Spillet Hovland har levert de siste to ukene har rett og slett vært vakkert og inspirerende. Han opererer på et nivå de færreste av oss kan drømme om, men noe ved hans spill resonnerer allikevel dypt i oss. Vi ser glimt av våre egne øyeblikk i flytsonen – de sjeldne stundene hvor alt klaffer og man er fullstendig nedsenket i øyeblikket. Mange av oss har kanskje ikke har opplevd det på en golfbane, og ikke kanskje ikke lenger enn noen minutter av gangen, men vi kjenner oss igjen i følelsen, og blir inspirert. Når vi ser den type golf, blir vi minnet på hva som er mulig.

Også tilbake til jorda igjen: Selvsagt er det spillere hver helg som viser glimt av briljans, som har runder hvor alt går deres vei, og vinner etter noen fantastiske slag. Men for Hovland så er ikke dette bare en tilfeldig god periode. Det er den naturlige fortsettelsen av en spiller som jevnt og trutt stadig har blitt bedre. Han har jobbet grundig, og finjustert sitt spill over tid. Dette viser hans resultater klart og tydelig.

“Golf is not a game of perfect” er noe av innsikten Dr. Bob Rotella har gitt oss. Hovlands siste par uker var ikke helt uten feil heller, men måten han har håndterte det uperfekte spillet på, har vært så godt som perfekt. De mest imponerende øyeblikkene kommer når en spiller, etter en feil, evner å rette opp og komme tilbake sterkere. Det er da den mentale styrken skinner gjennom, og vi som tilskuere sitter aller fremst på stolen. Vi lar oss beundre av hans kalde fremtoning, imens våres egen puls holder på å gå i taket. Hovland viste sin styrke og klarte å stå imot en motstander som også leverte nesten sitt livs spill den søndagen.

Med seieren i FedEx Cupen, klatret Hovland fra 5. til 4. plass på verdensrankingen. Men han er på full fart mot best i verden.

Takket være Hovland har Norge atter en gang blitt satt på kartet, og det er alltid stas. Men kanskje enda mer stas er betydningen dette vil har for golf i Norge fremover, for her hjemme er det golf som er blitt satt på kartet.

MortenP, kommentator i Nettavisen, skriver at Hovlands “prestasjon på East Lake Golf Club i Atlanta, Georgia, åpner et helt nytt kapittel i den norske idrettshistorien.” Og kommentator i VG Leif Welhaven mener Hovland fortjener “mye mer blest enn det han så langt har fått”. Dette er kommentatorer som ikke uttaler seg så mye om golf til vanlig, men de er inne på noe, Hovlands prestasjoner vil få ringvirkninger nasjonalt.

Golf-feberen i Norge har allerede pågått i et par år, spesielt etter pandemien jagde oss ut i friluft, men også i takt med Hovlands bragder på PGA touren.

Det blir spennende å se effekten av denne siste vitamininnsprøytningen på en idrett som allerede er i sterk vekst i Norge. Det er mye som er i ferd med å skje med golfen, både nasjonalt og globalt.