Hevnen fra Brookline

Det er 13 år siden skandalen i Brookline. Sjelden har uttrykket hevnen er søt vært sannere enn på Medinah, mener Jan E. Espelid.

hevnen-fra-brookline-

Jan E. Espelid er ansvarlig redaktør av Golferen.no, og har vært en sentral golfskribent i 25 år.

For 13 år siden var jeg like sjokkert som de fleste ikke-amerikanere etter skandalen siste dag i Ryder Cup i Boston.

For de som ikke husker episoden, så var det på greenen tll hull 17 på Brookline det skjedde: Amerikaneren Justin Leonard hadde en putt omtrent fra nabofylket. Gikk den i, måtte Jose Maria Olazabal sette en nesten like lang putt for å holde Ryder Cup det året ved liv.

Da Leonards putt rullet i, ble greenen stormet av hoppende og dansende lagkamerater, omsvermet av hylende og skrikende koner og kjærester i høye hæler, trampende overalt, kyssende og klemmende både hverandre og en svimeslått Justin Leonard.

Olazabal ble fullstendig oversett av alle tilstedeværende. Bortsett fra kamerateamet til NBC, som viste en hel verden en sammensunket spanjol som gjorde så godt han kunne for å konsentrere seg om den avgjørende putten.

Den gikk selvfølgelig ikke i, det var en umulighet så nedtråkket som greenen var blitt. Amerikanerne tok trofeet tilbake fra europeerne, som hadde vunnet det to år tidligere på Valderrama.

I 13 år har skammen fra den amerikanske oppførselen gnaget mange av golfens sentrale ikoner. På Medinah, 1400 kilometer vest for Brookline, kom revansjen. Og det på en bemerkelsesverdig måte.

Før søndagens singlematcher ledet USA med 10-6. Det har bare skjedd en eneste gang i Ryder Cups 85 år lange historie at et lag har vunnet etter å ha tatt igjen 10-6-ledelse før singlene: På Brookline i 1999.

På Brookline var det i den ellevte singlematchen at avgjørelsen kom. Det var det på Medinah også. Og som på Medinah endte Ryder Cup i Brookline også 14 ½ — 13 ½.

Men ikke minst: Mannen som ble offer for skampletten i 1999, var den samme som 13 år senere var kaptein for Europa, og som ble feiret mest av alle i den europeiske leiren: Jose Maria Olazabal.

Mens alle vi som tvilte, fikk bekreftelsen på at golfgudene likevel har skjenket spillet vi elsker en porsjon rettferdighet …

Har du synspunkter? Bruk kommentarfeltet under, si din mening på Golferen.no sin facebookside eller delta i diskusjonen hos vår samarbeidspartner Golfsnakk.no.

Kommentarer

 • Del Golferen.no på:

 • Aktuelle turneringer

 •  

 • PGA Tour: Farmers Insurance Open (25. - 28. januar)


  DP World Tour :Hero Dubai Desert Classic med Espen Kofstad (25. - 28. januar)

  Challenge Tour: aBains Whisky Cape Town Open  med Jarand Arnøy 2..- 5. februar
 • sunshine Ldies Tour: SuperSport Ladies Challenge med Michelle Forsland, Tina Mazarino, Julie Boysen Hillestad og Dorthea Forbrigd ( 1.- 3. februar)

 •  

 • r • Golferen.no på YouTube

  Jørgen Hillås Slå sanden ut av bunkeren

  Bestemødrene på Evje

  Order of Merit besøker Gamle Fredrikstad GK

  Lommedalens grønne lunge

  Mange meter å hente med tilpasning av driveren

 • NGF: Norwegian Paragolf Open (Para Norgescup #3) Kongsvingers GK (.- 13.-14. . august)

 • Golferen.no

  Papaya Media

  Saltboveien 25

  1560 Larkollen

  Redaksjonen

  +47 920 25 820

  tips@golferen.no

  Nyhetsbrev

  Meld deg på Golferen.nos nyhetsbrev
  * Påkrevet

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Teknisk drift: Papaya design & marketing AS | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Annonsesalg: Pernille ter Jung Andreassen | Teknisk drift: Sorenso as | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Golferen.no utgis av Papaya Media, org.nr. 915 995 187. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet 2004–2018 © Papaya Media. Golferen.no redigeres i henhold til Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten.