Rachel Raastad avsluttet europatourens Q-School i Marokko med to over par, 74, og endte fem slag fra å få fulle spillerettigheter på LET 2016.

Som delt 59 i kvalifiseringsturneringen får imidlertid kjekstadspilleren en lavere kategori for 2016, og kan kanskje få plass i noen få turneringer.

Den 17 år gamle amatøren Aditi Ashok ble dobbelt historisk som den yngste og den første indiske vinneren av LETs tourskole.

Med 23 under par vant hun tre slag foran danske Daisy Nielsen. Også Finland, Sverige og Island fikk én spiller hver gjennom nåløyet.

Se også: Resultater fra Marrakech


Runde 4: Tourkortet i en tynn tråd

Før siste runde er Rachel Raastad fire slag fra å bli topp-30 i europatourens Q-School i Marokko.  Marita Engzelius misset cutten.

Bare en knallrunde i siste runde tirsdag kan sikre tourkortet for Rachel Raastad. Mandag hadde kjekstadspilleren tre over par, 75, og er delt 57 i Marrakech med +2.

De 30 beste, og like, får fulle spillerettigheter på europatouren 2016, og før siste runde går grensen ved -2. I praksis betyr det at Raastad må kopiere åpningsrunden på fem under par, 67, for å ha noen forhåpninger om opprykk.

Marita Engzelius er ute etter fire runder. Med 75-71-71-79 ble det +8 og delt 89.-plass på oslospilleren.


Runde 3: Må jobbe for kortet

Rachel Raastad hadde en tredjerunde på tre over par, 75. Dermed må begge de norske jobbe hardt for å bli topp-30 i europatourens Q-School i Marokko.

Rachel Raastad lover bånn gass mandag for å komme seg på riktig side av topp-30-streken igjen. Etter tre runder i Marrakech er hun fortsatt beste norske på delt 32.-plass med -1.

— Ikke helt etter planen i dag! To kostbare misser som gjør det kostbart å spille. Men eagle på hull 9 der alt gikk etter boken, oppsummer hun tre over par 75-runden.

— Så det er ekstremt mye bra nå også, men måtte jobbe fra fairway til green i dag. Ikke ofte jeg treffer flere fairwayser enn greener! Så jobbet spesifikt teknisk etter runden i dag for å terpe. Det positive er at puttingen er tilbake på plass, forteller hun.

Marita Engzelius hadde sin andre én under par 71-runde på rad, og avanserte elleve plasseringer til delt 51.-plass med +1.


Runde 2: Raastad fornøyd tross over par

— Jeg er langt fra misfornøyd med dagen,  sier Rachel Raastad om én over par i andre runde av europatourens Q-School i Marokko.

Andrerunden spilt hun på Samanah-banen, og det med et svært så fargerikt scorekort. Det inneholdt fem birdier, fire bogeyer og én dobbelbogey, som kom på hull 11.

—  Utslaget på hull 11 spratt feil og endte i lostball. Og så var det en del korte putter jeg misset. Men tross alt; fem birdier og helt med, oppsummer kjekstadspilleren én over par 73-runden til Golferen.no.

— Jeg gleder meg til i morgen, og tar virkelig en dag av gangen. Begge banene passer meg fra tee, og jeg har vært suveren i spill fra tee til green begge de to første dagene, forsikrer hun.

— Etter runden har jeg trent halvannen time på rangen for å holde rytmen, og skal kjøre ekstra putting i morgen før start, forteller Raastad, som med -4 totalt ligger på delt 19.-plass. De 30 beste, og like, etter fem runder får europatourkortet.

Fremgang for Engzelius

Marita Engzelius hadde en god dag lørdag med én under par, 72, også hun på Samanah Country Club. I tillegg til fire bogeyer inneholdt kortet inneholdt fem birdier, hvorav fire fra hull 14 til 18.

