Golfspillere flest vet ingenting om golfballer, og de aller fleste spiller med en ball som er feil for dem. Det kan du tape 20 meter på.
du-spiller-med-feil-golfball-

TESTTEAMET: Ser du en av disse gutta med et avansert apparat på en drivingrange, så benytt sjansen til å sjekke om du har riktig ball. Fra venstre Simon Flemström, Erik Mattson og Fredrik Lind.

du-spiller-med-feil-golfball-


Fitting er et av disse ordene som er blitt allemannseie innen golfen de siste årene.

Du kan nesten ikke få kjøpt et golfsett rett ut av hylla lenger.

Alt skal individuelt tilpasses, virker det som. I alle fall når vi snakker om de ledende merkene.

Også baller bør tilpasses

I proshopen er det lett å plukke med seg en trepakning av et kjent ballmerke bare fordi det er kjent.

Eller kanskje bare fordi ballene var på tilbud og billig.

Men det er kanskje ikke så lurt. I alle fall om vi skal tro distributøren av Bridgestone golfballer, Chrisco Golf AS.

Tror du for eksempel at en tourball er noe for deg, så må du ha en svinghastighet på over 105 mph (miles per hour). Det har bare 23 prosent av golferne.

Eneste som tester mot alle

Det er flere av leverandørene som lar deg teste golfballer.

Men det er bare Bridgestone som lar deg forsøke alle ballene på markedet i samme test.

— Det er en svært overbevisende produktdemonstrasjon, der cirka 70 prosent opplever at en Bridgestone-ball er den som passer best.

Mannen bak disse ordene, Erik Mattson, utgjør sammen med Fredrik Lind og Simon Flemström teamet som reiser Norge land og strand rundt og tilbyr golferne balltilpasning.

Eller ballfitting, som det etter hvert er blitt hetende på ikke altfor godt norsk.

Men funker det?

Prinsippet med Bridgestones balltilpasning er at du først slår – med din egen driver – den balltypen du vanligvis spiller med.

En avansert lasermåler og tre høyhastighetskameraer, som tar 1000 bilder i sekundet, måler så svinghastighet, ballhastighet, ballens utgangsvinkel, backspin, sideskru og slagets totale lengde.

Basert på disse verdiene kan testoperatøren både se hva som bør være optimale verdier for deg samt hvilken Bridgestone-ball som har egenskaper som matcher dine verdier best.

Deretter slår du et tilsvarende antall slag med den anbefalte Bridgestone-ballen. Etterpå sammenlignes resultatene, og 7 av 10 vil altså oppleve at Bridgestones ball passer bedre enn den han eller hun vanligvis bruker.

Syretesten

Selv om undertegnede langt fra skal påstå å være ekspert, så vet jeg nok mer om produktområdet enn de fleste etter å ha jobbet med golfballer i 21 år.

Mange års erfaring gir imidlertid også grobunn for en viss (sunn?) skepsis når produkter eller metoder hevdes å være unike.

Jeg hadde derfor forberedt meg godt før testen. I tillegg til å prøve den ballen jeg vanligvis sverger til, uttrykte jeg også ønske om å  teste to andre ballmodeller som hadde overrasket meg.

Ingen av disse var fra Bridgestone.

Etter å ha målt min vanlige ball mot en Bridgestone-modell var det helt klart at min vanlige ball ikke var den jeg burde spille med, Bridgestone-ballen var overlegen på alle områder som er viktig for mitt spill.

Men hva så med de to andre ballene jeg hadde valgt ut til å teste? Den ene, en ny og kostbar modell fra et annet kjent merke, var like bra som Bridgestone-ballen.

Men den var ikke vesentlig bedre. Og veldig mye dyrere.

Den tredje ballen, en rimeligere ball som hadde overrasket da jeg forsøkte den på bane, var god på en del områder, men falt fullstendig gjennom når det gjaldt spinnegenskapene.

Hvilke baller det dreier seg om? Nei, det har det ingen hensikt å fortelle. Det er som bra for meg, er kanskje ikke bra for deg. Og omvendt.

Det er jo nettopp derfor man skal teste, ikke sant?

Les også: Bridgestone balltilpasning

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.