Donald Trump krangler i øst og vest. Uansett hvor mange mennesker han har fornærmet; Trump International Golf Links har plassert Aberdeen ettertrykkelig på golfkartet.

— Han kommer hit fire-fem ganger i året, enten med familien eller venner, spiller golf, slapper av og hygger seg i godt lag. Og han er absolutt en vennlig mann, forsikrer hotellsjefen ved Trump International Golf Links, Jen Strachan.

Hun har ansvaret for at alt fungerer som det skal i det ti rom store gjestehuset på golfanlegget i det enorme linksområdet ti minutters kjøring nord for Aberdeen.

VET HVOR SKAPET SKAL STÅ! Og sofaen, spisebordet, TV-en og sengen. Og hvilke gardiner og tapeter som passer; Donald Trump har innredet gjestehuset ved Trump International akkurat som han vil. Foto: Flickr
VET HVOR SKAPET SKAL STÅ! Og dessuten sofaen, spisebordet, TV-en og sengen. Og hvilke gardiner og tapeter som passer; Donald Trump har innredet gjestehuset ved Trump International akkurat som han vil. Foto: Flickr

Skjønt, det er ikke alt i det klassiske herskapshuset fra 1800-tallet som den Sør-Afrika-fødte skotten har fått lov til å ha en mening om, eller bestemme over.

— Trump har selv stått for innredningen. Alle salonger, bar, spisesal, gjesterommene; alt har han bestemt, fra utsmykning til møbler og gardiner, forteller hun.

Og med all respekt: Det synes at Trump kanskje er mer opptatt av overdådighet enn av eleganse. Møblene er enorme. Stolene i spisesalen er overdimensjonerte, sofaene i salongene ekstremt dype og sengene så høye at vi kjenner flere som ville ha problemer med å klive opp i dem.

Større enn livet selv

«BIGGER THAN LIFE» Aberdeens golfsjef, Andrew Shinie, krediterer Donald Trump for å ha satt byen og fylket på det internasjonale golfkartet.
«BIGGER THAN LIFE» Aberdeens golfsjef, Andrew Shinie, krediterer Donald Trump for å ha satt byen og fylket på det internasjonale golfkartet. Foto: Jan E. Espelid

— Donald Trump is bigger than life! Han er større enn livet selv! sier Andrew Shinie, sjef for turistkontorets golfprodukt, som omfatter 54 golfbaner spredd utover hele Aberdeen-fylket.

Shinie har truffet Trump en rekke ganger, og har ved selvsyn konstatert hvilken enorm aura som omgir den 69 år gamle eksentriske mangemilliardæren fra New York:

— Når han kommer inn i et rom fullt av mennesker, dør all samtale hen momentant.

Det er ikke bare eierens personlighet og innredningsdetaljer som er store ved Trump International Golf Links. Mellom green 9 og klubbhuset rager en 24,5 meter høy flaggstang med et 54 kvadratmeter skotsk flagg på 9×6 meter.

Etter å ha fordøyet flaggsjokket rusler vi ned til første tee, og oppdager fort at også banen i seg selv er enorm. Og det på alle måter. Kvaliteten er ekstrem, selv om gresset fortsatt trenger litt mer tid for sette seg så det blir helt perfekt, banen åpnet i 2012.

Artikkelen forsetter under bildet

DU SPILLER ALENE: Trump Interntational er designet slik at du ikke har kontakt med andre spillere på banen. Vi hadde en firerball foran oss, banen var full, men vi var likevel alene. Her utslaget på hull 9.
DU SPILLER ALENE: Trump Interntational er designet slik at du ikke har kontakt med andre spillere på banen. Vi hadde en firerball foran oss, og en bak oss. Banen var full, men vi var likevel alene. Her utslaget på hull 9. Foto: Jan E. Espelid

Her spiller du hvert hull for seg selv, uten å verken se eller høre andre spillere. Og det slett ikke fordi det er liten trafikk. Trump-banen er stort sett fullbooket, men designet på en måte som gjør at gruppene spres ut, og holder sin ti minutters luke til gruppen bak. Slik vandrer du banen nærmest i en egen verden her.

Fratatt Scottish Open

Trump har aldri lagt skjul på at han har ambisjoner om å få de største turneringene til sine golfanlegg. I fjor hadde han damenes British Open på sin bane i Turnberry på vestkysten. Og ryktene sa at Aberdeen-banen kom til å bli tildelt Scottish Open 2017.

Etter sine kontroversielle uttalelser om muslimer i kampen om å bli republikanernes presidentkandidat, har imidlertid PGA Tour, European Tour og LPGA Tour slått fast at storturneringer som WGC-Cadillac Championship, Scottish Open eller US Women’s Open neppe kommer til å bli arrangert på Trump-eide baner.

