De suverene vinnerne Martin og Mats Engeberg hadde bare spilt to turneringer hver før Nordea Pairs. Vanvittig? Historien er enda mer vanvittig enn det!

Vinnerne av finalen i Norges største golfturnering, Nordea Pairs, hadde en utrolig vei dit. Både i direkte og i overført betydning.

— Før dette har jeg bare vært med i én juniorturnering for noen år siden, og så i Johan Horns Minneturnering tidligere i år, forteller Martin Engeberg til Golferen etter premieutdelingen hos Moss og Rygge Golfklubb lørdag ettermiddag.

— Det var først da Mats begynte å spille at jeg også begynte å spille litt mer. Endelig fikk jeg en å spille mye med! fortsetter Martin.

Fetter og makker Mats Engeberg har enda kortere merittliste enn fetteren. Mats tok Veien til golf-kurs på slutten av sesongen 2014, men begynte først å spille i 2015. Hans turneringskarriere før Nordea Pairs består av deltakelse i én invitasjonsturnering og i én turistturnering under en ferietur til Thailand.

Nordea Pairs ble altså den tredje golfturneringen for begge, og etter klubbkvalifisering og regionsfinale ble landsfinalen i Nordea Pairs begges femte turneringsopptreden.

Nattlig biltur til Nordea Pairs

Manglende turneringserfaring hindret imidlertid ikke de to fetterne å vinne Nordea Pairs i overlegen stil. Med 50 stablefordpoeng i forurball var Engeberg-fetterne fem poeng foran Roy Atle Haugen og Per Arne Nilsen fra Aurskog Finstadbru GK.

Andre Kristiansen og Rolf Christian Lund fra Borre GK tok tredjeplassen på 43 poeng. Derfra og ned til 18.-plass skilte det bare 4 poeng.

— De spilte bra hver for seg, men fremfor alt utfylte de hverandre fantastisk godt, sa turneringsleder Thore Wilhelmsen fra Golfforbundet om vinnerne under premieutdelingen. Og viste til at den ene spilte bra på hull der den andre spilte dårlig. Og slikt blir det mye poeng av i fourball!

Mens noen av deltakerne hadde hatt både én og to og tre innspillsrunder hos Moss og Rygge GK på Evje Golfbane, ankom vinnerne først banen tidlig lørdag morgen.

— Jeg hadde (fotball)kamp klokken 7 fredag kveld. Den var ferdig klokken 9. Vi kjørte fra Åsane (i Bergen) i 11-tiden, og så kom vi hit klokken 6 i dag, forteller Mats, og legger til at Martins kjæreste, og caddie, Amalie, var sjåfør mens de to spillerne forsøkte å få litt søvn underveis.

Selvlærte Nordea Pairs-vinnere

Uten særlig turneringserfaring og uten å ha prøvd banen på forhånd, og likevel vinne, så må vel de to sende en varm takk til treneren hjemme i Bergen Golfklubb?

— Nei, trener har jeg aldri hatt, forteller Martin.

— Det var jo en som forklarte et par prinsipper på VTG-kurset, men annet enn det har ikke jeg heller hatt noen trener. Jeg har aldri tatt en eneste protime, forteller Mats.

— Nei, vi har i grunnen bare spilt med hverandre, sett på hverandre og lært av hverandre, sier Martin.

Norges største turnering

Nordea Pairs har en historie som går tilbake til slutten av 1980-tallet, og har blitt arrangert under forskjellige navn. De siste elleve sesongene under navnet Nordea Pairs, og med finale hos Moss og Rygge GK.

I år har 3700 spillere stilt til start i lokal kvalifisering hos 124 golfklubber. 350 spillere fra 107 klubber gikk videre til de åtte regionsfinalene.

58 tomannslag fra 43 gofklubber møttes så i finalen hos Moss og Rygge GK på Evje Golfpark. I tillegg til premiering for spillerne, stiller sponsor Nordea også opp med sjekk på 10.000 kroner til to arrangørklubber.

Sjekken til klubben med størst andel av medlemmene i kvalifisering gikk til North Cape Golf Club med 19 prosent mens sjekken til klubben som hadde flest deltakere i kvalifiseringsturneringen gikk til Moss og Rygge Golfklubb med 120 deltakere.

I sin vinnertale takket Mats Engeberg sponsoren Nordea, Norges Golfforbund og arrangøren Moss og Rygge Golfklubb. For ellevte gang på rad.

— For oss som er vant til å spille på våte gressbaner året rundt var det deilig å komme her og spille på en skikkelig og tørr bane, sa Mats i talen.

Men om det ikke ble særlig fuktig for vinnerne ute på banen lørdag ettermiddag, ser det ut til at kvelden kan bli annerledes.

— Nei, vi skal ikke kjøre hjem til Bergen igjen i kveld. Vi har bestilt rom på hotell i Oslo, nå skal det feires! forsikrer Mats Engeberg.

Førstepremien til de to vinnerne i Nordea Pairs er to netters opphold med spa, golf og middag ved Strömstad Spa. Også det en biltur fetterne Engeberg fra Bergen gjerne tar.

Se også: Resultater fra Nordea Pairs