ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - JANUARY 19: Viktor Hovland of Norway looks on during a pro-am round prior to the Abu Dhabi HSBC Championship at Yas Links Golf Course on January 19, 2022 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Francois Nel/Getty Images)

I 2024 har Viktor Hovland hvilt mer enn de fleste golfproffer, og kun spilt åpningsturneringen The Sentry, på Hawaii. Fra torsdag ser vi ham i aksjone igjen i AT&T Pebble Beach Pro-Am. Etter nærmere fire ukers ventetid, og ny trener i Grant Waite, blir det spennende å se hva Viktor får til på noen av de vanskeligste banene på touren.

Vi tar en nærmere kikk på Hovlands historikk i turneringen, hva ekspertene tror om Hovlands sjanser og hvorvidt golfbanene i helgens turnering belønner de lange køllene til Viktor eller ikke.

Turneringen

AT&T Pebble Beach Pro-Am spilles på ikoniske Pebble Beach og Spyhill Hill i California 1-4. Februar. Hovland har kun spilt turneringen to ganger tidligere:

  • T13       Score: -10 (2023)
  • T38       Score:   -2 (2020)

I 2019 imponerte han som beste amatør med T12 i U.S Open 2019, som også ble avholdt på Pebble Beach. De aller beste minnene er nok allikevel fra 2018, da han vant US Amateur på samme bane.

Tidligere vinnere av AT&T Pebble Beach

  • Justin Rose        Score: -18 (2023)
  • Tom Hoge          Score: -19 (2022)
  • Daniel Berger    Score: -18 (2021)
  • Nick Taylor         Score: -18 (2020)
  • Phil Mickelson  Score: -19 (2019)

Årets felt på Pebble Beach er det sterkeste på mange år, ettersom turneringen i år har status som Signature Event. Dette medfører flere FedEx-cup-poeng og større pengepremie enn en vanlig PGA-turnering, som igjen tiltrekker seg flere av de største profilene.

Turneringen spilles uten cut og kun 80 spillere stiller til start. Hele 42 av topp 50 på verdensrankingen er representert.

Hva tror ekspertene om Hovlands sjanser?

PGA-journalist Rob Bolton ranker Hovland som nummer 5 til årets utgave av AT&T Pebble Beach, og argumenterer med hans solide spill i turneringen tidligere, et bunnsolid 2023 og at han har en passende ball flight for banen. Kun Max Homa, Patrick Cantlay, Jordan Spieth og formspiller Rory McIlroy blir vurdert som større favoritter av den anerkjente skribenten.

Norsk tipping gir 12,5 i odds for norsk turneringsseier. Oddsmarkedet mener at kun formspilleren Rory McIlroy og verdensener Scottie Sheffler har større sjans for seier i helgen.

Skjermklipp Norsk Tipping

Passer banen Hovland?

Tidligere år har helgens turnering variert mellom å bli spilt på to og tre baner. I år spilles turneringen på to, både Pebble Beach Golf Links og Spyglass Hill Golf Course. Runde 1 og 2 spilles på begge baner, mens runde 3 og 4 spiller kun på Pebble Beach.

Utfordrende baner

Begge baner anses som meget utfordrende. Alle golfbaner blir rangert etter vanskelighetsrad i et slope-system, der det blir gitt en slope-score mellom 55-155. Gjennomsnittet på touren er 113, og Spyglass Hill har en slope rating på 144, mens Pebble Beach har hele 148. Det er dog Spyglass Hill som oftest blir omtalt som en av de vanskeligste i verden. Selv om banene er slopet vanskelig ser vi at vinnerscorene kan bli relativt lave. Scorene blir i stor grad påvirket av oppsettet av banen med hullplasseringer viktigste faktor.

I tillegg til utfordrende bane kan den foreløpige værmelding by på ytterligere utfordringer. Det er utrygt for regn alle dager og mulig mye vind på søndagen.

Hvilke spillere blir belønnet på banene?

Datagolf.com ser på statistikken fra tidligere turneringer spilt på disse banene, for så å kartlegge hvilke deler av golfspillet som blir belønnet på de respektive baner sammenlignet med den gjennomsnittlige golfbanen på PGA-touren. Historisk sett belønnes putting, nærspill og jernspill betydelig mer enn lengde fra tee på Pebble Beach.

På Spyglass Hill blir ikke presisjon med driver like godt belønnet som de øvrige delene av spillet. Forøvrig er begge banene blant de korteste på touren. Spillere som ikke slår så langt, som Brian Harman og Brendon Todd blir ansett av Datagolf.com, som spillerne som har mest passende profil til banen.

Pebble Beach Golf Links

Par 72, 6972 yds

Spyglass Hill Golf Course

Par 72, 7041 yds

Hovlands styrker

Ser vi på Hovlands styrker kan det se ut til at hans styrker med jernene gjør seg godt på begge banene som spilles til helgen. Pebble Beach har de minste greenene på hele touren, noe som kan passe Hovlands presise jern godt. Statistikkekspert Ron Klos trekker også fram Viktor Hovland når det gjelder å score bra på baner med små greener. Hovland har tidligere uttalt at han ser på det som en fordel å være norsk når det det er kaldt og regnklæra må på.  


Turneringen kan følges på Discovery+ eller Eurosport.