I Kenya har geparden og golferen det til felles at begge trives best på gress. Forskjellen er at geparden helst bruker gresset til å gjemme seg i for å jakte gaseller og gnuer mens golferen jakter birdie og eagle på langt kortere gress.
kombiner-greengress-og-savannegress-i-kenya

VIPINGO RIDGE: Baobab-banen på Vipingo Ridge Resort er en lettkupert bane med mange utfordringer. I 2015 åpnes 18-hullsbane nummer to her.

kombiner-greengress-og-savannegress-i-kenya

INNENFOR REKKEVIDDE: Gepardene i Maasai Mara nasjonalpark har ubemerket sneket seg nær nok til at de kan angripe flokken med Grants-gaseller.
kombiner-greengress-og-savannegress-i-kenya

GOLFEREN.NO MENER:

Kenya er så absolutt verd et besøk enten du vil dra på safari, spille golf eller bare ligge på stranda i Mombasa.
Selv om Kenya er blant de billigste safarilandene, er viltpleie dyrt og safari derfor en kostbar ferieform.

Golferen.no var i safariland i fem dager og to dager ved havet i Mombasa. To dager i Samuru og tre dager i Maasai Mara var nok. Vi så tusenvis av dyr og fugler og vi møtte Maasai-folket. Men det var slitsom å kjøre rundt på veldig humpete veier i dag etter dag.

Selv om lodgene og maten holder høy standard, anbefaler vi å begrense oppholdet i nasionalparkene, og i stedet legge inn litt mer badeferie og/eller flere golfrunder.

Noen priseksempler
Tembo Safari: 11-dagers safari til kr 21.995. Innenriks transport foregår med bil.

Star Tour Tema: 10-dagers tur ca. kr. 20.000 kroner, avhengig av sesong. Inkluderer alt, også fly. Besøk til Maasai Mara og Nakuru-sjøen.

Safari Opplevelsesreiser : 9-dagers safari fra kr. 16.000 til kr. 19.000 kroner, avhengig av sesong.

Golfbaner vi besøkte
Vipingo Ridge
Leisure Golf Club

kombiner-greengress-og-savannegress-i-kenya


kombiner-greengress-og-savannegress-i-kenya

MAGISK OPPLEVELSE: Det å se 200 elefanter krysse en elv i Samburu-parken er et syn du ikke glemmer så lett.
kombiner-greengress-og-savannegress-i-kenya

NATUROPPLEVELSE: Også golfbanene byr på naturopplevelser. Som her på Vipingo Ridge, der de mørke skyene speiler seg i elven.

kombiner-greengress-og-savannegress-i-kenya

GOD GOLFOPPLEVELSE: Leisure Golf Club kan gi deg en god opplevelse om legger deg opp på riktig side av fairwayene før innspill mot greenen, for der er det til tider trangt med store og gamle eiketrær.

Vi er i Maasai Mara. Den største nasjonalparken i Kenya. Det er på ettermiddagen og solen er i ferd med å gå ned. Vi kjører i en åpen safari-bil der vi kan stå oppreist og se ut.

Plutselig ser vi to geparder, som sitter oppreist i gresset og stirrer fremover. Hundre meter lenger fremme gresser en flokk Grants-gaseller.

Gasellenes syn er ikke det beste, og de ser ikke gepardene. Det er luktesansen de som oftest redder seg på. Når vinden nå står mot gepardene så øyner gasellene ingen fare.

Gepardene smyger seg sakte, men sikkert, mot gasellene. Plutselig er jakten i gang. Den tar bare noen sekunder. Det var aldri noe håp for den stakkars gasellen. Den brutale hverdagen er som oftest en kamp for å overleve for de mindre dyrene i Kenya.

The Big Five

Når Kenyanerne snakker om «the big five», så mener de ikke landets fem beste golfbaner, men derimot løve, leopard, elefant, bøffel og nesehorn. Det er de fem dyrene jegerne anser som vanskeligst og farligst å jakte på.

I Kenya dreier det meste av turismen seg om safari. Nærmere 80 prosent av turistene vil se de ville dyrene i nasjonalparkene.

Etter å ha svettet seg igjennom seks-syv dager på støvete og humpete veier, og fått sett tusenvis av ville dyr, tar de aller fleste turen ned til Mombasa, der de hiver seg ut i det krystallblå, indiske havet. Kanskje etter en runde på en av golfbanene i distriktet.

Det å oppleve 200 elefanter som krysser en elv i Samburu-parken den ene dagen og spille den vakre Vipingo Ridge-banen utenfor Mombasa den neste er kanskje den meste spennende, tenkbare feriekombinasjon.

