et tynt lag sand.

Ballene hopper og spretter som de vil.
— Gale golfere, kaller den kvinnelige servitøren på uteserveringen oss. Og litt gal må man faktisk være for å synes at dette er en alvorlig ment golfbane.

Likevel er vi glad for at golfbanen hadde lokket oss hit til nasjonalparken. Det ble en annerledes historieleksjon i vakkert miljø.

Også romerne hadde nemlig konstatert at dette var et lite paradis, og vi tar golfbilen og kjører gjennom restene av en by fra antikken og bort til Titos tidligere gjestehus. Som nå leies ut til russiske turister.

En oligark har til og med bekostet oppussingen av et av husene mot at han får førsteretten til å leie huset én måned hvert år i fem år.

Men nevnte vi ikke innledningsvis at Kroatia har to ordentlige golfbaner? Joda, den andres finnes. Utenfor Zagreb, langt inne i landet.

Se også:
Golf Adriatic hjemmeside
Kozlovi vingård hjemmeside
Hjemmeside Istria turistkontor
Istrias seksjon for mat og vin

Restauranter vi besøkte:
Kanova
Konobanono
Starikastel
Staripodrum
Villa Rosetta
Konoba Feral
Konoba Buscina

Reise hit:
Direktefly med SAS eller Norwegian til Pula, alternativt til Venezia eller Trieste

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.