Hull 6 er signaturhullet på Visby GK. Foto: Torsten Pamp

Lave flypriser og billige fergebilletter gjør det enkelt å reise til Gotland. Vi sjekket ut fem golfbaner, hver med helt forskjellig karakter. Én av dem burde rangeres blant Sveriges topp-10.
en--y-for-alle-sansene

BLANT SVERIGES 10 BESTE? Visby GK er Gotlands stolthet, og byr på spektakulære utfordringer. Som her på hull 6, banens signaturhull.
en--y-for-alle-sansene

PARKBANE: Gumbalde er Gotlands eneste renn parkbane. De 18 åpne golfhullene kirken kirken og kirkegården som nærmeste nabo.
en--y-for-alle-sansene

VILL OG VAKKER NATUR: Den 800 kilometer lange kystveien tar deg forbi spektakulære steinformasjoner og vakref blomsterlandskap.
en--y-for-alle-sansene

«KOKSGOLF»: På När har de utviklet en egen variant av golf: Kåksor kaller de det, og har til og med laget en kåksserie.Her viser greenkeeper Göran Karlsson fram kåksen: Det brukes samme kåkse på alle slag fra tee til green.
en--y-for-alle-sansene

KONGSBERG-BILER: 34 norske nypolerte 50- og 60-tallsperler fra en gjeng i Kongsberg tok turen for å kjøre Gotland rundt i fire dager.

Lave flypriser og billige fergebilletter gjør det enkelt å reise til Gotland. Vi sjekket ut fem golfbaner, hver med helt forskjellig karakter. Én av dem burde rangeres blant Sveriges topp-10.

Gotland er sommerparadiset der Maria Wern jager mordere på TV. Men det er også stedet der Lasse Åberg spilte golf før han laget filmsuksessen Selskapsgolferen i 1991.

Når vi ankommer hotellet i Visby er den lange parkeringsplassen fylt av 34 norske veteranbiler. I området langs havnen bygges den utescenen ene etter den andre.

Langs bymuren fra 1200-tallet ligger en jente i bikini og soler seg, og langs de trange, brosteinsbelagte gatene innenfor bymurene er utendørsrestaurantene i ferd med å fylles opp i det som en gang var det nordlige sentrum for Hansa-forbundet og baltisk hovedstad.

Bilentusiastene fra Kongsberg har imidlertid mer enn nok med sitt. De er her med sine nypolerte 50- og 60-tallsperler for å kjøre Gotland rundt i fire dager.

Med kalesjen nede eller med åpne vinduer kan de samle inntrykk som ligner Afrikas savanner, Dovers steinete kystlinje, Middelhavets badeviker og Irlands åslandskap. Det er kanskje ingen overraskelse at så mange kunstnere har slått seg ned på øya.

Fra New Zealand

Like nord for byen, et par hundre meter fra flyplassen, finner vi den første golfbanen, Gotska. Den kan vi takke newzealenderen Jack Wenman for. Han kom til Gotland via Skåne på 80-tallet, og hadde med seg drømmen om å gjøre golf til en folkesport på øya.

På området like utenfor flyplassen la han ut 18 hull, som åpnet i 1996, mws New Zealands generalkonsul fra Stockholm samt Wenmans familie fra hjemlandet til stede.

Hvert år kommer de tilbake for å spille Wenman Cup, og over klubbens inngangsparti vaier New Zealands flagg.

Banen er helt åpen, og med bare to småvann i spill. En ganske enkel og lettscoret bane, men hvor variasjonen av par-4-hullene gjør det morsomt å spille. Enten er de veldig lange, rundt 375 meter, eller skikkelig korte mellom 250 og 300 meter. Og vinden avgjør hvilket type slag du vil nå greenen med.

Perlen Visby GK

25 kilometer sør for Visby liggere øyas perle, Visby GK, som de lokale kaller Kronholmen etter stedet den ligger. Her langs havkanten har Pierre Fulke og Adam Mednick skapt en av Sveriges beste golfopplevelser.

Stemningen er fantastisk, banen har mye vann og typisk vegetasjon fra strandlinjen. De knudrete furutrærene i fairwaykanten er der for å utfordre deg til slå over vannet.

Store trerekker gir deg valget mellom å spille over eller rundt, mens greenene krever presise innspill for at du skal havne riktig i forhold til flagget. Alt er på stell på denne banen, som hylles av fagfolk og får topp karakter fra hele Europa.

