Vi hørte rykter om at det i høst åpnes en golfbane i Provence med firkantede greener og firkantede bunkere. Franskmenn er jo kjent for å kunne være firkantede av og til. Men likevel? Dette måtte sjekkes ut!
hvorfor-er-denne-golfbanen-firkantet-

VIDUNDERLIG UTEPLASS: Den store gårdsplassen til Domaine de Manville ligger omkranset av hotellet på tre sider. De store trærne gir skygge til lunsj og stemning til middag.
hvorfor-er-denne-golfbanen-firkantet-

KJENT TRENER: Frankrikes tidligere landslagstrener, Stephane Mourgue, er headpro ved Domaine de Manville, og har hatt treneransvar for kjente spillere som Victor Dubuisson og Jade Schaefer.
hvorfor-er-denne-golfbanen-firkantet-

FOR ALLE SANSER: Det meste i Provence dreier seg om bordets gleder. Og mesterkokkene vet å pirre flere sanser.
hvorfor-er-denne-golfbanen-firkantet-

FIRKANTEDE TVERS GJENNOM: Allerede fra hull 1 på Domaine de Manville stifter du bekjentskap med de firkantede bunkerne og greenene. TRYKK PÅ BILDENE FOR Å SE STØRRE VERSJONER.
hvorfor-er-denne-golfbanen-firkantet-

PROVENCE COUNTRY CLUB: Provence Country Club ligger ved kjente Canal de Carpentras, og selv om den ikke er lang, er den vanskelig nok for de fleste. Her flotte hull 5 med klubbhuset i bakgrunnen.
hvorfor-er-denne-golfbanen-firkantet-

GOLF DU LUBERON: Golf Luberon nær Manosque er utrolig vakker, veldig kupert og fantastisk fredelig. Som her på 17. green.
hvorfor-er-denne-golfbanen-firkantet-

HOTEL LE MAS DE GRES: Vertskapet Nina og Thierry Crovaras ektefølte gjestfrihet gjør et opphold på Hotel Le Mas des Gres, med sine 14 rom, til en hyggelig og pesonlig opplevelse der måltdene inntas i den nydelige hagen.
hvorfor-er-denne-golfbanen-firkantet-

VELVÆRE: Spaavdelingen til Le Couvent des Minimes Hotel er nyoppført, og oser av luksus og velvære.

På vei nordøstover en liten time fra flyplassen i Marseille til Les Baux-de-Provence og den firkantede golfbanen til Domaine de Manville, kommer assosiasjonene tett både til årets Tour de France og til suksessen Ett år i Provence.

I juli syklet Aleksander Kristoff & co på akkurat de samme veiene, og vi kjenner igjen TV2s bilder av rundkjøringen med en melonstatue i midten, som forteller oss at Cavaillon er Frankrikes, om ikke verdens, melonhovedstad.

Og jo nærmere vi kommer kommunen Les Baux-de-Provence, jo flere av husene er som tatt ut av Peter Mayles bok, film og TV-serie om dagliglivet på landsbygden i Ett år i Provence.

Alt for å bevare utsikten

Men tilbake til dette med firkantede greener og firkantede bunkere ved golfbanen som snart åpnes ved spahotellet Domaine de Manville. Hvorfor i all verden ble det slik?

Riktignok designet Old Tom Morris noen golfbaner med firkantede greener i Skottland på 1800-tallet. Men aldri med firkantede bunkere.

Kanskje banearkitekt Thierry Sprecher ser en spesiell, historisk sammenheng ikke vi vanlige dødelige ser?

Vel, det finnes faktisk en historisk sammenheng. Men vi må ikke se til Skottland. Derimot må vi se opp. Til fjelltoppen og borgen som troner bak green nummer 8.

Øverst ligger Château des Baux, en av Provence’ største turistattraksjoner. Utsikten over det rike jordbrukslandskapet er vidunderlig.

Og siden alle oliventrærne er plantet på rekke og alle åkerlappene er firkantede, så fikk ikke golfklubben tillatelse til å utvide til 18 hull dersom ikke banens linjer gled inn i landskapets.

Greenene og bunker på de opprinnelige ni hullene var tradisjonelle i form og størrelse, og godt synlige fra slottet. Mens de nye greenene og bunkerne vil bli langt mindre fremtredende sett fra fjelltoppen.

Dessuten er det langt mer enn merkelig utformede greener og bunkere som gjør golf på Domaine de Manville til en sann fornøyelse. Layouten er spennende og variert, naturen vakker, og hotellets restaurant utsøkt.

Berømt pro

Manville-banen var fortsatt fersk da vi besøkte den i sommer, og kun åpen for hotellgjester og spesielt inviterterte. Men fra 1. september kan hvem som helst booke starttid og spille en runde her.

Hva slags bane er det egentlig gjestespillere kan vente seg? Vi lar spørsmålet gå til klubbens pro, den tidligere landslagstreneren Stephane Mourgue, som kommer ruslende ut på banen da vi spiller hull 2.

— Det er en bane jeg tror de fleste vil like. Den har veldig varierte hull, og passer for alle ferdighetsnivåer, sier Mourgue, som har vært treneren til storheter som Viktor Dubuisson og Jade Schaefer.

— Hva som er favoritthullet? Det må uten tvil bli hull 7 med et vanskelig og trangt utslag og et vanskelig andreslag, mener Domaine de Manvilles headpro.

 

56 golfbaner

Med 56 golfbaner hadde vi nok behøvd ett år i Provence for å få med oss alle. Vi hadde imidlertid bare tre dager, og fikk med oss to eldre, tradisjonsrike baner i tillegg til den nye Manville-banen.

Provence Country Club ved Canal de Carpentras ligger fritt og fint, og til tross for at den ikke er av de lengste, byr den på nok av tricky utfordringer både i skogen og på det skrånende slettelandet.

Det vakreste hullet kommer allerede som nummer 5, og spilles som par-4 fra et høyt beliggende teesteed 372 meter mot klubbhuset.

Golf Luberon nær Manosque er enda et hakk vakrere. Og enda et hakk eller to mer kupert enn Provence Country Club. Men akkurat like stille og fredelig.

Banen er velstelt, og drives i dag av grunneierens datter. Charlotte Berrut har en finger med i det meste, og trives like godt i rollen som servitør i restauranten som sjef på klubbkontoret.

Mette og glade nyter vi ettermiddagen i golfrestauranten før turen går tilbake til flyplassen i Marseille. Og nok en gang får vi tid til å tenke.

Ikke minst på middagene og frokostene i hagen til lille Hotel Le Mas des Gres. Med 14 rom og vertskapet Nina og Thierry Crovaras ektefølte gjestfrihet, blir oppoldet her en opplevelse.

Før tanken så streifer innom den femstjerners spa-avdelingen til Le Couvent des Minimes Hotel. Og til lunsjen vi nøt under de store trærne i gårdsrommet til Domain de Manville.

Alt dette har vi opplevd på bare tre dager. Tenk hvilke opplevelser som venter dersom vi kunne ta Ett år i Provence!

Se også:
Domaine de Manville
Provence Country Club
Golf du Luberon
Hotel Le Mas des Gres
Le Couvent den Minimes Hotel

Reise:
Fly til Nice direkte fra Oslo, Stavanger, Bergen eller Trondheim, og deretter leiebil ca. to timer vestover fra Nice
Fly til Marseille via Amsterdam med KLM/Air France
Fly til Paris Charles de Gaulle, deretter TGV direkte fra flyplassen til Avignon (3t15min), Aix-en-Provence (3t30min) eller Marseille (3t40min)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.