Den utrolige lørdagsrunden med 65-runden til Kristoffer Reitan ga 20-åringen walkover i 16-delsfinalen i søndag. Han vant åttendelsfinalen, men måtte gi tapt i kvartfinalen mot Ryan Fox.

Tapet betød at Kristoffer Reitan kom på delt femteplass i ISPS Handa World Super 6 Perth. En plassering som førte ham inn på en meget liten og eksklusiv liste over norske spillere som har blitt Topp 5 i en turnering på herrenes europatour.

Etter det vi har klart å bringe på det rene, overgås Reitans prestasjon bare av fjerdeplassen til Per Haugsrud i Volvo German Open i 1997 og Jan-Are Larsens fjerdeplass i Inteco Russian Open i 2008, tredjeplassen til Henrik Bjørnstad i Volvo Scandinavian Masters 2002 og hans andreplass i Omega Hong Kong Open samme år samt av andreplassen til Øyvind Rojahn i Cannes Open i 1995.

Fortsetter 20-åringen fra Oslo Golfklubb i samme spor som det han viste i turneringen på  Lake Karrinyup-banen i vest-australske Perth, varer det forhåpentligvis ikke lenge til vi også kan feire den første norske herre-seieren på europatouren (blant damene har Suzann Pettersen tolv seiere på Ladies European Tour, Marianne Skarpnord har tre, red. anm.).

Seier i åttedelsfinalen garanterte femteplass

Søndagens første match utkjempet Reitan mot thailenderen Panuphol Pittayarat. Oslospilleren vant sin åttedelsfinale etter birdie på hull 1 og en fantastisk par-redning på det sjette og  siste hullet, som kom etter skogsbesøk på utslaget.

Mens Pattarayat brant muligheten til å få spille ekstra hull ved å bomme en putt på under en meter på siste hull.

I kvartfinalen led Kristoffer samme skjebne på utslaget som i åttedelsfinalen på det sjette og siste hullet. Han prøvde å kutte hjørnet av dog-legen med driveren, men havnet i skogen. Og tapte matchen da parputten ble for kort.

Trener og caddie, Marcus Eidelöf, oppsummerte kvartfinalen på følgende måte til Viasat golf:

— Det var surt. Vi hadde våre sjanser. Men klarte ikke å ta vare på dem. Og det skjer slett ikke ofte at Kristoffer slår puttene for kort!

Motstander Ryan Fox fra New Zealand endte også i problemer på siste hull da han skubbet innspillet til høyre og havnet i bunkeren 40 meter fra hullet. Men slo et mesterlig bunkerslag til knappe to meter og reddet paren. Og tok med det matchen i en duell  som var All square hele veien  fra første tee til siste green.

Reitan hadde flere gode muligheter til å vinne hull underveis. På hull 1 var det bare en fantastisk putt fra Fox som hindret norsk ledelse. På hull 4 misset Reitan en god mulighet til å ta teten, men slo ikke putten hardt nok til at den holdt linjen. Det samme gjentok seg på hull 5, der Reitan måtte ha slått putten hardere for ta bort breaken.

Oslo-spillerens overmann tok senere karrierens første europatour-seier da han nedkjempet spanjolen Adrian Otaegui allerede på det fjerde hullet med overbevisende seier 3&2.

—  Jeg har vært nær noen ganger, så det var fantastisk deilig å til slutt få en seier, sa den meget lykkelige, 32 år gamle Ryan Fox like etter å ha avsluttet runden.

 Reitans neste oppgave på europatouren blir om to uker i Oman Open. Også der med norsk selskap av Espen Kofstad og Kristian Krogh.

Perth-turneringen ble innledet med to runder, 36 hull, slagspill. Og deretter cut. Etter en tredjerunde for de 65 beste, og like, ble det satt ny cut ved de 24 beste, som gikk til matchspillet på søndagens finaledag. De åtte beste fra slagspillet fikk walk-over i første match-runde, og gikk rett til åttendelsfinalene.

Se også: Resultater fra Perth


Lørdag: Sensasjonell tredjerunde og andreplass

Hvilket vanvittig comeback av Kristoffer Reitan lørdag! Fredag falt han fra delt ledelse til delt 37.-plass etter en svak 77-runde. Lørdag slo 20-åringen til med sin andre 65-runde for turneringen.

Etter manglende fokus på fredagens 77-runde i ISPS Handa World Super 6 Perth var det lett å mene at torsdagens 65-runde kun var et blaff fra 20-åringen. Som svarte på tiltale med å slå til med en tredjerunde det luktet svidd av!

Etter tre dager har Kristoffer Reitan altså runder på 65, 77 og 65 slag. Som gir -9 og delt andreplass før siste dag. I en turnering der det uvanlige formatet gjør at Oslo-spilleren dårligst kan bli nummer ni i sin femte turnering på europatouren!

Til Viasat Golf forteller Reitan at det var veldig annerledes å gå på 65 slag på Lake Karrinyup-banen på lørdag enn det var på torsdag:

— Dagens 65-runde er bedre enn torsdagens fordi det var mer vind og langt tøffere forhold. Torsdag var banen mykere og enklere. I dag var det fanden meg ikke lett utpå der!

