Etter den historiske seieren på Pebble Beach søndag ble Hovland spurt hvordan det var å følge i fotsporene til Tiger Woods. «Tiger, who?» fleipet han munnrapt. SE VIDEO

Slikfortsatte Hovland i seiersintervjuet etter søndagens finale i U.S. Amateur Championship:

— Nei da, hvis jeg kan klare å følge i Tiger og de gutta sine fotspor bare noen få skritt, er det mer enn hva jeg kunne ønsket meg.

Søndagen ble en maktdemonstrasjon (igjen) av Viktor Hovland. Dagen ebbet ut med at en 20 år gammel student fra Drøbak i Akershus kronet en historisk uke med sin knusende 6&5-seier over Devon Bling i 36-hullsmatchen på myteomspente Pebble Beach Golf Links.

PGA-legende og ekspertkommentator hos Fox Sports,  Paul Azinger, la under nattens sending ikke skjul på hvor imponert han er over andreårs-studenten ved Oklahoma State-universitetet:

— Spillet hans ser allerede klart ut for PGA-touren, og denne turneringen kommer til å endre livet hans og definere karrieren hans. Det er ikke uten grunn at noen fortsatt refererer til U.S. Amateur som en majorturnering. Hovland er bare så avslappet og kul. Jeg er utrolig imponert!

I realiteten var Bling, ranket som nummer 302 på amatørens verdensranking, sjanseløs mot nummer fem på den samme rankingen. Hovland tok initiativet fra start da amerikaneren åpnet med bogey på hull 1, og det stod 1 opp til nordmannen.

På neste hull var bogey godt nok for amerikaneren til å utligne etter dobbeltbogey av Hovland på par-4-hullet. Hull 3 ble delt, mens hull 4 brakte scoren tilbake til norsk ledelse 1 opp. Det avgjørende støtet kom med fire norske birdier på rad fra hull 8, og det stod 4 opp ved pause etter 18 hull. Matchen var slutt etter 31 hull med norsk seier 6&5.

Også plass i The Open

Seieren betød at Viktor Hovland sikret seg plass i neste års The Open Championship på Royal Portrush GC i Nord-Irland. Som finalist i U. S. Amateur var han allerede sikret plass i The Masters Tournament på Augusta National i april og i U.S. Open på Pebble Beach i juni neste år. Det vil også gjøre Miklagard-spilleren til den eneste norske herrespilleren som har deltatt i mer enn én majorturnering.

Se også: Resultater fra California

Følg denne linken for å se høydepunktene fra søndagens finale


Lørdag: Historisk bragd av Hovland

Seieren over Cole Hammer i semifinalen gir Hovland plass i The Masters og U.S. Open neste år samt at han i finalen søndag får spille Pebble Beachs berømte hull 18 for første gang i turnering.

Finalen i U.S. Amateur spilles nemlig over 36 hull, altså to runder på Pebble Beach Golf Links. Hittil har ingen av Hovlands matcher gått til hull 18, og 20-åringen gleder seg til å gi seg i kast med et av de mest ikoniske avslutningshullene i golf.

Hovland hadde  7&6-seiere både fra åttendels- og kvartfinalen med seg i bagasjen inn til semifinalen mot amerikaneren Cole Hammer. Lørdag tok han godt vare på de idelle forholdene den lette morgentåken førte med seg, forteller han:

— Det var ikke noe særlig vind, og greenene var litt mykere. Så forholdene lå definitivt til rette for å gjøre birdier. Men du må likevel  slå slagene og sette puttene. Jeg tror vi inspirerte hverandre litt. Han satte en putt, og jeg svarte. Om ikke på samme hull, så på det neste. Det var virkelig en god match.

 

U.S. Amateur

Utnyttet motstanderens UTE

Hovland satte tidlig presset på Hammer, og vant sitt første hull da amerikaneren slo utslaget out of bounds på hull 2, og deretter også tapte neste hull etter Hovlands birdie.

Hammer slo tilbake og klarte å komme seg til like i matchen tre ganger. Men fra hull 13 tok Hovland en ledelse han aldri ga fra seg, og vant med to birdier på rad på hull 15 og 16, der han satte den avgjørende tremetersputten for seier.

— Ja, dette er en drøm. Det er deilig å få ut det man vet at man kan, sier 20-åringen, som til daglig spiller collegegolf for Oklahoma State-universitetet, til VG.

Han forteller at han  ikke var helt fornøyd med spillet før turneringen startet. Men utover uken har det bare tatt av på Pebble Beach, der han h ar gjort 19 birdier på de siste 40 hullene han har spilt:

— Jeg vet ikke helt hvorfor det løsnet. Kanskje var det fordi jeg spilte mange turneringer i sommer og ikke har fått tid til å trene så mye nå. Jeg fokuserte også for mye på at alt skulle være så perfekt i svingen, sier Hovland, som beskriver at «jeg nå vet hva som kommer».

En av de største norske idrettsprestasjonene

— Det er helt vilt, og en av de største idrettsprestasjoner i Norge. Nå begynner det å bli morsomt med norsk golf! slår Tore Waagø, sjefen i Viktor Hovlands hjemmeklubb Miklagard Golf, fast på sin Facebook-profil.

I søndagens finale møter Hovland amerikaneren Devon Bling, som vant sin semifinale mot landsmannen Isaiah Salinda 1 opp. Bling er rangert som nummer 302 i verden, Hovland som nummer fem.

De første 18 hullene av finalen starter klokken 16.30 norsk tid, og streames live på usga.org fra klokken 18.30 norsk tid. De andre 18 hullene starter klokken 21.30, vises på Fox og Viasport Golf.

 

Følg denne linken for å se høydepunktene fra Hovlands semifinale.


Fredag: Hovland overlegen

Det var klasseforskjell på Viktor Hovland og hans motstander i det amerikanske amatørmesterskapet. Nordmannen er rangert 143 plasser høyere, og matchen varte i 12 hull.

Bortsett fra på ett hull slapp ikke Austin Squires til i det hele tatt i sin kvartfinale mot Viktor Hovland i U.S. Amateur.

Nordmannen tok kontroll fra første slag, og var deretter utilnærmelig, bare sjekk scorekortet under!

Klokken 17.20 norsk tid starter Hovland, nummer fem på amatørenes verdensrankingsemifinalen mot  Cole Hammer. Som nummer 17 på rankingen kan amerikaneren vise seg å bli en langt tøffere motstander for Viktor Hovland.

U.S. Amateur er golfens største største turnering for amatører, og 312 spillere fra 24 nasjoner var kvalifisert til å delta. De 64 beste gikk videre etter de innledende rundene, og kommer Viktor Hovland seg velberget gjennom lørdagens semifinale sikrer han seg deltakelse i neste års The Masters Tournament i april og U.S. Open i juni.

U.S. Amateur

 


Torsdag: Hovland slo ut Reitan i åttendelsfinalen

For første gang i historien møttes to nordmenn i åttendedelsfinale i det amerikanske amatørmesterskapet etter at begge hadde gått greit gjennom 16-delsfinalen tidlgere på dagen.

Under torsdagens åttendelsfinale i  U.S. Amateur viste Viktor Hovland hvorfor han er rangert som nummer fem blant verdens amatører. Kristoffer Reitan er på 30.-plass på den samme listen, og var sjanseløs mot den eldre og mer rutinerte landsmann.

Hovland var i føringen fra første hull i torsdagens åttedelsfinale i Monterey, og lot deretter ikke Reitan vinne ett eneste hull. Etter 12 hull var det hele over med overbevisende 7&6 på resultattavlen.

I kvartfinalen, som starter klokken 0.15 norsk tid natt til lørdag, møtes Viktor Hovland og Austin Squires. Amerikaneren er ranket som nummer 148 i verden, så det bør absolutt ligge til rette for norsk avansement til semifinalen.

U.S. Amateur

I 16-delsfinalen torsdag formiddag vant begge nordmennene sin matcher 2&1. Hovland mot amerikaneren Harrison Ott og Reitan mot Bradford Tilley, også han fra USA.

 


Onsdag: Overbevisende spill av Hovland og Reitan i U.S. Amateur 32-delsfinalene

Begge de to nordmennene gikk greit videre til 16-delsfinale i det åpne amerikanske amatørmesterskapet i Monterey i California. Og er nå fire seiere unna å få spille finale søndag

I 32-delsfinalen i U. S. Amateur møttes Viktor Hovland og Hayden Wood fra USA mens Kristoffer Reitan hadde irske Eoin Leonard som motstander.

Med unntak av tap av det første hullet hadde Reitan få problemer i sin match. Ha rundet de første ni hullene 5 opp, og matchen var slutt etter 14 hull med klar 6&4-seier.

U.S. Amateur

Utslått av nordmann for andre år på rad

Heller ikke Hovland hadde for store problemer med Hayden Wood, som for andre år på rad opplevde å bli slått ut av U.S. Amateur med 3&2 av en nordmann. I fjor var det Kristoffer Ventura som tok seg av amerikaneren med seier i 16-delsfinalen.

Denne gange klarte Wood å utligne én gang da han vant hull 6. Men deretter var det jevnt kjør fra Miklagard-spillerens side, der Takk for spillet-håndtrykket ble utvekslet etter green 16.

U.S. Amateur

I 16-delsfinalen skal nordmennene spille i de to siste gruppene. Viktor Hovland møter amerikaneren Harrison Ott klokken 19.20 norsk tid mens Kristoffer Reitan møter Bradford Tilley klokken 19.30, også han fra USA.

 


Etter slagspillet: Reitan og Hovland til 32-delsfinalen i U.S. Amateur

Kristoffer Reitan og Viktor Hovland leverer varene så langt i det åpne amerikanske amatørmesterskapet med 19.- og 24.-plass i det innledende slagspillet i Monterey i California.

Etter to runder med slagspill går prestisjefylte U. S. Amateur Championship inn i matchrundene for de 64 beste spillerne.

På de to slagspillrundene hadde Kristoffer Reitan +1 på delt 19.-plass etter 71-72 på de berømte Pebble Beach- og Spyglass Hill-banene. Viktor Hovland brukte ett slag mer etter 71-73, som ga delt 24.-plass.

I 32-delsfinalen møtes Viktor Hovland og Hayden Wood fra USA klokken 22.40 norsk tid mens Kristoffer Reitan går ut 20 minutter senere mot irske Eoin Leonard.

U.S. Amateur Championship er verdens største amatørturnering, og begge finalistene siste spilledag får delta i neste års The Masters Tournament i april og U.S. Open i juni.