Tenker du østkysten av Skottland og golf, er sannsynligheten stor for at tankene kretser rundt Edinburgh, St Andrews og Aberdeen. Men hva med å vurdere Carnoustie?

Skottland har en spesiell dragning for norske golfere. Det er gode kommunikasjoner og golfområdene er mange. Få nordmenn har imidlertid utforsket Dundee-området.

Mange forbinder Skottlands fjerde største by med fotball, flere norske spillere har prøvd lykken i byens to fotballklubber; Dundee og Dundee United.

For golferen er imidlertid dette det skjulte golfriket mellom St. Andrews og Aberdeen, der så mye dreier seg om storheten Carnoustie Championship Course, som skal være vert for The Open Championship for åttende gang i 2018.

Småsliten storhet

For tv-tittere som sist så The Open her i 2007, er Carnoustie Golf Hotel det store landemerket der det troner bak mesterskapsbanens 18. green.

Den glitrende hvite fasaden er imidlertid på vei til å bli en kulisse, dessverre. På innsiden er hotellet, som ble åpnet av Gary Player i forbindelse med The Open i 1999, fortsatt en storhet. Men en litt falmet storhet der det nok trengs mer enn ny maling.

TURISTSJEF: Jane Taylor jobber for å få flere nordmenn til å oppdage golf i Carnoustie Country.
TURISTSJEF: Jane Taylor jobber for å få flere nordmenn til å oppdage golf i Carnoustie Country.

— Ryktene sier at eieren, Bespoke Hotels, har bestemt seg for å maksimere profitten fram til The Open i 2018, og deretter selge, forteller turistsjefen i Carnoustie Country, Jane Taylor til Golferen.no.

Men falmet eller ei, du føler likevel et snev av ærbødighet når du går fra parkeringen og inn hovedinngangens glassdør, og skimter mesterskapsbanen gjennom de store vinduene på vestsiden av bygget.

Carnoustie Championship Course er åpen for alle spillere, og regnes som den vanskeligste av Open-banene, med ondulerte greener og elven Barry Burn i spill på så mange av hullene.

Blir hovedbanen for tøff, kan det være godt å få igjen selvtilliten på byens to andre baner, og nærmeste naboer, Buddon Links og Burnside Golf Course.

Verdens 7. eldste bane

Vil du slippe unna turistmaset i Carnoustie og oppleve et knepp til av ekte skotsk golftradisjon, skal du ta turen 5 kilometer vestover til Panmure Golf Club, som i sin Moniefieth Links har verdens 7. eldste golfbane, anlagt i 1845, langs jernbanen inn til Dundee.

Her er de enda litt mer opptatt av å ta vare på tradisjonene, og det forventes slips og jakke i klubbhuset etter runden. Men fortvil ikke, har du glemt å ta med eget, er det et skap med lånejakker og -slips i gjestegarderoben.

Artikkelen fortsetter under bildet

TRADISJONENE HOLDES I HEVD: Det kreves jakke og slips i klubhuset til Panmure, verdens 7. eldste golfklubb. Det finnes et utvalg lånejakker og -slips i gjestegarderoben.
TRADISJONENE HOLDES I HEVD: Det kreves jakke og slips i klubhuset til Panmure, verdens 7. eldste golfklubb. Det finnes et utvalg lånejakker og -slips i gjestegarderoben.

Selve banen høster mye anerkjennelse. Etter tre kjedelige åpningshull rett fram i det åpne landskapet lurer du sterkt på hvorfor. Men så begynner moroa!

Ikke minst vil du huske hull 6 og 8 med nesten blinde utslag, du aner hvor fairwayen går, men du er ikke sikker. Hull 9 er et flott par-3-hull, og hull 12 en djevel der du ikke ser at det er vann foran greenen.

Artikkelen fortsetter under bildet

HER BLIR DET VIRKELIG MORO! Hull 6 på Panmure Golf har et nesten blindt utslag og et meget tøft, trang innspill.
HER BLIR DET VIRKELIG MORO! Hull 6 ved Panmure Golf Club har et nesten blindt utslag og et meget tøft, trangt innspill.

Verdens 3. eldste

Panmure ga oss mersmak til å også spille Dundee-områdets andre virkelig historiske bane, den enda eldre Scotscraig Golf Club, grunnlagt i 1817. Den ligger cirka 25 kilometer fra Carnoustie, og du kjører gjennom Dundee og deretter broen over elven Tay

Selv hevder klubben, kanskje i beskjedenhet, at de er verdens 13. eldste golfbane, mens Scottish Golf History regner den som den 3. eldste.

Scotscraig er en herlig blanding der de ni første hullene her utpreget linkskarakter, mens de ni siste har flere hull som minner mistenkelig om en moderne parkbane.

Artikkelen fortsetter under bildet

HERLIG BLANDING: De første ni på Scotscraig-banen har utpreget linkskarakter. På de siste ni finnes flere hull med assosiasjoner til parkbaner, som her på hull 12.
HERLIG BLANDING: De første ni på Scotscraig-banen har utpreget linkskarakter. På de siste ni finnes flere hull med assosiasjoner til parkbaner, som her på hull 12.

Klubben har vært kvalikarena for The Open på Old Course St Andrews 17 kilometer lenger sør seks ganger, sist i 2010. Her kan du som er glad i driveren finne ditt paradis, fairwayene er brede. Men det skal ikke veldig mye vind til før buskene i roughen og de tøffe bunkerne kommer i spill.

Dersom du etter tre baner i Carnoustie pluss Panmure og Scotscraig har lyst å gjøre noe annet enn golf, så kan du kjøre tilbake over broen og direkte inn i sentrum av Dundee. Vi bodde på nye, komfortable Malmaison Hotel, nær det store området med gågater, butikker og yrende restaurantliv. Oppholdet og byen ble en meget gledelig overraskelse.

Selv satte vi neste dag kursen nordover en drøy times tid til flyplassen i Aberdeen, med gode norske flyforbindelser. Men det behøver slett ikke du gjøre; Carnoustie Country har et 30-tall golfbaner til, og som visstnok skal være verdt å utforske.

Les mer: Carnoustie Country hjemmeside