Gøteborgs to beste baner må du få med deg

svenske europaturneringen

HAR BLITT NY, MEN FORTSATT TØFF: Hills Golf & Sports Club i Gøteborg har fått fire nye hull, og flere er bygget om for å gjøre banen mer overkommelig. Men fortsatt står utfordringene i kø, som her på hull 11, der det ikke er mye å lande på med utslaget. Alle foto: Torsten Pamp

Gøteborgsområdet byr på to baner anlagt for elitespillerne: Vallda, der årets Nordea-finale spilles, og Hills, av mange ansett som Sveriges neste europatourbane. Vi sjekket ut begge. 

g-teborgs-to-beste-baner-m--du-f--med-deg


DEN NYE SPUPERBANEN: Vallda Golf & Country Club ligger 35 kilometer sør for Gøteborg, og er en bane med ekstremt krevende greenomårder. Den er en utfordring for proene, og arrangør av Nordeas toufrinale 2014, Lindahl Masters.

g-teborgs-to-beste-baner-m--du-f--med-deg


FIKK DRØMMEN OPPFYLLT: Peter Teiffel brukte, sammen med kompisen August Lindeblad, 13 år på å virkeliggjøre drømmen om en egen golfbane. I dag er Teiffel klubbsjef på Vallda Golf & Country Club.

g-teborgs-to-beste-baner-m--du-f--med-deg


FORTSATT I LUKUSKLASSEN: Hills Golf & Sports Club er fortsatt et anlegg i luksusklassen. Det vises ikke minst på klubbhuset (bak). Her hull 9 til høyre, hull 18 til venstre.

En bane bygget for dem som gjerne spiller under par. Det er hva deltakerne i Lindahl Masters, finale på Nordea Tour og én av fire turneringer i Nordic League-sluttspillet, kan vente seg 25. til 27. september.

Turneringen spilles på Vallda Golf & Country Club, 35 kilometer sør for Gøteborg sentrum. Og 25 kilometer sør for Hills GK, banen mange mener nå er moden som vert for en europaturnering.

Disse to banene representerer det ypperste Vest-Sverige kan by på innen golf, og er like mye et golfreisemål i seg selv som de er fantastiske stopp på veien til eller fra en golfweekend i Skåne.

To elitespilleres våte drøm

Historien om Vallda er historien om to elitespillere som i 1996 kom opp med ideen om å bygge sin egen golfbane. De fikk gehør hos en pengesterk gründer, og tok deretter turen rundt til alle bøndene i Kungsbacka kommune.

Det kom mange nei fra grunneiere, men til slutt fant de et område som faktisk var ment å skulle benyttes i forbindelse med et veiprosjekt.

Kommunen sa først nei, men da det i 2006 viste seg at ingen hadde råd til å bygge veien som planlagt, ble det til slutt ja til golfbane.

Inspirert av Henry Cotton

De to ildsjelene bak prosjketet, Peter Teiffel og August Lindeblad, hadde sansen for engelskmannen Henry Cottons baner fra 1940-tallet, og tok derfor kontakt med mannen som har videreført Cottons ideer i vår tid: Martin Hawtree i England.

— Vi har ikke særlig med penger, så kunne du tenke deg å fly hit med Ryanair for å se på området? spurte de Hawtree.

— Absolutt, ikke noe problem, svarte Martin Hawtree, som ankom området en av de våteste dagene det året.

Hawtree vandret rundt i blautmyra i sko og frakk og med senket hode, og sa ikke ett eneste ord på hele turen.

— Løpet er kjørt, sa de to ildsjelene skuffet til hverandre da de gjennombløte satte seg ned etterpå.

Kjør på!

— Sats alt på banen, blås i klubbhuset, svarte imidlertid Hawtree. Deretter fulgte en 340 siders anleggsbeskrivelse fra kontoret i London.

Resultatet ble en organisk skapelse av en golfbane med hedekarakter, og som ble innviet i 2009.

Det åpne terrenget byr på litt småbusker i roughområdene, og fairwayene behøver bare å klippes hver fjortende dag. Det er en del vann i spill, massevis av bunkere, og ikke minst den store testen: Såpeglatte greener med mengder av unduleringer.

Forhøyningene rundt greenene fortsetter som innramminger langs kanten, og gjør det påkrevet å treffe med innspillene på riktig sted på greenen.

Selv elitespillerne sliter her, og de første par årene gikk de fleste gode spillerne blant medlemmene opp i handicap. Noe å tenke på for deg som spiller her for første gang …

Etter åpningen gikk de 500 spillerettighetene for 37.000 svenske kroner per stykk (33.000 norske). Mannen som backet de to gründerne finansielt, Reine Rosén, stilte opp med like mye, altså 500 ganger 37.000 kroner, og har nå overtatt hele anlegget.

