Foto: Svensk Golf

Anlegget til Hussborg Golfklubb i Sverige skal bli flyktningmottak har de norske eierne bestemt. Klubben frykter for sin eksistens.

Hussborg GK ble innviet med ni hull i 1991, har hatt 18 hull siden 1999, og er unik som den golfklubben som ligger nærmest Sveriges geografiske midtpunkt, Flataklocken, forteller Svenskgolf.se.

Nå er imidlertid fremtiden usikker siden det norske selskapet som eier herregården, restauranten og golfbanen har besluttet å gjøre anlegget om til flyktningmottak fra 1. januar 2016.

«En hel bygd er i opprør»

Gunnar Dahl er leder av golfklubben, og var med å grunnlegge klubben i 1989. Nå er han og resten av bygden opprørt.

— Dette fikk jeg vite 3. november. Herregården, som har aner fra 1850-tallet er kulturhistorisk og en hel bygd er i opprør, forteller Dahl, og fortsetter:

— Jeg har ingenting i mot integrasjon, og har full förståelse for at flyktingene må ha et sted å bo. Men som administrerende direktør i Hussborg Herrgård & Konferens AB presenterte jeg et annet forslag der det fantes plass både for banen og asylantene. Dessverre gikk ikke det hjem hos eierne.

Tap på 20 millioner, eierne tvunget til å gjøre noe

– Vi var tvunget til å gjøre noe. Vi har tapt 15-20 millioner kroner på anlegget, og kan ikke bare fortsette, sier Tormod Harila till Svensk Golf.

Tromsøværingen er en av eierne av Hussborg herregård, der golfbanen ligger.

Harila forsikrer at det hele langt fra er klart ennå, og at det ikke er skrevet noen avtaler med de svenske immigrasjonsmyndighetene; Migrationsverket.

– Vi vil gjerne beholde golfbanen, og gjør alt vi kan for å bevare den, forsikrer han.