Espen Kofstad er sannsynligvis ut av Tshwane Open, og har fått fordøyet fem over for turneringen. Han reflekterer over reaksjonen hjemme om tre missede cutter på rad.

Spillet er i skrivende stund avbrutt på grunn av dårlig vær i Pretoria, og med +5 etter 72-73 er Kofstad to slag bak cutgrensen etter en kostbar dobbelbogey på siste hull.

Andre runde tas opp igjen fredag kveld, og fortsetter også lørdag. Selv om det bare er to slag opp til cutgrensen, er det veldig liten sannsynlighet for at Espen Kofstad får spille alle fire rundene.

Dersom han misser cutten, hvordan skal han forklare norsk golfpublikum at tre missede cutter på rad ikke er noen katastrofe, men en del av gamet?

Kommer aldri til å forstå

— De kommer nok aldri til å forstå hvor gode alle er, reflekterer Kofstad, som har vært skadeforfulgt de siste årene.

— Men det sier seg vel ganske selv at når man har trent minimalt på noe i to år, og så skal ut og spille konkurranse med mennesker som jobber med dette hver dag, og har relativt mange flere treningstimer, så ligger man ikke sinnsykt godt an hvis man ikke helt har god-feelingen.

— Det skiller jo kun 0,8 slag per runde fra nummer ti til nummer hundre  på Race to Dubai-rankingen (europatourens pengeliste, red.anm.), slår han fast, og fortsetter:

— Det sier vel sitt? Én dårlig lie i roughen, eller 5 meter fra flagget i stedet for 2 meter et par ganger i løpet av rundene gjør jo at man misser cutten noen ganger.

Klar for Sunshine Tour

Espen Kofstad blir værende i Sør-Afrika etter Tshwane Open, og reiser ned til George på Garden Route for å spille Dimension Data Pro-Am-turneringen på Fancourt.

— Jeg fikk en invitasjon, forteller han. Og selv om Sunshine-turneringen har 2,75 millioner kroner i premiepotten, mot 26 millioner kroner i neste europaturnering, så er der bedre å bli værende i Sør-Afrika og være garantert å få spille.

I  kommende ukes Championship Malaysia står Kofstad nemlig så langt ned på reservelisten at det er høyst tvilsomt om det blir plass til ham i feltet.

Ved spilleavbruddet fredag ettermiddag ble Tshwane Open ledet av sørafrikaneren Anthony Michael på -7, to slag foran Charl Schwartzel.

Se også: Livescoring fra Pretoria


 

Runde 1: Åpnet med to birdier og fire bogeyer

Det ble ingen knallåpning for Espen Kofstad i Sør-Afrika. Etter første dag av Tshwane Open vaker han rundt cutstreken, og må være skjerpet fredag.

Det skjedde ikke så mye for Espen Kofstad i første runde av hans tredje turnering for sesongen. Han startet på de siste ni, med bogey-birdie-birdie på hullene 11 til 13.

To bogeyer og én birdie gjentok seg etter vending, og det ble altså to over par, 72, for oslospilleren, som ligger på delt 64.-plass før dag to i Pretoria.

Utnytte rolige morgenforhold?

Fredag starter Espen Kofstad i allerede klokken 6.20 norsk tid, 7.20 lokal tid, og kan forhåpentligvis dra nytte av de rolige forholdene om morgenen.

Teten går ved sju under par, 65, ved sørafrikaneren Justin Harding. Han har ett slag å gå på til landsmann Anthony Michael.

Det er beskjedent med skandinaver på resultattavlen så langt, med svenskene Steven Jeppesen og Michael S. Johnson som beste nordboere med par på delt 23.-plass

 


 

Før turneringen: «Blir raske greener denne uken»

Espen Kofstad er tilbake i Sør-Afrika. Han er klar for Tshwane Open, hans tredje europatour-start for sesongen. Og det på en bane som passer spillet hans bra, mener han.

Tshwane Open i Pretoria blir den tredje turneringen for oslospilleren i 2016-sesongen. Begge de to foregående, også de spilt i Sør-Afrika, har endt med misset cut.

— Banen er superfin! Det blir raske raske greener denne uken. Spiller jeg bra, passer banen meg veldig fint, forteller Kofstad til Golferen.

Kort, trang bane

Pretoria Country Club ligger i Waterkloof på sørsiden av Pretoria, en halvtimes tid nord for flyplassen i Johannesburg.

Med en par på 70, og lengde på 6245 meter spilles den som en av de korteste banene på touren. I praksis utgjør nemlig ikke det mer enn drøye 5600 meter, ballen flyr nesten ti prosent lenger på 1400 meters høyde.

Selv om banen er anlagt i enorme Waterkloof Park, blir Tshwane Open imidlertid langt fra noen tur i parken. Her gjelder det å spille meget klokt.

Fairwayer og rough har det lokale, ofte fryktede kikuyu-gresset som underlag. Supert å spille på fra fairway, et mareritt å slå gjennom fra rough og semirough. Så her gjelder det å spille smart, ikke minst fra tee for å holde seg på kortklippet område.

— Og ikke bare gresset. Her er det så mye bunkere og doglegs at man uansett må spille konservativt, kommenterer Kofstad.

I meget bra form

Tiden siden Joburg Open midt i januar har Kofstad benyttet på treningssamling med Team Norway i Orlando, og tid hjemme i Oslo.

— Formen er fin, og jeg gleder meg til torsdag, forsikrer 28-åringen, som skal benytte den siste treningsdagen til å spille ni hull, slik han alltid gjør før turnering.

Deretter blir det lett trening på treningsfeltet, og en rolig kveld før han starter på hull 10 klokken 11.10 norsk tid torsdag i gruppe med amerikaneren Daniel Im og sørafrikaneren Callum Mowat.