I dag har klubben 1100 medlemmer, og anlegget går med overskudd. Det har også blitt bygget et klubbhus. Mens Peter Teiffel er blitt sjef på sin egen drømmbane …

Mellom bakkar og berg …

I et kupert terreng i den sørlige utkanten av Gøteborg, 25 kilometer nord for Vallda, ligger den andre av områdets store golfutfordringer.

Hills Golf & Sports Club ble opprinnelig designet av Arthur Hills og Steve Forrest, den samme arkitekten som stod bak ombyggingen av Oslo GKs bane på Bogstad.

Det var et anlegg i luksusklassen, hugget ut av furuskogen med hull som gikk opp og ned i terrenget. Kritikken var blandet. «For vanskelig og for tung å ta seg rundt,» var en vanlig tilbakemelding. Det endte med konkurs.

Anlegget fikk imidlertid en omstart ved hjelp av en kvartett med blant andre europatour-spiller Johan Edfors og selskapet bak thailandske Black Mountain på eiersiden.

Banen ble delvis bygget om av Edfors, som gjorde den litt mer vennlig og innbydende. Hills har nå fire helt nye hull, to er fullstendig bygget om, andre har blitt strammet opp og jevnet ut, trær har blitt hugget og roughen er blitt ryddet.

Terrenget er det imidlertid ikke så lett å gjøre noe med, og du spiller fortsatt ofte nedover fra utslaget og oppover mot greenen.

Det er absolutt ingen bane der du kan rulle innspillene inn mot greenen. De fleste middelhandicapere har derfor all grunn til å spille fra tee 50 i stedet for 54, som ellers tilsvarer herretee.

Absolutt ingen tur i parken

Dessuten er det fremdeles mange steder lang avstand mellom hullene, så det er golfbil som gjelder for de fleste. Alternativt kan en enkel bærebag, eller caddie, være tingen.

Det er så vakkert her at du lett glemmer et dårlig slag, tilgir Edfors for alle de mulige og umulige leiene du blir utsatt for, og i stedet nyte utsikten før neste slag.

Golfkjendis-faktoren er høy her. I tillegg til Johan Edfors har Thomas Bjørn (som bor like i nærheten), Carin Koch, Linda Wessberg, Niclas Fasth og Rikard Karlberg alle Hills som hjemmeklubb.

Nå ønsker eierne å ta hit resten av europaeliten. De håper at det i 2017 blir Gøteborgs tur til å være vertskap for europatourens Sverige-besøk, og kommunen har allerede søkt om å få turneringen.

Hills er fortsatt et anlegg i luksusklassen; det er bare å se på klubbhuset. Men selv om greenfee pluss leie av golfbil ender på rundt tusenlappen, er det definitivt noe vi gjerne opplever igjen.

Se også:
Vallda Golf & Country Club
Hills Golf & Sports Club
Vest-Sveriges Turistråd  

Kommentarer

 • Del Golferen.no på:

 • Mest lest

 • Aktuelle turneringer

  PGA Tour: Sandersons Farm Championship med Kristoffer Ventura (1. -4. oktober)

  PGA Tour LatinoAmerica: The Challenge at Harbor Hills med  Andreas Halvorsen (30. september -2. oktober)

  European Tour: Aberdeen Standard Scottish Open  (1. -4  oktober)

  Challenge Tour: Italian Challenge Open med Kristian Krogh, Elias Bertheussen og Espen Kofstad (1. -4  oktober)

  Symetra Tour: Symetra Classic  med Karoline Stormo (1.-3. oktober

  Nordic League: Race to Himmerland by Freja   med Jarand Arnøy, Aksel Olsen og Sebastian Eidsæther Syr (2.-24. oktober)

  Garmin Mini-Tour: Garmin Miklagard Open 2 Herrer   (30. september)

  Garmin Mini-Tour: Garmin Miklagard Open 2 Damer   (30. september)

  Amatør: European Ladies Amateur Championship  (30. september – 2. oktober)

  College: JT Poston Invitational med Magnus Pedersen (27 – 29. september)

  College: Colonial Collegiate Invitational med Carl Didrik Meen Fosaas og Bård Bjørnevik Skogen (28 – 29. september)

 • Golferen på YouTube

 • Golferen.no

  Papaya Media

  Saltboveien 25

  1560 Larkollen

  Redaksjonen

  +47 920 25 820

  tips@golferen.no

  Nyhetsbrev

  Meld deg på Golferen.nos nyhetsbrev
  * Påkrevet

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Teknisk drift: Sorenso AS | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Annonsesalg: Pernille ter Jung Andreassen | Teknisk drift: Sorenso as | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Golferen.no utgis av Papaya Media, org.nr. 915 995 187. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet 2004–2018 © Papaya Media. Golferen.no redigeres i henhold til Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten.

  ×