Det ble verken Tiger Woods, Lee Westwood, Hunter Mahan eller Henrik Stenson. Mens alles øyne, og kameralinser var vendt mot kvartetten storspilte Phil Mickelson seg til seier.
mickelson-snek-seg-under-radaren

MIKCELSONS FØRSTE CLARET JUG: Etter seieren i The Open på Muirfield med tre slag gjenstår bare U.S. Open før Phil Mickelson har vunnet alle majortitlene.

mickelson-snek-seg-under-radaren

mickelson-snek-seg-under-radaren

Turnering: The 142nd Open Championship
Dato: 18. – 21. juli
Bane: Muifield Golf Links, Gullane, East Lothian, Skottland, par 71, 6576 meter
Premiepott: 47,6 millioner kroner, hvorav 9,0 millioner til vinneren
Tittelforsvarer: Ernie Els

mickelson-snek-seg-under-radaren


Med sin sensasjonelt sterke fem under par 66-runde vant Phil Mickelson med tre slag over Henrik Stenson. Amerikaneren har dermed vunnet alle majortittlene bortsett fra U.S. Open.

Han ble den første i historien til å vinne Scottish Open og The Open Championship samme sesong.

Mickelson gjorde for øvrig den samme øvelsen i 2006 med å vinne både den siste turneringen før en major og selve majoren da han vant BellSouth Classic og The Masters i påfølgende uker.

Fire birdier på de siste seks hullene

På Muirfield søndag var det 43-åringens avslutning som sikret ham hans første Claret Jug.

— Og det er så vanskelige avslutningshull! Dette var en av mine beste runder i karrieren, sa vinneren.

Mickelson har slitt med Open-banene tidligere, spesielt har de harde greenene voldt ham problemer.

Likevel har han både andre- og tredjeplasser, og Mickelson var så desidert i favorittsjiktet selv om han startet siste runde fem slag bak ledende Lee Westwood.

De ble likevel en overraskelse at årets vinner skulle komme fra den femte siste gruppen.

Da publikum og TV-kameraer hadde mest fokus på gruppene Lee Westwood og Hunter Mahan samt Tiger Woods og Adam Scott, så holdt Phil Mickelson og Francesco Molinari lavere profil.

Hadde dagen

Men etter å ha tatt inn to slag på de første ni, satte Mikcelson inn både turbo og etterbrenneren på de seks siste hullene.

— Jeg hadde tross alt dagen, sier Mickelson.

— Og da jeg var på trettende, var jeg ett over i turneringen og én under for dagen. Jeg slo et veldig bra femmerjern fra tee, mens putten var en slik som kunne avgjøre resten av runden på den ene eller den andre måten.

— Jeg følte at hvis jeg satte den, så ville jeg få litt flyt og ligge på par totalt, et resultat jeg trodde kunne rekke langt, sier han.

Putten gikk i, og ble etterfulgt av en birdie til på hull 14. Mickelson fortsatte med to par mens andreslaget på hull 17 var et av hans beste med fairwaywood noen gang.

— Da jeg kom opp på greenen følte jeg at jeg hadde kontroll over mesterskapet. Jeg var litt emosjonell, så jeg måtte gå litt tregere for å samle meg.

På det vanskelige hull 18 ble et flott innspill etterfulgt av nok en senket birdeiputt for tre under par totalt, tangering av beste runde for uken med 66 og seier i The Open.

Nå har Mickelson vunnet tre av de fire majortitlene, og det er bare U.S. Open Championship som gjenstår.

Selv om Skandinavia fortsatt må vente på sin første majorseier på herresiden, er Henrik Stensons andreplass en strålende prestasjon og karrierebeste.

Svensken avsluttet med én under par, 70, og endte på par totalt.

Lederen før siste runde, Lee Westwood, endte på delt tredjeplass med Scott og Ian Pulter med +1 etter fire over par, 75, og viste at han lik sin sponsor UPS fortsatt ikke leverer på søndager.

Se også: Resultater fra Muirfield


Runde 3:
Westwood? Woods? Eller kanskje Mahan?

Tiger Woods har aldri vunnet en major der han ikke har ledet før siste runde. Lee Westwood har sviktet tidligere. Så kanskje alt ligger til rette for Hunter Mahan?

I andre major på rad skal Hunter Mahan gå i lederball. I U.S. Open i forrige måned endte det i fjerdeplass.

Lørdag avanserte amerikaneren 18 plasseringer til delt andreplass etter sterke tre under par, 68.

Skal Mahan ta sin første major, må han imidlertid nedkjempe Lee Westwood, som sikret toslags ledelse på -3, og som også jakter sin første majortittel.

Leverer ikke på søndag

At Westwood har sviktet ved tidligere anledninger har gitt opphav til en vits om at det passer at Westwood sponses av UPS, som heller ikke leverer på søndager.

Kanskje klarer Westwood å bryte forbannelsen denne gangen, og dermed slippe å være den beste spilleren som ikke har vunnet en major.

— Jeg håper det vil være forskjellig fra de forrige gangene jeg har vært nær. Jeg har ikke vunnet en major ennå, og jeg vil gjerne gjøre det, sa han i pressesenteret etter runden lørdag.

— Men hva skal man egentlig gjøre? Man kan bare gå ut og gjøre det som føles riktig og bruke all den treningen man har lagt ned og ha tro på at det er godt nok.

Nå som den første store seieren er nær nok en gang, forteller Westwood at han ikke følte noe press lørdag, og at han ikke tror han vil føle det på søndag, heller.

Westwood spilte med Tiger Woods på lørdag på én under par, 70, for -3 totalt.

Den amerikanske verdenseneren gikk én over par, 72, og er -1 totalt. Det gir Woods delt andreplass med Hunter Mahan, to slag bak Westwood.

Adam Scott klatret til fjerdeplass etter en 70-runde, og er på par. Fire mann, inkludert Henrik Stenson, deler femteplassen på +1.

Klokken 15.10 søndag går Westwood og Mahan ut i lederballen, begge på jakt etter sin første majorseier.


Runde 2:
Endelig skandinavisk majortriumf?

Henrik Stenson går i lederballen lørdag. Blir han historisk som den første skandinav med seier i en major på herresiden?

Annika Sörenstam har ti majorsseire mens Suzann Pettersen, Helen Alfredsson og Liselotte Neumann har én hver.

Men på herresiden har ingen skandinav klart å sikre seg en av golfens store mesterskap.

Thomas Bjørn var nære på i The Open 2003, men ble stoppet av et fatalt bunkerbesøk på hull 16 siste dag.

Bedre minutt for minutt

Da Henrik Stenson kom inn på -1 for dagen, og -2 totalt, tidlig fredag, luktet det ikke lederball av resultatet.

Men etter hvert som vinden bare økte på utover dagen, ble cutgrensen senket nedover og Stenson løftet oppover.

Cutten endte til slutt på +8, mens Stenson endte fredagen på delt andreplass med Lee Westwood, Tiger Woods og Dustin Johnson, ett slag bak Miguel Angel Jimenez.

Tenker ikke på seier

— Det er ingen ide å ta tingene på forskudd, sier Stenson til Svensk Golf.

— Jeg tar en dag til, så får vi se hva jeg da har for utgangspunkt.

Det blir imidlertid ingen overraskelse om det skulle bli Stenson som tar hjem de første skandinaviske majortittelen. Med seier både i The Players Championship og WGCs matchturnering har ingen svensk herrespiller vunnet større turneringer enn skåningen.

«Press? Hvilket press?&raquo

— Press? Hvilket press? lo Miguel Angel Jimenez i pressesenteret etter å ha cruiset til toppen av The Opens resultattavle halvveis.

49-åringen med den karakteristiske hestehalen hadde to hver av birdie og bogey for en parrunde og -3 totalt.

— Å lede dette majorfeltet gjør at du føler mye press, men det er det jeg liker å føle, sier han til journalistkorpset i solskinnet på Muirfield.

— Jeg liker å føle presset. Så lenge du kan håndtere det, er det ikke noe problem. Jeg føler meg komfortabel.

Men holder det?

Jimenez er fortsatt ikke helt restituert etter at han ødela beinet i en skiulykke i desember, og han lider også av tennisalbue.

