Bordet fanger!

I saken om norsk challengeturnering har golfforbundet satt seg i en posisjon som bare har én mulig utgang, mener Jan E. Espelid.

bordet-fanger-

Jan E. Espelid er ansvarlig redaktør av Golferen.no, og har vært en sentral golfskribent i 25 år.

I skrivende stund, 19. januar 2011, har golfforbundet hatt over tre måneder på å finne en arrangørklubb av Norwegian Challenge 11. til 14. august.

Losby golfklubb er tilbudt arrangementet, forhandlingene har pågått i lengre tid, men fortsatt er ingen ting avgjort.

Ikke vet vi om det blir challengeturnering. Og ikke vet vi i så fall hvor. Så tregt har forhandlingene gått at Losby golfklubb og Norges Golfforbund har måttet gi en felles uttalelse i form av en pressemelding.

Golferen.no omtalte saken mandag, der generalsekretær Geir Ove Berg og Losbys daglig leder Per Kristoffersen sammen sier at «begge parter må føle en økonomisk trygghet i en så stor avtale.»

Det er altså økonomien som er kjernepunktet. Etter det Golferen.no kjenner til står det om å garantere for drøyt en halv million kroner.

Er det klubben eller golfforbundet som skal ta støyten om inntektssiden ikke blir som forventet?

Det er liten tvil om at flasketuten peker på Norges Golfforbund. Av flere grunner.

For det første har golfforbundet selv satt seg i førersetet fra dag 1. De har villet ha kontroll på turneringen og kan ikke da bare trekke seg fordi de ikke får alt som de vil.

For det andre har golfpresident Jon Kåre Brekke, ikke uten en stor porsjon stolthet fra Golfforums talerstol i Sarpsborg, lovet Golf-Norge challengeturnering i tre år på rad.

Å gå tilbake på en slik lovnad er en handling golfpresidenten ikke kan tillate seg uten at lakken får så mange riper at tilliten havner på et bunnivå. Som i verste fall kan føre til at han må ta sin hatt og gå.

For det tredje er det et idrettsforbunds hovedansvar å arrangere internasjonale turneringer. Da kan ikke forbundet velte kostnadene over på en enkelt klubb.

Det ville være blodig urettferdig om Losby, eller en annen klubb, må bruke av sine medlemmers penger for å arrangere en turnering på vegne av hele Golf-Norge.

Arrangørklubben må jo allerede stille med mye annet for å få arrangementet vel i havn. Som mengder av frivillige funksjonærer, catering, en strøken bane eller internettlinjer til både presse og livescore – for bare å nevne noe.

For det fjerde er det så viktig for Norge som golfnasjon at challengetouren stopper innom vårt land. Det gir våre unge spillere både muligheten til verdifull matching og til å få wild-card til en rekke turneringer de ellers ikke ville sluppet til i.

Da Marius Thorp spilte på challengtouren i fjor, fortalte han Golferen.no at han ville kunnet spille seks til sju flere turneringer om Norge hadde arrangert en challengeturnering.

For det femte vil en avlysning ha en intern effekt som det er vanskelig å spå utgangen av. Det vil føre til en alvorlig knekk i moralen til alle de i forbundet som har jobbet hardt med challengeturneringen.

Det være seg turneringsansvarlig Øystein Tamburstuen, kommunikasjonsvarlig Tom Gundersen eller hele idrettsavdelingen med landslagstrenere og med sportssjef Frode Scheie i spissen.

Når situasjonen nå kan se ut til å være fastlåst må saken heves til styrenivå. Golfstyret med president Jon Kåre Brekke i spissen må løfte avgjørelsen fra generalsektretærens skulde, vise ansvar og garantere for den halve millionen.

Pengene finnes, forbundet har 15 millioner kroner på bok. Det finnes neppe en bedre måte å bruke noe av de midlene på.

Av fem gode grunner. Minst …

Kommentarer

 • Del Golferen.no på:

 • Aktuelle turneringer

 •  

 • PGA Tour: AT&T Pebble Beach Pro-Am Med Viktor Hovland (2. - 5.februar )


  DP World Tour :Hero Ras Al Khaimah Championship med Kristian Krogh Johannessen (d (2. - 5.februar )

  Challenge Tour: aBains Whisky Cape Town Open  med Jarand Arnøy

  Korn Ferry Tour: The Panama Championship med ristoffer Ventura ((2. - 5.februar )
 • Ladies European Tour: Magical Kenya Ladies Open med Renate Grimstad, Marianne Skarpnord, Maiken Bing Paulsen og Madelene stavnar (2. - 5. februar)

 • sunshine Ldies Tour: SuperSport Ladies Challenge med Michelle Forsland, Tina Mazarino, Julie Boysen Hillestad og Dorthea Forbrigd ( 1.- 3. februar)

 •  

 • r • Golferen.no på YouTube

  Jørgen Hillås Slå sanden ut av bunkeren

  Bestemødrene på Evje

  Order of Merit besøker Gamle Fredrikstad GK

  Lommedalens grønne lunge

  Mange meter å hente med tilpasning av driveren

 • NGF: Norwegian Paragolf Open (Para Norgescup #3) Kongsvingers GK (.- 13.-14. . august)

 • Golferen.no

  Papaya Media

  Saltboveien 25

  1560 Larkollen

  Redaksjonen

  +47 920 25 820

  tips@golferen.no

  Nyhetsbrev

  Meld deg på Golferen.nos nyhetsbrev
  * Påkrevet

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Teknisk drift: Papaya design & marketing AS | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Annonsesalg: Pernille ter Jung Andreassen | Teknisk drift: Sorenso as | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Golferen.no utgis av Papaya Media, org.nr. 915 995 187. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet 2004–2018 © Papaya Media. Golferen.no redigeres i henhold til Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten.