Golfveksten har nådd Norden

Det begynte med flere spilte runder i fjor i store golfland som USA, Storbritannia og Australia. Nå har den nye golfbølgen slått inn over Sverige. Når står Norge for tur?

golfveksten-har-n-dd-norden


SKIMTER VI FLERE GOLFSPILLERE? Etter fem år med totalt 12 prosent nedgang tyder internasjonale trender på at golfen i Norge står foran en vekstperiode igjen.

golfveksten-har-n-dd-norden


FORUTSER SAMME UTVIKLING SOM I SVERIGE: Generalsekretær Tor-Anders Hanssen og NGF føgler Sveriges eksempel, og jobber etter de samme prinsippene om bedre ivaratakelse av eksisterende medlemmer. Det er det viktigste kriteriet for at golf skal vokse igjen.

I flere år har vi som elsker golf ventet på at pendelen skulle snu etter at antallet norsk golfmedlemmer har falt med 12 prosent siden toppen på 125.000 fra fem år tilbake.

De siste årene har tall fra utlandet gitt grobunn for håp også for Norge, der den nedadgående trenden har ført til totalt 110.000 golfmedlemskap.

De siste tallene fra broderfolket i øst er imidlertid oppløftende, og gir håp om at effekten også smitter over til denne siden av kjølen.

Pluss 50.000 i Sverige

I Sverige har over 50.000 personer enten returnert til golfen eller har begynte å spille i 2013. Det gir en total på 473.797 aktive medlemmer.

Dessuten viser tallene at barn og unge dras mot golf igjen, skriver IdrottensAffärer.se.

Antallet unge født mellom 2000 og 2009 økte med 27 prosent i Sveriges 474 golfklubber. Den svenske undesøkelsen viser at få slutter å spille golf, men at en del tar midlertidige pauser.

I 2013 var det 28.000 golfmedlemmer som kom tilbake til golfidretten etter pause.

— Dette er fantastiske, gledelige tall for vår sport og for klubber som sliter med økonomien, og i noen tilfeller fallende medlemstall, sier assisterende generalsekretær Bo Bengtsson i det svenske golfforbundet til Idrottens Affärer.

Internasjonal trend

Veksten i Sverige kommer etter at store golfland som USA, Storbritannia og Australia allerede i 2012 begynte å merke en markant økning i antall spilte runder.

I Sverige registrerte de at noe var på gang i sommer etter at juli ble en rekordmåned i antall spilte runder.

Les også. Golføkning i flere land

Norge følger svenskene

Generalsekretær Tor-Anders Hanssen forteller at Norges Golfforbund har hørt forlydender om den svenske veksten en stund.

— Etter en dårlig vår fikk vi høre at det skjedde noe i Sverige i sommer. Men at veksten skulle være så sterk og så tydelig visste vi ikke, medgir han.

Hanssen forteller at Sverige og Norge har snakket mye sammen om hvordan få golfen framover igjen.

— Det vi har registrert, og snakket med dem om, er at svenskene har vært tydelige på problemene. Nemlig at det ikke er snakk om et rekrutteringsproblem, men et ivaretagelsesproblem, forklarer Hanssen.

Derfor jobber norsk golf nå etter de samme linjene, der både den nylig fremlagte sportslig plan og den tingvedtatte virksomhetsplanen er bærebjelker.

— All fokus i forbundet nå er på å ivareta. Det gjelder fra våre elitespillere til å få flere og bedre tilbud for bredden, sier Hanssen, som avslutningsvis oppsummerer den forventede gevinsten i tre punkter:

— Bedre medlemsservice, bedre klubbmiljø og bedre økonomi for klubbene!

Kommentarer

 • Del Golferen.no på:

 • Aktuelle turneringer

   

  PGA Tour:  Travelers Championship   (23. -26. juni)

  Korn Ferry Tour:  Live and Work in Maine Open  med Kristoffer Ventura (23. -26. juni)

  PGA Tour LatinoAmerica:  Bupa Tour Championship  med Andreas Halvorsen (23. -26. juni)

   DP World Tour: BMW International Open med Espen Kofstad  (23. -26. juni)

  Challenge Tour:  Blot Open de Bretagne  med Elias Bertheussen og Jarand Arnøy (23. -26. juni)

  Euro Pro Tour:  The Bendac Championship  med ;ikkel Antonsen (22. -24. juni)

  Ladies European Tour: : Czech Ladies Open  med Maiken Bing Paulsen, Madelene Stavnar og Michelle Forslan ((24. -26. juni)

  LET Acess Seris: Golfvlandern Letas Trophy med Tina Mazaarino, Dorthea Forbrigd Julie Boysen Hillestad,   , Stina Resen og Celine Karlung  (23. -25. juni)

  Nordic League: UNICEF Championship  med tre nordmenn ( 22. -24. juni)

  LPGA:KPMG Women’s PGAChampionship   (23. -26 juni)

  Epson Tour: Iskabd Resort ChampionshipLPGA  med Celine Borge (24. -26 juni)

  Amatør: Jr NM Match Oppegård  19. -21. juni)

  Amatør: European Amateur Championship  med Bård Bjørnevik Skogen, Carl Didrik Meen Fosaas, Rune Bøkeid, Michael Alexander Mjaaseth og Mats Ege 22. -25. juni)

  Amatør: The Women’s Amateur Championship  med Vilde Marie Nystrøm, Anna Cathrine Krekling, Celine Brovold Sanne, Silje Torvund Ohma og Emilie Øverås 20. -25. juni)

  Junior: Icelandic Junior Midnight Challenge  med Johannes Sebastian Forsenius Larsen 26. -29. juni)

 • Golferen.no

  Papaya Media

  Saltboveien 25

  1560 Larkollen

  Redaksjonen

  +47 920 25 820

  tips@golferen.no

  Nyhetsbrev

  Meld deg på Golferen.nos nyhetsbrev
  * Påkrevet

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Teknisk drift: Papaya design & marketing AS | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Annonsesalg: Pernille ter Jung Andreassen | Teknisk drift: Sorenso as | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Golferen.no utgis av Papaya Media, org.nr. 915 995 187. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet 2004–2018 © Papaya Media. Golferen.no redigeres i henhold til Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten.

  ×