Men den tidligere Ryder Cup-spilleren mener så absoluttat han er i stand til å bli den eldste majorvinneren gjennom tidene, og passere amerikaneren Julius Boros, som var 48 da han triumferte i US PGA Championship i 1968.

— Jeg holder meg elastisk og fleksibel, jeg trener fortsatt mye og er fortsatt i stand til å skyte lavt, sier han.

Cutten endte på +8. Blant dem som forlot turneringen etter to runder finner vi Luke Donald og Justin Rose (begge +10) og Rory McIlroy (+12). Tittelforsvarer Ernie Els er videre med +6.


Runde 1:
Overraskende åpningsdag. Som vanlig.

Forhåndsfavorittene Tiger Woods og Phil Mickelson henger begge godt med etter første dag av The Open. Men det var mange som skapte overskrifter, på godt og vondt.

Det kryr av kjente spillere på toppen av resultatlisten etter første dag av The Open på Muirfield i East Lothian.

I tillegg til Woods og Mickelson finner vi både en 56 år gammel tidligere vinner, en 19-åring og en inder blant de ti beste.

Samtidig sviktet spillere som Rory McIlory, Luke Donald, Justin Rose og tittelforsvarer Ernie Els.

Samme leder som i fjor

Også i fjor ledet Zach Johnson etter 65 slag på åpningsrunden på Royal Lytham.

På Muirfield ble det 66 slag etter fire birdier og én eagle, ikke minst takket være en fantastisk lengdekontroll på det knallharde underlaget.

De siste årene har seniorer som Tom Watson og Fred Couples markert seg i The Open, og i år var det Mark O’Mearas tur.

O’Meara føk gjennom de første ni med fem under par, 31. Deretter slo han til med eagle på det tøffe 17. hullet.

På siste green gikk timetersputten, som ville gitt delt ledelse, i hullkanten.

O’Meara, som vant The Open Championship i 1998, fikk følge av en annen veteran, 55-årige Tom Lehman, som var bare ett slag bak ham på tre under.

Indisk overraskelse

Shiv Kapur, som slo til med seks birdier på sine første sju hull, har klart cutten i omtrent halvparten av de 201 europaturneringene han har spilt.

Da han tok over ledelsen fra Zach Johnson var det kanskje den største overraskelsen første dag. Han avsluttet med -3 på delt fjerdeplass.

Tiger fikk en tøff start med to baller i roughen på det første hullet. På dette tidspunktet så det ut som det skulle bli en lang dag for verdenseneren.

Men uten å vise tegn til problemer med sin skadde albue, hentet Woods seg inn igjen, og ligger på -2, som gir delt niendeplass.

I typisk Tiger-stil manglet det ikke på gode redninger fra sand og roughen. Han spilte spesielt bra på de siste ni med fire birdier.

Lik Woods hadde også Phil Mickelson lagt igjen driveren, og erstattet den med en ekstra wedge.

Mickelson spilte stødig og godt til -2, og deler niendeplassen med Woods og fire spillere til.

Blant dem 19 år gamle Jordan Spieth, som nettopp ble tidenes yngste vinner på PGA-touren da han vant John Deere Classic i omspill mot Zach Johnson.

De største skuffelsene

Ernie Els sitt håp om å vinne to Open fikk et skudd for baugen med +3, åtte slag bak teten.

Da sørafrikaneren vant i fjor åpnet han med 67, og har mye arbeid foran seg dersom det skal bli topplassering også i år.

Etter å ha vunnet U.S. Open, var Justin Rose en av de heteste favorittene før Muirfield. Hans fire par over 75-åpning plasserer ham imidlertid godt bak lederne.

McIlroys nedtur fortsetter

På åtte over er Rory McIlroy allerede 13 slag bak teten, og uten at det ser ut til å være noen lysning i sikte.

I stedet for å innfri forventningene om at oppturen var på vei, svarte McIlorys ved å bomme på de fleste fairwayene, og det ser ut som om han fortsatt sliter både med sin swing og sine Nike-køller.

— Noen ganger føler jeg at jeg er bevisstløs når jeg går rundt der ute, sier han til The Washington Post om påstandene om at han ser ukonsentrert ut.

