Skjermdump: Svensk Golg

Henrik Stenson viste seg knusende overlegen i The Open på Royal Troon. En hel golfverden hyller 40-åringen, som skrev skandinavisk idrettshistorie søndag.

Verden er i unison beundring over Henrik Stenson etter den utrolige avslutningsrunden i The Open. Den utviklet seg nærmest til matcshpill mot Phil Mickelson.

— Jeg har aldri spilt bedre uten å vinne, sa Mickelson etter at nederlaget var et faktum: -17 til amerikaneren mot – 20 til Stenson, som historiens første skandinaviske majorvinner på herresiden. Mickelsons uttalelse sier alt om hvilken enorm prestasjon 40 år gamle Henrik Stenson stod for da det gjaldt som mest.

Han innledet dagen ett slag foran amerikaneren, som avsluttet med en seks under par 65-runde. Stenson var enda et hakk hvassere med sine ti birdier og to bogeyer, den første allerede på åpningshullet.

Der gjorde Mickelson birdie, og mange fryktet at løpet allerede var kjørt for svensken. Men umiddelbar kvittering med tre birdier på rad på de neste tre hullene satte standaren for dagen, og viste at Stenson mente alvor.

Hylles fra alle himmelretninger

«Henrik Stenson stod for en av tidenes største comeback i golf», mener australske Sydney Morning Herald. «Han er en superhelt», skriver spanske AS.

«Takket avdød venn», forteller VG, om Stensons gode venn, Mike Gerbichs, tapte kamp mot kreften tidligere denne uka.

Svensk Golf kan avsløre at Henrik Stenson fylte pokalen Claret Jug med champagne, mens Aftonbladet forteller at også den legendariske golfkommentatoren Göran Zachrisson fikk en sup fra pokalen.

Henrik Stenson kysser Claret Jug The Open
FRA HELE VERDEN: Det australske golfforbundet var raskt ute med på gratulere Henrik Stenson, Skjermdump: Twitter

Dansk Golf svelger skuffelsen over at Søren Kjeldsen ikke stod løpet ut, men ble delt ni, etter tredjeplass halvveis.

I stedet konkluderer det danske forbundsorganet at ventetiden er over. Lik oss nordmenn, jubler broderfolket i sør over at Skandinavia endelig har fått sin første majortittel på herresiden.

Også i USA hylles Stenson, der Golf Digest mener at duellen mellom Stenson og Mickelson er like episk som den myteomspunnede Duel in the Sun mellom Tom Watson og Jack Nicklaus i The Open på Turnberry i 1977.

Verdens største golfpublikasjon mener at det blir umulig å toppe avslutningsrunden mellom Stenson og Mickelson, og plasserer den på samme hylle som Ali mot Frazer i boksing og Borg mot McEnroe i tennis.

Se også: Resultater fra The Open


Runde 3: I dag kan du bli historisk, Stenson!

Før siste runde i The Open på Royal Troon står det egentlig bare mellom Henrik Stenson og Phil Mickelson. «Jeg har ingenting å tape,»  sier Stenson.

Henrik Stenson reddet på mange måter dagen med en lang parputt på hull 10 på Royal Troon lørdag.

— 10-ern var et viktig øyeblikk der jeg senker en parputt på elleve meter for å  henge med i matchen, sier Stenson til Svensk Golf.

På det tidspunktet var det allerede klart at de nærmeste utfordrerne til lederballen før start, Søren Kjeldsen, Keegan Bradley og Zach Johnson, overhodet ikke hadde arsenal til et angrep mot toppen.

Stenson mot Mickelson

De siste ni hullene utviklet den 145. utgaven av The Open seg til å bli en duell mellom to spillere søndag. Stenson leder på -12, Mickelson følger på -11, fem slag foran Bill Haas på tredjeplass.

På hull 12 var det Mickelsons tur til å redde par, og det fra en gulltornbusk. Etter 13 hull ledet amerikaneren med to slag over Stenson. Svensken kontret raskt med birdie fra drøye to meter på par-3-hullet nummer 14. Der måtte Mickelson tåle en treputt, som gjorde at begge var elleve under par.

Duellen fortsatte hele veien til mål, med ledelse til Mickelson etter birdie på hull 16. Stenson overtok teten med birdie på hull 17 da amerikaneren der tapte ett slag med bogey.

Stenson bedyrer overfor Svensk Golf at han ikke kjenner noe stort press før siste runde søndag, som han og Mickleson starter klokken 15.35 norsk tid.

– Jeg har en andreplass og to tredjeplasser i The Open, så det er ikke akkurat som om jeg satser på enda en slik plassering. Det er bare én sak som betyr noe i morgen. Jeg vet at han ikke kommer til å gi seg, og det kommer ikke jeg heller til å gjøre. Det er en fantastisk mulighet, og jeg ser fram mot det. Men jeg merker at jeg ikke har noe å tape. Om jeg blir nummer to, tre eller fire spiller ingen rolle. Det handler om å vinne!

 


Runde 2:

Mens skandinaviske kvinner nærmere 20 ganger har kunnet juble for majorseier, har det aldri hendt at en skandinavisk herrespiller har tatt en av golfens store titler.

Jesper Parnevik fra Sverige var nære på i 1997, også det på Royal Troon, men endte på delt andreplass med Darren Clarke. Mens  danske Thomas Bjørn i 2003 tapte tittelen etter tre slag i bunkeren på hull 16 siste dag på Royal St George’s.

Halvveis i årets turnering har Henrik Stenson gode muligheter der han ligger på andreplass med -9, ett slag bak Phil Mickelson. Søren Kjeldsen følger på delt tredjeplass med -7.

Tungt regn

Andrerunden ble spilt i regnvær så tungt at det knapt finnes det regntøy i verden som kunne holde dråpene ute. Etter en runde som var litt opp og ned klarte likevel Stenson å samle sammen sju birdier, som ble utlignet av én bogey for seks under par, 65.

– Det var ganske spillbart de første fem hullene, før regnet virkelig smalt til. Og jeg klarte å få i et par birdier da, så det var bra timing. Deretter begynte det virkelig å bli morsomt, det regnet veldig kraftig etter runding, oppsummerer Stenson til Svensk Golf.

Dansk majorseier?

Danmark er det eneste skandinaviske landet uten majorseier på damesiden. Så kanskje det bare er rett og rimelig at den første på herresiden blir dansk?

Søren Kjeldsen har aldri hatt bedre enn delt 27.-plass i The Open. Noen viktige putter sørget imidlertid for en bogeyfri tre under par, 68-runde, og dansken er så absolutt med i kampen om en skandinavisk majorseier. Kanskje årets sjuendeplass i The Masters ga dansken det selvtillitpuffet han behøver for å kjempe helt i toppen.

Danske går ut i nest siste ball med amerikanske Keegan Bradley klokken 16.10 norsk tid lørdag. Henrik Stenson og Phil Mickelson starter ti minutter senere, klokken 16.20.

Fikk du med deg denne? Runde 1, Oosthuizens hole in one