Fotomontasje: LET / Simen B. Jensen

I det tiåret er i ferd med renne ut er det tid for å oppsummere de største øyeblikkene i norsk golf i 2019. Våre to største profiler samt Kristoffer Ventura fikk de fleste overskriftene i året som gikk.

#1 Viktors PGA Tour-rekord

Fredag 18. oktober skrev Viktor Hovland seg inn i rekordbøkene som den første spilleren i løpet av PGA Tourens 90 år lange historie som har klart å spille 19 turneringsrunder på rad under 70 slag. Og ble med det den største av de norske snakkisene i golf i 2019.

Milepælen ble nådd i andre runde av The CJ Cup @ Nine Bridges i Sør-Korea, der 21-åringen til slutt endte på -7.

Viktor Hovland forteller om PGA Tour-rekorden. Video: GOLFTV/Eurosport

#2 Tuttas fantastiske karrierepunktum

PGA Centenary Course på skotske Gleneagles søndag 15. september. Suzann Pettersen ligger likt med med amerikanske Marina Alex i den siste matchen på den siste greenen.

Tutta har én putt på seg til å sikre seieren i matchen. Og dermed seier til Europa med ett poeng i kampen om Solheim Cups fantastiske krystall-trofé.

Resten er historie: Europa vinner den 16. utgaven av Solheim Cup. Og det for første gang siden 2011 og for sjette gang siden starten på Lake Nona-banen i Orlando i 1990.

Mens Suzann Pettersen senere på kvelden søndag avslørte at hun legger opp:

— Det var det! Jeg er ferdig. Jeg stenger ned (karrieren) i morgen. Jeg tenker det er der perfekte avslutningen, det finnes ingen bedre måte å ende min profesjonelle karriere. Jeg trodde aldri jeg skulle være her for fire måneder siden før jeg møtte Beany (Catriona Matthew). Så det å ende det på denne måten er veldig spesielt.

#3 Kristoffer fra sykeseng til Q-School-finale til PGA Tour

Ti dager før Q-School-finalen til Korn Ferry Tour 2019 i desember 2018 måtte Kristoffer Ventura opereres for akutt blindtarmbetennelse.

Betydelig redusert stilte han til start i finalesteget. Den siste av de fire rundene skulle vise seg å bli hans beste i turneringen, og sikret med det opprykk til USA-golfens nest høyeste nivå.

Syv måneder senere, søndag 21. juli, vinner han sin andre Korn Ferry-seier for sesongen. Sammen med en tredjeplass fra juni sikrer det østfoldingen Topp 25 på sesongens sammenlagtliste, og med det plass på PGA Tour 2020.

#4 Mariannes andreplass på LETs Order of Merit

Før Magical Kenya Ladies Open, den siste turneringen på årets Ladies European Tour, hadde Moss & Rygge-spiller Marianne Skarpnord sammenlagtseieren nesten i lomma.

Hun måtte være på pallen for å være 100 prosent sikker på å ta seieren hjem. Men skulle det ikke gå veien, var det bare seier til tyske Esther Henseleit i Nairobi, som ville ta karrierens største bragd fra sarpingen.

Dessverre for Marianne, og Norge, var det akkurat det som skjedde: Esther Henseleit vant Magical Kenya Ladies Open. Mens Marianne Skarpnord ble nummer 34, og nummer to sammenlagt.

snakkisene 66-runde
Marianne Skarpnord Foto: LET

#5 Viktor med amatørrekord da to nordmenn spilte U.S, Open

Sent på kvelden 16. juni norsk tid slettet Viktor Hovland legenden Jack Nicklaus sin 59 år gamle rekord for beste score av en amatør i U.S.Open.

Med sin avsluttende fire under par 67-runde på Pebble Beach.banen endte Viktor turneringen på fire slag under par. Som er ny amatør-rekord i U.S.Open med to slag.

Også Andreas Halvorsen var med på Pebble Beach etter å ha kvalifisert seg på dramatisk vis. Dessverre ble det misset cut med tolv slag for Larvik-spilleren.

#6 Reitans femteplass på europatouren

Søndag 17. februar spilte Kristoffer Reitan kvartfinale i europaturneringen i ISPS Handa World Super 6 Perth mot Ryan Fox.

Dessverre måtte Oslo-spilleren, som fylte 21 år et par uker senere, gi tapt for 32-åringen fra New Zealand, som senere sammen dag tok sin første europatour-seier som vinner av 2019-sesongens første match-turnering på europatouren.

Dermed ble det delt femteplass på Kristoffer, tidenes femte beste norske prestasjonen på europatouren.

Trener og caddie, Marcus Eidelöf, oppsummerte kvartfinalen på følgende måte til Viasat golf:

— Det var surt. Vi hadde våre sjanser. Men klarte ikke å ta vare på dem. Og det skjer slett ikke ofte at Kristoffer slår puttene for kort

snakkisene begredelig åtter Portugal Masters
Kristoffer Reitan Foto: Facebook/Privat

# 7 For første gang tre nordmenn med fast plass på aruopatouren

Etter 2019-sesongens O-School-finale på Lumine Mediterránea Beach & Golf Community i Spania var det for aller første gang klart for fast plass til tre nordmenn på europatouren.

Kristoffer Reitan og Kristian Krogh sikret seg 2019-billettene akkurat på streken etter å ha marginene på sin side i siste runde av finalesteget.

Mens Espen Kofstad fikk tilbake kortet etter skadeavbrekk. Dessverre endte sesong med nedrykk til Challenge Tour for alle de norske.

#8 Tages første seier på Challenge Tour

Søndag 23. juni tok Eirik Tage Johansen fra Sola GK sin første seier på Challenge Tour da han beseiret Ugo Coussaud 2&1 i finalen i matchturneringen Andalucía Costa del Sol Match Play 9.

Etterpå car gab både lettet og glad over sin første challenge-seier 28 år etter debuten som proff:

— Det føles bra. Det har vært en berg-og dalbane med matchene. Det har vært matchspill hele helgen, og det føles fantastisk å stå der jeg står akkurat nå. Det er gøy å vinne, og spesielt å vinne her. Jeg har trent mye her i området, og det er utrolig morsomt å komme tilbake hit og vinne.

snakkisene første seier
Eirik Tage Johansen Foto: European Tour