— Jeg prøver å fokusere og prøver å konsentrere meg. Jeg kan egentlig ikke fatte at jeg ikke får det til, men det er vanskelig å stå her og forklare hva som er feil.

Heller ikke Luke Donald innfridde, og kan neppe regne med å hente sin første major på Muirfield. Med ni over par, 80, er 36-åringen fullstendig hektet av på delt 143.-plass.

Henrik Stenson er eneste skandinav under par på delt 15.-plass med -1.

Hvem vinner The Open Championship? Bruk kommentarfeltet under, si din mening på Golferen.no sin facebookside eller delta i diskusjonen hos vår samarbeidspartner Golfsnakk.no.


Før turneringen:
Mickelson eller Woods?

Når The Open slås i gang på Muirfield torsdag er det ett spørsmål som går igjen: Hvem vinner av Tiger Woods eller Phil Mickelson? Kanskje ingen av dem.

Med en historie som begynner på Old Prestwick 17. oktober 1860 er seier i The Open Championship den eldste og mest prestisjetunge tittelen i golf.

Årets utgave på Muirfield øst for Edinburgh spår de fleste kommer til å bli en duell mellom Tiger Woods og Phil Mickelson.

— Som vanlig er Tiger Woods den største favoritten, men han har ikke vunnet en major på fem år og merker nok litt ekstra press, uttaler Viasats golfkommentator Per Haugsrud i en pressemelding.

— Phil Mickelson vant Scottish Open i helga, og er i storform. Mickelson jager sin første Open-tittel. Kanskje kan det bli en drømmeduell mellom disse to gigantene, spår Haugsrud.

De ti største favrotittene

Amerikanske Bleacher Report er blant dem som verken holder Woods eller Mickelson som største favoritt.

Her er nettstedets rangering av de ti største favorittene:

1) Justin Rose: Om det noen gang har vært en bane som skapt for én spiller, er det Muifield og U.S. Open-vinner Justin Rose.

2) Phil Mickelson: Kanskje han klarer å være enestående to uker på rad, noe han ikke har klart på denne siden av Atlanteren tidligere.

3) Tiger Woods Presset er stort, albuen svak og det er fem år siden sist han vant en major. Klarer han å holde ballen på de knallharde fairwayene?

4) Adam Scott: Ingen vil ha større fighting spirit enn årets Master-vinner, som kollapset på de fire siste hullene i fjorårets The Open.

5) Brandt Snedeker: Alle venter på at Snedeker skal vinne sin første major. Seieren i fjorårets Tour Championship og en sterk sesongstart har beredt grunnen.

6) Ernie Els: Svært få trodde Ernie Els skulle klare å vinne i fjor. Det samme gjelder i år … men med litt hjelp fra forsynet er sørfarikaneren absolutt en potensiell seierherre.

7) Henrik Stenson: Fem strake topp-25 på PGA Tour og tredjeplass i Scottish Open sist uke viser at svensken er tilbake. Spørsmålet blir om hodet holder.

8) Graeme McDowell: Den lille, store mannen fra Nord-Irland har hatt en merkelig berg-og-dalbane-sesong, men har både vinnerskalle og –erfaring.

9) Matt Kuchar: For bare en måned siden var han den heteste spilleren på PGA-touren. Åttendeplass i The Masters og niendeplass i fjorårets Open viser at han kanskje er klar for sin første major.

10) Nicolas Colsaerts: En som absolutt kan blande seg inn i tetstriden. I alle fall en dag eller to. Men kanskje ikke gjennom hele turneringen.

Se The Open gratis

The Open vises direkte på Viasat Golf HD og Viaplay med start klokken 10.00 torsdag og fredag, klokken 11.00 lørdag og klokken 12.00 søndag.

Både Viasat og Viaplay er betalkanaler, men det finnes en fullt lovlig måte rundt betalingsmuren:

Svensk Golf har inngått en avtale med Viaplay som gir deg 39 timer gratis livesending på PC, mobil og nettbrett. Følg denne linken.

OPPDATERING: Etter at Golferen.no skrev om saken, bestemte Viasat seg for å fra midnatt torsdag stenge muligheten for nordmenn til å se gratistilbudet fra The Open. Se egen sak.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.