Dermed avanserte oslospilleren til delt 62.-plass med +2. Cutten settes ved de 70 beste og like etter fire runder.

De to norske kjører hvert sitt løp under Q-School, og treffes stort sett bare på treningsfeltet før og etter rundene.

— Men vi backer hverandre! Hun er helt rå på å hente seg inn! Så jeg tror hun har noe på gang og er sulten på å være med helt inn, mener Rachel Raastad.


Runde 1: I teten etter Q-Schools første dag

Europatourens Q-School i Marokko åpnet med norsk i teten etter Rachel Raastads knallsterke fem under par 67-runde.

— Seks birdier på Amelkis-banen, én bogey etter treputt, skriver Raastad i en e-post til redaksjonens om svar på at europatourens resultattavle fortalte at hun hadde to eagler på åpningsrunden på den andre banen, Samanah.

— Takk for at du holder Golf-Norge oppdatert på oss her i Marokko! LET har ikke klart å fikse dette på nett, legger hun til.

Med fem under par deler Kjekstad-spilleren ledelsen med tre godt etablerte spillere: Caroline Rominger fra Sveits, Kelsey McDonald fra Skottland og tyske Karolin Lampert.

Det er imidlertid utrolig tett i teten. Åtte spillere følger på -4, og hele tolv spillere på -3.

Marita Engzelius, som også spiller Amelkis-banen, må begynne å grave i kjelleren dersom hun skal holde juleønsket om europtourkort levende. Med tre over, 75, er oslospilleren på delt 83.-plass.


Før turneringen:

Norge har allerede fire damer med fulle spillerettigheter på neste års europatour. Etter helgens Q-School i Marokko er det gode muligheter for at antallet øker til seks.

— So far so good! svarer Rachel Raastad på Golferens spørsmål om hvordan forberedelsene går til de fem rundene i Marokko, som skal avgjøre arbeidssted i 2016.

Tour School-finalen spilles på de to banene Amelkis Golf Club og Samanah Country Club i Marrakech ved foten av Atlasfjellene i Marokko.

Første runde spilles fredag 18. desember, med femte og siste runde bitte lille Juleaften, altså tirsdag 22. desember. Og to norske jenter håper å bli blant de 30 beste, og dermed sikret tourkortet for 2016.

Greener med mange nivåer

 Raastad forteller at hun og caddie Kristoffer Steine jobber hardt rundt greenene som siste oppkjøring til turneringen.

— Samanah-banen har mange platåer på greenene. Så misser jeg må jeg kunne komme inntil pinnen med wedgene. Samtidig må vi kunne lande riktig på greenen på innspillene. Lander vi midt på greenen har vi brått fire-fem breaks, forteller

Kjekstad-spilleren, som kom tilbake som tourspiller i fjor etter fem år som klubbpro, har bare godord å si om samarbeidet med caddie Kristoffer Steine:

— Han har god kontroll på hvordan jeg spiller, og vet veldig godt hvordan jeg tenker. Vi har snakket masse om hvordan jeg vil at han skal opptre på banen før vi dro ned, og han har vært med på treninger i Spania i oppkjøringen. Han er en knallcaddie å ha med på tur!

Bør ha gode muligheter

Begge de to norske er mer enn gode nok til å kunne bli blant den knappe tredjedelen av feltet som får kaetgori 8, populært kalt kortet, til neste års europatour.

115 spillere fra 35 land deltar, og de 30 beste og like kan belage seg på europeisk damegolfs hovedtour som arbeidsplass kommende sesong.

Også de som havner på plassene 31 og bakover etter å ha klart cutten, kan regne med å få plass i en del turneringer kommende sesong.

England har flest spillere i feltet med 16, fulgt av Sverige med 11. Finland har 6 spillere med, Island 2 og Danmark 1.

Suzann Pettersen, Marianne Skarpnord, Caroline Martens og Tonje Daffinrud er allerede kvalifisert til spill på Ladies European Tour 2016.