I den avanserte ballidretten golf er det få foreldre som har noe å bidra med innenfor golftrening, ikke minst innen det tekniske, påpeker golfmamma Hilde Halvorsen.

Hilde Halvorsen (44) er mor til proffspiller Andreas Halvorsen, og har handicap 11. Hun  jobber med psykisk syke, og hjelper mennesker som har behov for å håndtere uhensiktsmessige tanker og handlinger. Hun blogger for mental helse. På Golferen dveler hun ved utfordringene som golfforelder. 

Det har blitt skrevet mange artikler der det frarådes at foreldre er barnas trenere. Men det er vel takket være foreldre at det på mange arenaer kan opprettes et fotballag eller håndballag? Så jeg tenker heller takk og lov for at mange foreldre stiller opp som trenere for våre håpefulle!

Når det kommer til golf, som er en avansert ballidrett, så er det imdlertid få foreldre som har noe å bidra med innen golftrening. Selv om vi helt sikkert tenker at vi har mye å bidra med. Vi har i hvert fall definitivt kommet med mange gode råd til våre håpefulle gjennom årene om hvordan både det tekniske og utfordringer ute på banen skal løses.

Menn de ivrigste rådgiverne

Uten å stigmatisere, vil jeg påstå at menn er mer ivrig på å gi juniorgolferen råd, enn hva vi damer er. En annen ting er hvordan vårt barn anser rådene. Er de riktige, smarte, fornuftige, noe de ønsker å høre på? Vel, det er nok heller tvilsomt.

Jeg tror også at mange foreldre er på mitt nivå når det kommer til teknikk. Eller sagt på en annen måte: Mange av oss har lite å bidra med! Ønsker vi at den håpefulle skal ha mest mulig progresjon, bør vi nok overlate både treningen og de gode rådene til de som har utdanning innen dette feltet.

Det er klart jeg har kommet med noen råd opp igjennom årene. Råd jeg selv mener er utrolig bra. Men blikket til sønnen min har raskt fått meg ned på bakken igjen. Det var nemlig ikke for stor avstand til ballen som gjorde at slaget ble helt natta. Tror forresten jeg har en annen teori på lager også, som kan gi svaret på hvorfor ballen ligger i skogen og ikke på fairwayen. Men ingen ting tyder på at det noen gang blir ønskelig at jeg kommer med teori nummer to.

Dessuten må jeg jo innrømme at mine teorier er knyttet opp mot min tekniske kunnskap, som altså er lik null! Så innerst inne vet jeg jo at jeg har lite å bidra med.

Balleting krever derimot ikke teknisk innsikt

Lete etter golfballer krever imidlertid ingen teknisk innsikt. Så her kan jeg bidra! I løpet av en runde hender det jo at man bidrar i letingen, men også her kommer tomhetsblikket fra en golfer meg i møte.

Dette på bakgrunn av mitt spørsmål, som kommer mens de fremdeles leter: «Har dere funnet den første ballen?» Tomhetsblikket som møter meg forteller  at dette var ett dumt spørsmål, men høflige som de er, svarer de «Nei …»

Men jeg er jo ikke dum, jeg skjønner jo at blikket de gir meg forteller at også dette spørsmålet var helt idiotisk. Iveren etter å spørre om han stod for langt unna ballen, er stor. Men her går grensen også for meg! Jeg gir ikke ut råd i hytt og pine, så min teori holder jeg for meg selv. Har dessuten en følelse av at noe annet ikke er ønskelig, heller.

Så kanskje er det best å la det tekniske overlates til golftrenerne. Og la dem selv finne ut hvorfor ballen ligger i skogen og ikke på fairway …