Foto: Tristan Jones

Først gikk USGA og R&A sammen om å forby de forankrede putterne fra forrige årsskifte. Nå er det blitt kjent at det i oktober ble lagt fram forslag om kortere skaft på drivere.

Enkel fysikk skulle tilsi at jo lengre et driverskaft er, jo høyere hastighet blir det for køllehodet i trefføyeblikket. Derfor vil regelmakerne korte ned på skaftlengden.

I følge et brev til golfprodusentene i oktober forbereder golfens styrende organer å endre maksimal lengde på driverskaft fra 48 tommer (1,22 meter) til 46,5 tommer (1,18 meter). Brevet, som er datert 17. oktober 2016, er en oppfølging på en melding fra to år tilbake om at USGA and R&A «forbereder en undersøkelse om køllelengder», skriver Golf Digest.

Få golfere har lange driverskaft

I brevet forklarer USGA at den foreslåtte endringen baserer seg på en undersøkelse som viser at antallet golfere som har lengre driverskaft enn 46,5 tommer «bare er en liten andel golfere uansett nivå». Blant de 600 profesjonelle spillerne i undersøkelsen brukte bare 1,1 prosent lengre skaft enn 46,5 tommer. Mens andelen hos de 400 hobbygolferne var 2,1 prosent.

Dersom profesjonelle spillere bytter til 48 tommers skaft, vil snittlengden på drivene øke med 6 yards (5,5 meter) i følge USGA. Uten at det gikk særlig ut over presisjonen, viser USGAs undersøkelse. Dette i kontrast til den generelle oppfatningen om at lengre køller er mindre nøyaktige.

Bubba Watson uenig

USGA og R&A sier de ønsker å være i forkant av utviklingen, og baserer seg på en felles uttalelse fra 2002 om at det ikke er ønskelig med økning av slaglengde. I lys av dette er det gledelig for regelmakerne at gjennomsnittlig lengde på utslagene på PGA Tour bare har økt med 4 yards siden 2003: Fra 285,9 yards til 290 yards.

Brooke Henderson vant årets LPGA Championship med en 48-tommers driver. De fleste spillerne på PGA Tour bruker imidlertid drivere med skaft som er mellom 45 og 45,5 tommer (1,14 til 1,16 meter) lange.

Bubba Watson, som hadde et snitt på 310,6 yards (284 meter) forrige sesong er ikke overbevist om at lengre drivere uten videre gir lengre slag. Nylig uttalte han til Golf Digest i forbindelse med sine 10 beste tips for lengre driver:

— Det lengre skaftet, som mange mennesker tar for gitt er et automatisk triks for mer hastighet på køllehodet, funket ikke i det hele tatt. Det ødela timingen min, og jeg slo ikke ballen nevneverdig lenger selv når jeg traff perfekt. Jeg gjorde det mye bedre med min 44 1/2-tommers driver, ganske enkelt bare ved å svinge litt hardere.

I følge Golf Digest ønsker ikke kølleprodusentene å kommentere USGAs utspill om å innføre maksimal lengde på driverskaft.