Mombasa ble grunnlagt av araberne på 700-tallet. I dag er byen Kenyas nest største, og den største havnebyen samt en by som lever godt av turisme. Også golfturisme. Mombasa og området rundt kan tilby fire golfbaner. Golferen.no besøkte to av dem.

Vipingo Ridge

Vi blir en smule skeptisk da den litt alvorlige, uniformerte portvakten med kapteinslue med blankpolert brem forteller oss at det er fotoforbud. Dessuten krever han at vi må levere fra oss passene før vi slipper inn på området. Vel innenfor er imidlertid gjestfriheten på det nivået vi forventer.

Direktør John Kelliher, som tidligere var sjef på irske Mount Juliet, møter oss ved klubbhuset. Ubeskjedent karakteriserer han Vipingo Ledge som den beste golfresorten i Kenya.

— Her kan du komme med familien eller en golfgruppe. Bo i store leiligheter med to og tre soverom, bare et par hundre meter fra første tee. Eller på hotellet, som også er inne på området. Og ønsker du å bo inne i Mombasa, så kjører vi dere frem og tilbake, helt gratis.

Vipingo-banen heter Baobab Course. En 18-hullsbane til, som skal være klar i 2015, er på gang.

Kupert og utfordrende

Baobab er en lettkupert bane med mange utfordringer. Vi startet med to monsterhull, rett inn i vinden, for deretter å slå ut på et vakkert dogleg par-4-hull.

Mange av hullene ligger på toppen av en åsrygg med utsikt mot Det indiske hav mot øst og afrikansk villmark mot vest.

Utsikt mot sjøen betyr også vind. Derfor har klubben plantet tusenvis av trær i tillegg til de som sto der tidligere.

To par-3-hull med vann på hver sin side øker pulsen noe. Hull 6 ble kanskje favoritten. Et par-5-hull som fra teestedet så ganske kjedelig ut. Men da vi skulle slå andreslaget skjønte vi hvorfor hullet hadde indeks 2.

Det gjorde det til et vanvittig flott hull med vann til venstre for greenen, som lå nede i en liten dal.

Hull 9 og 18 er klassiske par-4-hull, oppover med vann i midten. På toppen troner klubbhuset i enkel, jordfarget arabiskinspirert stil.

400 kroner for å spille denne banen, inkludert transport fra Mombasa, er fullt ut akseptabelt. Klubbhuset byr på god mat å drikke til akseptabel pris.

Leisure Golf Club

Det hvitkalkede klubbhuset til Leisure Golf Club har flotte rosebusker rundt, og kunne vært bygget på Karen Blixtens tid for 100 år siden.

For golferen som vil ha avkobling fra strandliv og paraplydrinker er denne enkle og uformelle banen absolutt verd de 135 kronene det koster å spille .

Og om du i tillegg er så heldig å få med deg vår caddie Chris, en ti-handicapper på 21 år, da er du godt selskap.

Selve banen kan gi deg en god opplevelse om du følger rådene og legger deg opp på riktig side av fairwayene før innspill mot greenen, for der er det til tider trangt med store og gamle eiketrær.

Som på Vipingo Ridge slet denne banen med nærmest ødelagte greener etter et kraftig regnvær to uker før vi kom. Regnet hadde rett og slett druknet gresset.

Signaturhullet må bli hull 15. 152 meter over vann mot en halvøy. Det ble vannball og scorekortet blir ikke rammet inn. Men vi gledet oss over apekattfamilien på hull 5. Og spesielt han som skulle vise at han kunne gå på to bein.

Nyali Golf Club og Mombassa Golf Club er to andre baner i Mombasa, der førstnevnte ligger nærmest sentrum og gamlebyen. Det er en pent opparbeidet parkbane ned mot sjøen.

Mombasa GC er en nihullsbane som er kjent for å være både kort og brutal golfbanen, og du kan spille bra golf på alle baner i Kenya.

Golf i Nairobi

Hovedstaden kan tilby mange fine baner, og siden byen ligger på nesten 2000 meters høyde flyr golfballene lenger her enn du noen ganger har drømt om.

Nairobi har utviklet seg til å bli et av Afrikas viktigste byer både økonomisk og kulturelt. Med Karen Blixen Museum og Kenyan National Museum, med det eldste utgravde skjelettet i Afrika, som en gang tilhørte en homo erectus-gutt.

Ønsker du ikke finkultur, kan du dra frem golfkøllene på noen av Nairobis 13 golfbaner, hvorav seks er 18-hullsbaner og resten nihullsbaner.

Muthaiaga Golf Club er ranket som nummer én i landet, og vert for challengetouren. Mange norske golfspillere har startet sesongen her gjennom årene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.