Foto: Torsten Pamp

Golfpakke inkludert hotell og frokost for under 500 kroner er litt av et sommertilbud i sørsvenske Älmhult. Tilbudet kommer fra IKEA, selvfølgelig.

I lille Älmhult, der Ingvar Kamprad i sin tid grunnla IKEA, er det gamle vertshuset bygget om til IKEA-hotell. Og det i en stil akkurat slik du forventer av møbelgiganten.

Altså Ingen luksus, men komfortabelt nok med restaurant, treningsstudio, badstue, vaskerom, minibutikk, hage og salong, hvor det er hyggelig å sosialisere om kveldene.

— Akkurat nå er vi en byggeplass. Vi utvider hotellet til 254 rom og med en ny restaurant. I september skal alt være ferdig, sier hotellsjef Madelene Nilsson. Og legger til at hotellet holder åpent under hele byggeperioden.

Golfbane en kilometer unna

Älmhults GK ligger et par kilometer fra sentrum og hotellet, og litt over en kilometer unna IKEA-varehuset. Banen ble bygget i 1976, og eldste medlem Bengt Karlsson forteller at også banen er bygget i IKEAs ånd.

— Vi var noen entusiaster som kom over et område like utenfor byen. Kommunen kunne ikke stille opp med penger, men kunne bidra med litt av marken. Resten var eid av en bonde som aldri hadde sett en golfbane i sitt liv. Vi tok bonden Gustaf med til golfbanen i Växjö. Da vi kom til den første greenen tok Gustaf forsiktig av seg treskoene, gikk forsiktig ut på greenen, og snudde seg mot oss: «Kan det bli seende slik ut på min mark, så skal dere få bygge golfbane der!»

Etter å ha sett golfer etter golfer begi til den snart nyanlagte drivingrangen, tok Gustaf selv turen opp dit. Han fikk et åtterjern i hendene, og fikk drømmetreff med det første slaget. Da var han hektet, og ble en av banens ivrigste brukere.

Steingjerdene på banen er også en signatur for naturen i Småland. Banen er en parkbane med en del skog. Som store eiketrær og andre løvvekster, pluss en del vann og store, åpne områder.

Artikkelen fortsetter under bildet

KEA-Aelmhult-stengjerder
TYPISK SMÅLAND: Älmhults GK kjennetegnes av mange steingjerder, som er typisk for Småland. Foto: Torsten Pamp

Älmhult er en usedvanlig vakker og variert golfbane. Men det er viktig å bestrmme hvor du vil ballene skal lande på utslagene. Også greenfeet her er i IKEAs ånd: 350 kroner, som gir deg mye golf for pengene.

Til Skåne

Fra Älmhult trekker vi sørover fra Småland til Skåne og Araslöv Golfklubb. Her har familien Ryd skapt en resort med 36 hull rundt en gammel gård. Du kan bo i leilighet langs banen, og det finnes mengder av ute- og inneplasser for sosial omgang.

På kveldstid går det shuttlebuss til middag i klubbhusrestauranten, som er blant de beste i hele Sør-Sverige.

Nordbanen veksler mellom park- og skoghull samt en del åpent terreng mens Sørbanen slynger seg rundt i det åpne landskapet langs Araslövsjøen og rundt leilighetene. Lunder med eike- og bøketrær samt noen dammer kommer i spill på flere hull.

Golfpakke med overnatting,  frokost, treretters middag og greenfee ligger rundt 1050 kroner før og etter sommermånedene, 300-400 kroner mer i høysesongen.

Derfra er det ikke mer enn 25 kilometer, altså rundt 20 minutter med bil, til Skyrup. Den hvitkalkete gården fra 1700-tallet skinner som en perle i solen. I bakgrunnen glitrer Finjasjön med sitt klare, blå vann. Mellom disse ligger golfbanen innbydende grønn.

Tiger Woods og en myrdet caddie

IKEA Skyrup Fredrik Widmark
TIDLIGERE TOURSPILLER: Fredrik Widmark er én av tre eiere av Skyrup Golf og Hotell. Foto: Torsten Pamp

Det var her i Skyrup at europatourspilleren Fredrik Widmark begynte å spille golf, og det var her han kom tilbake for noen få år siden for å gjøre anlegget til et attraktivt reisemål.

