Det har kommet inn mange spørsmål til køllemaker Andreas Lind. Her svarer han skriftlig og på video. Send inn spørsmål og vinn Clicgear trehjulstralle til 1995.
hvorfor-er-det-viktig-med-riktig-lie-vinkel-

KØLLEMAKER ANDREAS LIND

hvorfor-er-det-viktig-med-riktig-lie-vinkel-

VINN CLICGEAR 3.0:
Send inn ditt spørsmål og vinn Clicgear trehjulstralle vert kr 1995.

Se også:
Spør køllemakeren 1: Hvorfor er det så viktig å skifte grep?

Andreas Lind hos Custom Golf på Myrens Sportssenter i Oslo svarer leserne av Golferen.no på spørsmål om utstyr.

Etter første innslag i forrige uke strømmet det inn med utstyrsspørsmål, og du ser svarene under. I videoen helt nederst i saken forklarer Andreas hvorfor det er så viktig å ha riktig lie-vinkel (liggevinkel) på køllene.

Hver måned vil én heldig Golferen.no-leser premieres med en Clicgear trehjulstralle til 1995 kroner.

Clicgear 3.0 er både smart og stilig, kommer i flere spennende farger og er kjent som Størst på banen og minst i bilen.

Send ditt spørsmål om utstyr, vedlikehold eller tilpassning til tips@golferen.no.

Spm 1: Kortere køller og endring av lie?
Jeg er forholdsvis lav, 168 cm, og lurer på om jeg bør ha forkortete køller og endring av lie?
Magnus
Om du slår bra med standard lengde ville jeg justert lie-vinkelen først. Dette kan enkelt testes hos proen, eller ta en tapebit under bladet og slå på en hard flate (se ukens video nederst i saken).
Køllemakeren

Spm 2: Trenger jeg større grep?
Jeg er en 65-åring som benytter TaylorMade Burner-driver og femmerwood med R-flex stålskaft. Jeg har vurdert at det er på tide å bytte til nye grep.Jeg har relativt store hender, finnes det en grunnregel som gir deg størrelsen/diameteren? Eller er standard ok for meg?
Ragnar
Bruker du hanske i størrelse Large kan du sikkert bruke midsize grep.
Køllemakeren

Spm 3: Beste tips mot ustabile slag?
Hva er ditt aller aller beste tilpasnings tips for en høyhandicapper med litt ustabilitet i slagene sine?
Magnus
Kutte driveren er absolutt noe å prøve. De fleste slår også rettere med mere loft, for da er det vanskeligere for sidespinnen å ta over.
Køllemakeren

Spm 4: Smidde hoder
Er det noen fordeler med jernkøller hvor selve køllehodet er smidd i ett stykke.
Svein Erik
Det har kommet mange lettspilte, smidde køller på markedet de senere årene. Men de koster fortsatt noe mer enn støpte. Smidde køller er laget i et mykere stål, og det sies at ballene henger litt lenger på køllehodet, og at det gir mer følelse. Men i en blindtest hadde du nok ikke kjent forskjell! Spiller selv med smidd, og ønsker ikke å spille med noe annet.
Køllemakeren

Spm 5: Forkorte en putter?
Er det mulig å forkorte en Titleist Scotty Cameron Newport2-putter fra 35 til 33 tommer? Da må vel det også tilpasses på vekt på putterhodet siden dette er nøye balansert fra produsentens side?

Råder du meg til å kutte denne putteren eller ødelegger man for mye med å gjøre det?
Magnus
Om du har mulighet for å vekte putteren er det best, men om det ikke fungerer med 35 tommer ville jeg kuttet. Husk du kan også lie-justere puttere.
Køllemakeren

Spm 6: Flex og ballbane
Skal ha meg nye jernkøller, har regular skaft på de jeg har idag men syntes de går litt høyt i for eksempel motvind. Har flex i skaftet mye å si på ballbanen?
Jon
De viktigste faktorene for ballhøyde er loft, deretter er det kickpunktet på skaftet og hvor på bladet sweetspot er. Køller med bred såle har ofte lavt sweetspot, så ballbanen vil normalt bli høyere.

Når det gjelder skaft, går som regel regular høyere enn stiff, men det er kickpunktet på skaftet som avgjør dette. Dynamic Gold R300 er et skaft med høyt kickpunkt derfor går dette skaftet relativt lavt.
Køllemakeren

Spm 7: Noe poeng å tilpasse?
Som middelshandicaper (16,5) tør jeg stille spørsmålet: Har det noen hensikt for meg å få tilpasset køllene mine? I mitt hode er min sving såpass ustabil at det kanskje er litt overkill å bruke tid og penger på å få spesialtilpasset et sett. Men tar jeg kanskje feil?
Alexander
De som etter min mening har mest utbytte av et tilpasset sett er hcp 10-30. Dette koster normalt ikke noe mer, men vil fungere mye bedre.

På jernsettet er type skaft, grep, lengde, cavityback og lie viktig, og på driver er loft og skaft veldig viktig. Uansett bør du sjekke at liggevinklen (lie) på køllene er riktig, da det betyr mye for balltreff og retning.
Køllemakeren

Spm 8: Hvordan vedlikeholde grepene?
Når man har fått nytt grep på køllene – finnes det noen smart måte å vedlikeholde grepene på slik at man unngår at de blir slitte og dårlige i løpet av den første sesongen?
Alexander
Bruk lunka vann etter bruk, det fungerer bra på fett og sliter ikke ut grepene.
Køllemakeren

Spm 9: Kortere skaft på driveren?
Lengre skaft er ofte synonymt med mer lengde. Hvorfor er det slik at PGA-proffene ofte har tilpasset kortere skaft på driverne enn hva som generelt er standard skaft for forbrukerne?

Ville jo tenke meg om de beste synes det er best å kutte ned for å
få mer stabilitet, så burde de jo gjøre dette for mannen i gata også?

For oss høyhandicappere blir det vel mye vanskeligere å slå mer konsistent med driveren når skaftet er langt? For mange blir det vanskeligere å treffe riktig på ball selv med lengre skaftlengde og det slår ut i kortere slag.
Magnus
Proene har normalt den lengden de trenger fra tee, og er derfor ute etter stabilitet. Fordelen for proene er at de også får køllene tilpasset vekten på køllehodet (svingvekt) etter lengden på skaftet.

Min erfaring er at om du kutter ned på skaftet, vil dette gi oftere treff mitt i køllehodet samt rettere slag, som i snitt vil gi lengre slag. Prøv rett og slett og hold ned på skaftet å se hvordan det fungerer.

Det optimale er ha ha en driver som du kan øke vekten på køllehodet da kortere skaft gjerne gir lavere svingvekt og mindre følelse med
hodet. Kutter du driveren øverst ved skaftet, vil køllen bli noe stivere.
Køllemakeren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.