Vi golfere elsker å påpeke at vi er våre egne dommere. Men hva skjer når ingen i gruppen egentlig kjenner reglene? Her ser du golfreglene som misforstås mest.
de-mest-misforst-tte-golfreglene

HVOR GODT KAN DU REGLENE? Det finnes en rekke myter når det gjelder golfreglene. Golf Digest har samlet de ti største regelmytene.

de-mest-misforst-tte-golfreglene

de-mest-misforst-tte-golfreglene

de-mest-misforst-tte-golfreglene


Det er verdens største golfmagasin, Golf Digest, som har satt opp listen over de ti største regelmytene.

MYTE 1: Den som ligger utenfor greenen skal slå først

FAKTA: Den spilleren som ligger lengst fra hullet, uavhengig av hvor, har alltid rett til å spille først. Så dersom den ene har en 15-meters putt mens den andre står overfor en femmeters chip, har spilleren på greenen rett til å spille først.

Vær obs på at det ikke er noen straff for å spille utenfor tur i slagspill. I matchspill kan imidlertid motstanderen krevet at du slår slaget på nytt dersom du spiller utenfor tur.

MYTE 2: Kommer du borti ballen etter at den er adressert slik at den faller ned fra peggen, så teller det som et slag.

FAKTA: I de fleste tilfeller teller det ikke som et slag og ballen kan pegges på nytt uten straff. Det teller som et slag hvis ballen var i spill. For eksempel ved at du bommet på ballen på første forsøk.

MYTE 3: I scramble eller andre typer lagspill kan du stå i forlengelse av din partners puttelinje mens han putter.

FAKTA: Ingen på ditt lag, inkludert caddier, har lov til å bevisst stå på eller nær forlengelsen av puttelinjen under et slag.

Forsettlig er stikkordet. Hvis noen på ditt lag står i linjen utilsiktet, vil det ikke være noen straff.

MYTE 4: Hvis du slår ballen i et vannhinder, kan du slå en provisorisk ball før du går for å lete etter den opprinnelige.

FAKTA: Hvis du er rimelig sikker på at ballen din er i et vannhinder, kan du ikke slå en provisorisk ball. Hvis du tror ballen muligens er utenfor hinderet, kan du slå en provisorisk. Men hvis det viser seg at ballen er i hinderet, må du oppgi den provisoriske.

MYTE 5: Hvis du slår ballen i et tversgående vannhinder, merket med gule staker eller linjer, kan du alltid droppe innen to køllelengder fra der ballen sist krysset grensen til hinderet.

FAKTA: Bare hindere merket med røde staker eller linjer (sidevannshinder) gir deg muligheten til å droppe innen to køllelengder, ikke nærmere hullet.

Det er bare tre alternativer når en ball havner i et gulmerket hinder:
1) Spille ballen som den ligger
2) Spille på nytt fra forrige posisjon
3) Droppe en ball utenfor hinderet, bak punktet hvor ballen sist krysset linjen, og holde det punktet direkte mellom hullet og punktet hvor ballen skal droppes (den såkalte flagglinjen). Det er ingen grense hvor langt bak dette punktet du kan droppe. Alternativ 2) og 3) gir ett straffeslag.

MYTE 6: Hvis ballen din er uspillbar, har du rett til å droppe et sted som gir deg et spillbart leie.

FAKTA: Du har tre alternativer (med en straff på ett slag) hvis du erklærer en ball uspillbar:
1) Spille på nytt fra forrige posisjon
2) Droppe en ball i flagglinjen bak punktet hvor ballen lå, altså at punktet er direkte mellom hullet og punktet hvor ballen skal droppes. Det er ingen grense hvor langt bak dette punktet ballen kan droppes.
3) Droppe innen to køllelengder fra stedet hvor ballen lå, ikke nærmere hullet.
Husk at ingen av disse alternativene garanterer at du vil kunne spille fra en uhindret posisjon.

MYTE 7: Du kan enten flytte en UTE-stake, eller ta fritak fra den eller et gjerde, vegg eller mur som markerer banens grense.

FAKTA: Du får ikke fritak fra noe som markerer banens grense. Du må enten spille ballen som den ligger eller erklære den uspillbar (se forrige myte/fakta).

MYTE 8: Du kan ikke be om at en ball utenfor greenen blir markert med mindre den forstyrrer din ball, slagstilling eller sving.

FAKTA: Hvis du mener en annen ball kan forstyrre spillet ditt, kan du be om at den merkes og løftes. Merk: En ball merket i dette tilfellet kan ikke rengjøres med mindre det er på putting-greenen.

MYTE 9: Hvis du ikke finner din ball, kan du gå tilbake til tee og spille en provisorisk ball.

FAKTA: En provisorisk ball må spilles før du går fram for å lete etter ballen din. Hvis du går tilbake og spiller en annen ball, er den opprinnelige ballen tapt.

MYTE 10: Når ballen, slagstillingen eller svingen forstyrres av en vei (uflyttbar hindring), kan du alltid ta fritak på den siden som er lengst borte fra hullet.

FAKTA: Du må finne nærmeste sted utenfor veien som lar deg stå og svinge uten forstyrrelser, og dessuten ikke er nærmere hullet. Det punktet kan være på hvilken som helst side av hindringen, avhengig av ballens posisjon. Når du bestemmer hvor det punktet er, har du lov til å droppe innen én køllelengde fra det stedet, ikke nærmere hullet.

Hvordan gikk det? Hvor mange av faktaene ble en overraskelse for deg? Bruk kommentarfeltet under.

Les også: Hele artikkelen hos Golf Digest

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.