Nå bærer det mot forbud mot lange driverskaft

KORTERE DRIVERSKAFT? Dersom USGA og R&A får det som de vil, blir maksimal lengde på et driverskaft redusert fra 48 til 46,5 tommer. Foto: Tristan Jones

Først gikk USGA og R&A sammen om å forby de forankrede putterne fra forrige årsskifte. Nå er det blitt kjent at det i oktober ble lagt fram forslag om kortere skaft på drivere.

Enkel fysikk skulle tilsi at jo lengre et driverskaft er, jo høyere hastighet blir det for køllehodet i trefføyeblikket. Derfor vil regelmakerne korte ned på skaftlengden.

I følge et brev til golfprodusentene i oktober forbereder golfens styrende organer å endre maksimal lengde på driverskaft fra 48 tommer (1,22 meter) til 46,5 tommer (1,18 meter). Brevet, som er datert 17. oktober 2016, er en oppfølging på en melding fra to år tilbake om at USGA and R&A «forbereder en undersøkelse om køllelengder», skriver Golf Digest.

Få golfere har lange driverskaft

I brevet forklarer USGA at den foreslåtte endringen baserer seg på en undersøkelse som viser at antallet golfere som har lengre driverskaft enn 46,5 tommer «bare er en liten andel golfere uansett nivå». Blant de 600 profesjonelle spillerne i undersøkelsen brukte bare 1,1 prosent lengre skaft enn 46,5 tommer. Mens andelen hos de 400 hobbygolferne var 2,1 prosent.

Dersom profesjonelle spillere bytter til 48 tommers skaft, vil snittlengden på drivene øke med 6 yards (5,5 meter) i følge USGA. Uten at det gikk særlig ut over presisjonen, viser USGAs undersøkelse. Dette i kontrast til den generelle oppfatningen om at lengre køller er mindre nøyaktige.

Bubba Watson uenig

USGA og R&A sier de ønsker å være i forkant av utviklingen, og baserer seg på en felles uttalelse fra 2002 om at det ikke er ønskelig med økning av slaglengde. I lys av dette er det gledelig for regelmakerne at gjennomsnittlig lengde på utslagene på PGA Tour bare har økt med 4 yards siden 2003: Fra 285,9 yards til 290 yards.

Brooke Henderson vant årets LPGA Championship med en 48-tommers driver. De fleste spillerne på PGA Tour bruker imidlertid drivere med skaft som er mellom 45 og 45,5 tommer (1,14 til 1,16 meter) lange.

Bubba Watson, som hadde et snitt på 310,6 yards (284 meter) forrige sesong er ikke overbevist om at lengre drivere uten videre gir lengre slag. Nylig uttalte han til Golf Digest i forbindelse med sine 10 beste tips for lengre driver:

— Det lengre skaftet, som mange mennesker tar for gitt er et automatisk triks for mer hastighet på køllehodet, funket ikke i det hele tatt. Det ødela timingen min, og jeg slo ikke ballen nevneverdig lenger selv når jeg traff perfekt. Jeg gjorde det mye bedre med min 44 1/2-tommers driver, ganske enkelt bare ved å svinge litt hardere.

I følge Golf Digest ønsker ikke kølleprodusentene å kommentere USGAs utspill om å innføre maksimal lengde på driverskaft.

Kommentarer

 • Del Golferen.no på:

 • Aktuelle turneringer

   

  PGA Tour:  Travelers Championship   (23. -26. juni)

  Korn Ferry Tour:  Live and Work in Maine Open  med Kristoffer Ventura (23. -26. juni)

  PGA Tour LatinoAmerica:  Bupa Tour Championship  med Andreas Halvorsen (23. -26. juni)

   DP World Tour: BMW International Open med Espen Kofstad  (23. -26. juni)

  Challenge Tour:  Blot Open de Bretagne  med Elias Bertheussen og Jarand Arnøy (23. -26. juni)

  Euro Pro Tour:  The Bendac Championship  med Mikkel Antonsen (22. -24. juni)

  Ladies European Tour: : Czech Ladies Open  med Maiken Bing Paulsen, Madelene Stavnar og Michelle Forslan ((24. -26. juni)

  LET Acess Seris: Golfvlandern Letas Trophy med Tina Mazaarino, Dorthea Forbrigd Julie Boysen Hillestad,   , Stina Resen og Celine Karlung  (23. -25. juni)

  Nordic League: UNICEF Championship  med tre nordmenn ( 22. -24. juni)

  LPGA:KPMG Women’s PGAChampionship   (23. -26 juni)

  Epson Tour: Iskabd Resort ChampionshipLPGA  med Celine Borge (24. -26 juni)

  Amatør: Jr NM Match Oppegård  19. -21. juni)

  Amatør: European Amateur Championship  med Bård Bjørnevik Skogen, Carl Didrik Meen Fosaas, Rune Bøkeid, Michael Alexander Mjaaseth og Mats Ege 22. -25. juni)

  Amatør: The Women’s Amateur Championship  med Vilde Marie Nystrøm, Anna Cathrine Krekling, Celine Brovold Sanne, Silje Torvund Ohma og Emilie Øverås 20. -25. juni)

  Junior: Icelandic Junior Midnight Challenge  med Johannes Sebastian Forsenius Larsen 26. -29. juni)

 • Golferen.no

  Papaya Media

  Saltboveien 25

  1560 Larkollen

  Redaksjonen

  +47 920 25 820

  tips@golferen.no

  Nyhetsbrev

  Meld deg på Golferen.nos nyhetsbrev
  * Påkrevet

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Teknisk drift: Papaya design & marketing AS | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Annonsesalg: Pernille ter Jung Andreassen | Teknisk drift: Sorenso as | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Golferen.no utgis av Papaya Media, org.nr. 915 995 187. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet 2004–2018 © Papaya Media. Golferen.no redigeres i henhold til Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten.

  ×