Nå er han én av tre eiere. På de tre årene som har gått har omsetningen til Skyrup Golf og Hotell  blitt firedoblet fra 3 til 12 millioner kroner.

Den gamle tourspilleren er, som tourspillere ofte er, full av anekdoter om livet på tour. Som da han ble gående rett bak Tiger Woods på vei til banen. «For nær!» mente Woods livvakter, og slengte ham vekk.

ELLER DA DEN SPANSKE CADDIEN ikke dukket opp. Det gjorde derimot politiet. Hun var blitt myrdet.

Golfbanen er en ren parkbane med store, åpne områder, et par krevende dogleg-hull samt en del vann. Alt er i god stand. Ikke minst de fine, svakt ondulerte greenene, som holder topp klasse.

Hullet du kommer til å huske best er et par-3 over en bukt av Finjasjön. Det er ikke veldig langt, du rekker fint fram med et middels jern. Men du har egentlig ikke annet enn greenen å lande på. Og bak den er det til og med mer vann. Mange opplever derfor å måtte jobbe for å redde sin bogey fra droppesonen ...

Artikkelen fortsetter under bildet

IKEA Skyrup h14
HULLET DU KOMMER TIL Å HUSKE: Hull 14 er signaturhullet på Skyrup-banen, med vann hele veien. Foto: Torsten Pamp

Golfpakke med overnatting frokost, toretters middag og greenfee ligger på 945 svenske kroner, som er omtrent det samme beløpet i norske.

To golfpakker til

Ikke nok med tre dager golf, sier du? Da finnes det selvfølgelig flere skjulte perler i Skåne. Det er ikke for ingenting at mange omtaler dette svenske landskapet som Kontinental-Eruopas beste golfområde.

Wittsjö Golfklubb finner vi tre mil nord for Skyrup, ved Vittsjöns bredder. Dette er en typisk nordskånsk park- og skogsbane, med vekt på ordet park. Her er det godt med treklynger, og banen er småkupert med noen høyt beliggende utslag. Størst inntrykk gjør nok par-3-hullene med vann i spill. Gjerne hele veien til greenen. Men det kan ofte rekke å bare slå en wedge her.

Dette er en fin sommerbane, kanskje ikke så egnet for en våt høstdag. I tillegg til å samarbeide med Skyrup er det også en golfpakke hos det lokale vertshuset. Du får overnatting, frokost og to golfdager for 999 kroner.

Det gamle industrisamfunnet Perstorp ligger to mil vest for Skyrup. Det var en gang et glassverk her. Så ble byen senter for eddikproduksjon, og nå er plastprodukter en viktig næringsvei.

Banen er en av Skånes virkelige perler, og golfgymnaset har siden 90-tallet vært blant Sveriges beste, og har fostret mengder av gode spillere.

Nå har golfgymnaset flyttet til Helsingborg, men banen er i minst like god stand i dag. Og innretter seg mer og mer mot golfturister. Danskene har alltid kommet i store grupper,  og gjør det fortsatt. Tidligere bare for en dag, men nå har klubben gjort om kontorbygget til et enkelt overnattingssted. Overnatting, frokost og greenfee koster 660 kroner på hverdager.

Artikkelen fortsetter under bildet

IKEA Perstorp h15
BLANT GOLFERENS FAVORITTER: Golfgymnaset i Perstorp har fostret mange kjente golfspillere. Blant dem vår egen Caroline Westrup, som spiller på Symetra og LPGA Tour. Her et bilde fra hull 15. Foto: Torsten Pamp

I tillegg kan du leie hus på 355 kvadratmeter med plass til 10 personer. Ved klubbhuset er det også parkering for bobiler og campingvogner. Klubben har også tatt over driften av restauranten, og er åpen på kveldstid. Og det til de tidene som passer gjestene.

Banen har 18 hull, og er en skogs- og parkbane med løvtrær som innramming og i små klynger langs fairwayene. Den er lett kupert, og vann kommer i spill på et par hull.

Perstorp har alltid vært blant Golferen-redaksjonens favoritter i Skåne. Og er fortsatt det etter vårt siste besøk i juni.

Linker til golfbanene

Älmhults GK

Araslöv GK

Skyrup GK

Wittsjö GK

Perstorp GK