Foto: Jan E. Espelid

I romjulen ble det kjent at NGF forlenger avtalen med Wang Toppidrett. Valget har skapt berttiget harme hos utordreren. Norges Toppidrettsgymnas føler seg forbigått for andre gang på tre år.

Norges Toppidrettsgymnas (NTG) er den ene av to store aktører som tilbyr videregående utdanning i kombinasjon med toppidrett.

Fram til for tre år siden hadde golfforbundet og toppidrettsgymnaset et årelangt og ekslusivt samarbeid.

Da kom Wang Toppidrett på banen, og inngikk avtale med golfforbundet om Team Norway Junior.

Det ble en avtaleinngåelse som førte til høylytt bråk da NTG hevdet at golfforbundet hadde utelukket dem fra dialog rundt avtalen. NTG hevdet det var kritikkverdig at de ikke ikke var invitert til å være med i forhandlinger om ny avtale.

Nå sier sportsdirektør i NTG, Thorleif Gunhildrud, til Norsk Golf at historien har gjentatt seg:

Man skulle tro at man i en slik prosess ønsket å involvere flere aktører som kan komme med sine innspill og synspunkter. I stedet blir vi nok en gang bare presentert hva som kommer til å skje. Det føles som et slag midt i trynet, og vi ser på det som et signal om at vi ikke er ønsket i Golf-Norge.

Golfforbundet trekker blant annet fram som argument at Wang oppfyller flere av det forbundet definerer som bærende prinsipper. For eksempel at skolen er lokalisert på flere steder enn NTG, slik at flere unge utøvere kan gå på skole nærmere der de bor.

Aktiv anbefaling skaper reaksjon

RYSTET OVER GOLFFORBUNDET: SportsdirektørThorleif Gunhildrud (t.v) og toppidrettssjef Sindre Bergan i NTG. Foto: NTG

Noen forskjeller mellom Wang og NTG er uomtvistelige. Som dette med lærestedenes beliggenhet.

Mens andre formuleringer virker søkte og underlige. Som at NGF aktivt skal kommunisere at «Wang Toppidrett er den foretrukne skolen for landets beste golfspillere ved valg av videregående skole i de regionene hvor Wang er representert.»

Dette bryter med NGFs verdi om å være inkluderende! tordnes det fra NTG-hold.

Toppidrettssjef i NTG, Sindre Bergan, uttaler at det er unikt i norsk idrett at et forbund aktivt anbefaler én skole fremfor andre

— Vi har flere andre idretter hos oss hvor vi samarbeider godt med Wang. I små idretter i Norge er samarbeid den eneste veien å gå. Samarbeid ligger som et grunnpremiss i norsk idrett. Men i golf er det tydeligvis for vanskelig å få til. Vi forstår det bare ikke. 

Vi for vår del lurer på hvilken bakgrunn forhandlerne til Norges Golfforbund har for å stå inne for, og for aktivt å kommunisere, at Wang Toppidrett, er et bedre alternativ enn NTG?

Med all respekt: Slik kompetanse tror vi personene som har arbeidet med avtalen fra NGFs side ikke besitter. Å la formuleringen inngå i avtalen virker i beste fall søkt.

Vi skulle gjerne hørt NGF opplyse hva som egentlig ligger bak når Norges Toppidrettsgymnas ikke en gang får være med å forhandle om ny avtale med forbundet.

Vi har full forståelse for reaksjonen fra Norges Toppidrettsgymnas


Hva mener du? Del din mening med oss i kommentarfeltet under, eller på Golferens Facebookside.

Jan E. Espelid er ansvarlig redaktør og utgiver av Golferen.no, og medlem av Moss & Rygge GK.