En artikkel på Golferen.no fikk Viasat Sverige til å stenge sitt gratis Viaplay-tilbud for norske ip-adresser. Selskapet skylder på det svenske golfforbundet, som avviser påstanden fullstendig.
kluss-og-blokkering-fra-viaplay

SLIK SÅ DET UT TORSDAG: Åpningsdagen kunne nordmenn se gratis Viaplay-sending fra The Open. Fra midnatt torsdag valgte Viasat å blokkere sendingene til alle land utenfor Sverige. Den som befinner seg i Norge og lener seg tilbake og trykker på play fredag, lørdag og søndag, får derfor svart skjerm.

kluss-og-blokkering-fra-viaplay

kluss-og-blokkering-fra-viaplay

kluss-og-blokkering-fra-viaplay


Viasat valgte å stenge sitt tilbud om gratis Viaplay-dekning fra The Open på PC, nettbrett og mobil for norske golfinteresserte fra midnatt torsdag.

Hva som er den egentlige årsaken er det imidlertid vanskelig å bli klok på.

Det var i forhåndsomtalen av The Open på Muirfield at Golferen.no avslørte at norske golfinteresserte kunne se The Open gratis ved å registrere seg på Svensk Golfs nettside.

Kun for Sverige

Viasat Sveriges produktsjef for Viaplay, David Nyström, sier til Golferen.no at tilbudet om gratis visning av The Open bare gjelder for personer bosatt i Sverige.

Dette til tross for at det overhodet ikke nevnes som en betingelse når man registrerer seg.

Golferen.no hadde heller ingen problemer med å registrere seg med vår norske e-postadresse fra vår norske ip-adresse.

Ren svensk kampanje

— Siden dette er en ren svensk kampanje der vi ønsker at så mange som mulig skal få prøvesmake Viaplays golfprodukt, valgte vi å stenge sendingen for Norge fra midnatt torsdag, sier Nyström.

— Viaplay er jo et produkt som også selges i Norge. Er dere ikke interessert i å få flere norske kunder?
— Som sagt, dette er en svensk kampanje. Om den blir vellykket, vurderer vi å kjøre den også i Norge og Danmark neste år.

— Men det kan jo umulig gjøre noe om også norske golfinteresserte får anledning til å teste ut Viaplay? Hva er bakgrunnen for avgjørelsen?
— Du, jeg har i alle fall ikke tenkt å diskutere med deg hva som ligger bak våre interne avgjørelser, sier en lettere irritert Nyström.

Rammer flere svensker enn nordmenn?

Sannsynligvis rammer Viaplays stenging av gratissendingen fra The Open flere svensker enn nordmenn.

Det er midt i ferietiden, og mange svensker reiser utenlands på ferie, og Nyström bekrefter at de da ikke kan få se The Open gratis.

PR-sjef Flora Waardahl i Viaplay er imidlertid ikke så bekymret for akkurat det.

— De som reiser utenlands får i så fall kjøpe Viaplay-tilgang, sier hun til Golferen.no.

— Men når dere først har tilbudt noe gratis, som likevel ikke blir det når man reiser utenlands, gir ikke det badwill hos de potensielle kundene?
— Det er det mulig det gjør, svarer Waardahl.

Skylder på golfforbundet

— Det er en stor, stor feil fra vår side at det ikke allerede fra start av ble lagt inn hinder for å se gratissendingen utenlands, og at det heller ikke oppgis når man registrer seg, fortsetter Waardahl.

— Grunnen til at det er slik, er vår avtale med Svenska Golfförbundet. Den hindrer oss fra å distribuere gratissendingen utenfor Sveriges grenser.

— Det er helt feil! sier Roger Andersson, kommunikasjonssjef og sjefredaktør Golf & Affärer i Svenska Golfförbundet.

— Riktig nok har vi en avtale med Viasat og Viaplay, en avtale vi har hatt i mange år. Men det står overhodet ikke noe slikt i avtalen.

— Og hvorfor skulle det egentlig gjøre det? Vi ville jo bare synes det er hyggelig om nordmenn, og dansker også, får ta del i vår gratisvisning, fortsetter Andersson.

— Så det er ikke slik at dere har betalt Viasat noe for denne avtalen?
— Nei, på ingen måte. Det er en ren barteravtale; vi får en del tjenester av Viasat-systemet, blant annet én frihelg i året.

— Det Viasat får igjen for det er at vi sender ut mail til våre 330.000 Svensk Golf-abonnenter om frihelgen, som forhåpentligvis gir Viasat noen kunder.

Kanskje den egentlige grunnen er at Viasat og Viaplay egentlig ikke har tenkt godt nok gjennom håndteringen av frivisningen. Men uansett tilsier erfaringene fra nettverden at de som lager kunstige stengsler taper i lengden.

I alle fall risikerer Viasat og Viaplay et omdømmefall blant norske golfere.

Hva mener du? Var det klokt av Viasat å blokkere den gratis sendingen til Norge etter én dag? Bruk kommentarfeltet under, si din mening på Golferen.no sin facebookside eller delta i diskusjonen hos vår samarbeidspartner Golfsnakk.no.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.