65-runden var dagens nest beste, bare slått av lederen, svenske Per Längfors, sin 64-runde. De to europatour-rookiene var i samme gruppe. På spørsmålet hvordan det var å være to rookier som til sammen gikk 15 slag under par i samme gruppe, var Reitan også krystallklar:

— Herlig. Vi spilte rett og slett jævlig fint begge to!

tredjerunde

Derfor kan Reitan dårligst bli nummer ni

Sekshulls matcher i utslagsformat gjenstår av Perth-turneringen. Som ble innledet med to runder, 36 hull, slagspill. Og deretter cut.

Etter en tredjerunde for de 65 beste, og like,ble det satt ny cut ved de 24 beste, som går til matchspillet på søndagens finaledag. De åtte beste fra slagspillet får walk-over i første match-runde, og går rett til åttendelsfinalene.

Skulle Reitan tape sin åttendedelsfinale, ender han og taperne av de andre syv matchene, på delt niendeplass. Som har gitt 20-åringen en sensasjonell innledning på sin europatour-karriere.

Det at han har klart cutten i tre av sine fem første turneringer er en enorm prestasjon. Det å ende Topp 10 i sin bare femte turnering er sensasjonelt. Og antageligvis representerer det bare begynnelsen av det Kristoffer Reitan har kapasitet til.

Men først får vi ser hvor langt det rekker i Australia. Vil du følge med, begynner sendingene på Viasat Golf og Viaplay klokken 4.00 norsk tid søndag morgen

 


Runde 2: Reitan fra delt ledelse til delt 37

Det ble litt mer kjemping for Kristoffer Reitan fredag. Han begynte bra med birdie på hull 10, hans første for dagen. Men han fikk kjempe allerede fra neste hull, og var i mange problemer.

Det er ikke sikkert det føles bare ille for Kristoffer Reitan å falle fra delt ledelse til en plassering midt i haugen. Det viktigste for ham er uansett å få spilt fire runder, og få stadig mer proff-erfaring under vesten.

Fredag sviktet det særlig på innspillene, som var for upresise enten lengdemessig eller retningsmessig. Han måtte derfor konsentrere seg mer om å kjempe for par enn å jage birdier.

Han puttet stort sett bra, men det for vanskelig når han ikke fikk innspillene nær nok. Eller som da han på hull 3, hans tolvte for dagen, satte ballen ut i skogen. Og endte med åtte slag i på par-5-hullet.

 

20-åringen fra Oslo GK blir eneste nordmann i helgespill. Det kan bli med bare én dag for ham, lørdag settes det en ny cut der bare 24 spillere går videre til søndagens finaledag.

Espen Kofstad misset fredagscutten med fem slag etter en 76-runde . Kristian Krogh misset med åtte slag etter sin 79-runde. Fire spillere deler teten på -8 foran tre spillere på -7 og fem på -6.

 


Runde 1: 65-runde og delt ledelse

Kristoffer Reitan spiller sin femte europaturnering, og hadde åtte birdier og én bogey i første runde i Australia.Som gir Oslo-spilleren ledelse med to slag sammen med Miguel Tabuena.

Nordmannen og filippineren var tidlig ferdig med sine åpningsrunder av ISPS Handa World Super 6 Perth, og fikk en lang ventetid på Lake Karrinyup-banen i vest-australske Perth. Ville delt ledelse holde ut dagen?

Det gjorde den. Da alle spillerne hadde satt siste putt var 20-åringen fra Oslo og den bitte litt mer meritterte 24-åringen fra Fillipinene to slag foran resten av feltet.

De to jages av en haug med både tidligere europatour-vinnere og andre rutinerte spillere to og tre slag bak seg.

Putt på sju meter for delt ledelse

Etter en drøss med birdier, samt en bogey på hull 6, satte Reitan sin siste birdie for dagen fra sju meter på hull 18. Og var dermed i delt ledelse med Tabuena.

— Jeg er virkelig fornøyd med den runden. Jeg spilte mye god golf fra tee til green, og satte en del putter også, oppsummerer Reitan til pressen. Og fortsetter:

— Jeg prøver bare å lære hver uke. Selv når jeg spiller skikkelig dårlig, forsøker jeg å lære noe. Og, hvis jeg spiller bra, så kan det være fordi jeg har lært noe. Jeg forsøker bare å lære så mye jeg kan fra hver turnering, og prøver å åpne døren for min beste golf.

Også Espen Kofstad og Kristian Krogh er med i turneringen på Lake Karrinyup-banen. Der begge åpnet med runder på par og delt 54.-plass.

Kofstad hadde to birdier og en dobbelbogey mens scorekortet til Krogh var en anelse mer fargerikt med sine tre birdier og tre bogeyer.

Spesielt format i Perth

ISPS Handa World Super 6 Perth er én av fem turneringer med et uvanlig format på årets europatour-sesong.

Den første var forrige ukes ISPS Handa Vic Open med damer og herrer i samme felt. Mens det senere i år skal spilles Belgian Knockout, GolfSixes og Shot Clock Challenge etter samme modell som denne ukens turnering.

I Super 6 Perth-turneringen spiller de 156 deltakerne de to første rundene som slagspill på vanlig måte. Etter de første 36 hullene settes cutten ved de 65 beste, og like.

Etter tredje runde kuttes feltet til 24 spillere, med en eventuell sudden-death playoff  for å få akkurat 24 mann videre til finaledagen søndag.

Fjerde dag vil spillerne møtes to og to i sekshulls utslags-matcher. Der to spillere til slutt står igjen, og skal kjempe om tittelen, i finalen. Også den som match over seks hull.