En skotsk feriegjest ble så betatt av banen at han spurte om å få melde seg inn i klubben. Han fikk ja, betalte medlemsavgiften der og da, takket for seg og reiste hjem. Og har aldri kommet tilbake.

Men det gjør mange andre; klubben hadde i 2014 35.000 runder på 18-hullsbanen og 5000 på nihullsbanen, som er i samme stil og samme miljø.

Banen kunne toppet rangeringer i år også. Det er bare ett problem, den har fått rappgress blant svingelgresset på greenene, og akkurat nå ser greenene ut som de høylytt kritiserte greenene på Chambers Bay under årets U.S. Open.

I ventetiden fram til rappgresset har overtatt greenene helt er de ikke perfekt. Men heller ikke verre enn at de går fint å spille på.

Klassisk skog- og parkbane

Slite GK ligger drøyt 40 kilometer nordøst for Visby. Dette er en klassisk skog- og parkbane, i total kontrast til øyas andre baner.

Hullene er rammet inn av treklynger, og er mindre vindutsatt. Den har fine fairwayer og greener. Noen strategisk plasserte vann, delvis åpen plass under trærne og ganske kortklippet rough gjør den til en flott bane for middelgolfere.

Banen er populær både blant medlemmene i naboklubber og blant øyas fugler. Vi møtte blant annet en ørn, som satt rolig på fairway.

En times kjøretur sør for Visby er øyas eneste rene parkbane. Gumbalde er et kombinert golf- og hotellanlegg.

Stallen på det gamle 1600-tallsstutteriet er gjort om til hotell og klubbrom, låven har blitt pub (med strålende pizza). På 1980-tallet ble de 18 åpne golfhullene lagt ut med kirken og kirkegården som nærmeste nabo. Selv om banen er endret, er den fortsatt en typisk svensk 80-tallsbane med noen trær og mindre vannhindre.

Rundt årtusenskiftet pleide reklamemannen Jan Christensen fra Oslo å ta med seg gjeng en til Gumbalde og spille landskamp mot øyboerne. Det fortelles fortsatt at hjemmelaget arrangert premieutdeling før spillet slik og «også nordmennene skulle få premie».

— Det var herlige kvelder etterpå, og mange ganger varte de til tretiden på morgenen, minnes greenkeeper Mats Wahlqvist.

Gumbalde er en fin feriebane, men hotellet er nok litt enklere enn det golfturister er vant med.

Skotskinspirert

Øyas siste 18-hullsbane finner vi noen mil nordøst for Gumbalde. När GK er så nær en skotsk bane som man kan få på øya. Den er åpen, nær havet og utsatt for vind. De første ni hullene ble lagt ut i 1987 på et beiteland for hester. Det kunne gi seg underlige utslag. Som at hestene sette seg i bunkere eller nektet å flytte seg fra fairway.

Det var på När GK Lasse Åberg var medlem da han spilte inn Selskapsgolferen i 1991. I følge de som også var medlemmer den gangen har flere av hendelsene i filmen sitt utspring fra När GK.

Men ikke alt. Da Lasse Åberg skulle slå seg ut av en bunker en gang, havnet ballen bak nakken og oppi hetten hans.
– Er det fri dropp, dette? spurte Åberg.
Det fikk han …

Egen golfvariant

På När har de også utviklet en egen variant av golf. I gamle dager gikk bønder på hestbeitene og slo bort tørket hestemøkk med treklumper festet til en stokk, kåksor kaller de det. Nå har de tatt kåksene med seg til golfbanen, og har til og med laget en kåksserie.

Ryktet forteller at golfforbundet fikk høre om koksgolf, og trodde det var et spill om og med narkotika. Og sendte derfor en mann til När for å avdekke det kriminelle golfspillet.

Hvis du ønsker å overnatte her på østkysten finnes det utleiehytter på 10 kvadratmeter, med to senger og tilgang til klubbhuset, for 450 svenske kroner per natt.

Mellom golfrundene forsøker vi å gjøre som Kongsberg-gjengen og sjekke ut det varierte landskapet langs den 800 kilometer lange kystveien.

Her kan du vandre blant merkelige steinformasjoner havet har formet, gå turer langs stranden og nyte blomsterprakten, spasere i åpne landskap der krokete furutrær og en og annen vindmølle er den eneste som bryter horisonten.

Nettsteder

Destinasjon Gotland
Gotska GK
Gumbalde GK
Slite GK
Visby GK
När GK

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.