Artikkelen forsetter under bildet

«WINDMILLS? NO WAY!» Donald Trump setter alt inn på å stoppe vindmølleparken, som han mener vil ødelegge utsikten fra hans golfbane. Som her på hull 6.
«WINDMILLS? NO WAY!» Donald Trump setter alt inn på å stoppe vindmølleparken, som han mener vil ødelegge utsikten fra hans golfbane. Som her på hull 6. Foto: Jan E. Espelid

Trump har også en pågående konflikt med Aberdeen Renewable Energy Group (AREG), som har jobbet med planer for en vindmøllepark i havet utenfor Aberdeen siden 2003.

Vindmøllene kommer til å bli synlig fra Trump-banen, og milliardæren kjemper med nebb og klør mot prosjektet. Selv ikke AREGs forsøk på et kompromis ved å redusere omfanget fra 23 til 11 vindmøller gjorde Trump bedre stemt.

Flere personlige brev til den skotske statsministeren har vært uten virkning, og etter nytteløse forsøk på å få saken for retten truer Trump nå både med britisk høyesterett og europadomstolen i Strasbourg.

— Trump har fornærmet mange mennesker bare ved måten å være på, mener Andrew Shinie.

— Men bygge golfbaner, det kan han!

Langt mer enn Trump International

— Kanskje det aller viktigste bidraget fra Donald Trump er at han har satt Aberdeen på golfkartet, fortsetter golfsjef Shinie.

— Antallet golfturister har økt sterkt hvert år siden Trump-banen åpnet. Utfordringen er å få alle disse ekstra golferne til å prøve flere av våre baner. Altfor mange kommer hit bare på dagstur fra andre skotske golfområder.

Blant dem som hilser flere lokale overnattinger velkommen er Ru MacDonald, anerkjent golf-podcaster og salgssjef ved White Horse Inn, det nærmeste hotellet til Trump International.

— Vi ligger 15 minutter fra flyplassen, 15 minutter fra Cruden Bay og fem minutter fra Trump, Mucar og Royal Aberdeen, påpeker MacDonald, som i tillegg trekker fram hyggelig restaurant, livlig pubstemning i baren og rimelige priser på overnatting med grei, men litt enklere, standard.

Nærheten til så mange av områdets aller beste golfbaner er selvfølgelig et kjempepluss for White Horse Inn. Royal Aberdeen var dessverre stengt for gjestespill da vi var der, men naboen Mucar tok oss i mot med åpne armer.

Vertsbanen for europetourens nyskapning Paul Lawrie Match Play viste seg å være en utfordring som kommer høyt på vår Vanskeligste bane jeg har spilt-rangering.

Artikkelen forsetter under bildet

UTROLIG TØFF BANE: Mucar Golf Links kommer høyt på listen over vanskelige baner vi har spilt. Her hull 7.
UTROLIG TØFF BANE: Mucar Golf Links kommer høyt på listen over vanskelige baner vi har spilt. Her hull 7. Foto: Jan E. Espelid

Nettopp derfor er Mucrar en perfekt matchbane for proffene: Modige, dristige valg kan belønnes. Men spretter det feil (det gjør det ofte her), er ikke konsekvensene større enn et tapt hull. I slagspill, derimot: Herre min hatt hvilken brutal bane!

Inn i landet

Etter slik brutalitet frister det mer med en rolig natt i et ekte, britisk herregårdshus enn en livlig aften i White Horse Inns pub. Vi setter kursen inn i landet, på smale og svingete veier gjennom skogholt og åkrer en tre kvarters tid, og havner på Raemoir House Hotel.

Etter suksess i oljesektoren overtok Neil Rae denne skotske versjonen av Downton Abbey for seks år siden. Han forteller om de samme utfordringene som Shinie og MacDonald: Vi må få golfturistene til å oppleve at det finnes mer golf enn Trump International her i aberdeenområdet!

Vi bestemmer oss for å teste ut forholdene på Aboyne Golf Club, rett borti veien. Klubben fra 1883 viste seg å være en svært interessant bane med en nesten bizarre forskjell på de første ni og de siste ni hullene. Den begynner så pent og forsiktig med ni parkhull, perfekte for å myke opp en reisestiv eller golfrusten kropp.

Artikkelen forsetter under bildet

UTROLIG SCENESKIFTE: Etter ni rolige parkhull biter Aboyne Golf Club skikkelig fra seg på de siste ni. Fra greeenen ser hull 11 helt overkommelig ut. Men fra tee kan hullet få voksne menn til å gråte.
UTROLIG SCENESKIFTE: Etter ni rolige parkhull biter Aboyne Golf Club skikkelig fra seg på de siste ni. Fra greenen ser hull 11 helt overkommelig ut. Men fra tee kan hullet få voksne menn til å gråte. Foto: Jan E. Espelid

For så å bite fra seg så det holder på de siste ni, som går i hedelandskap med smale, ofte hellende, fairwayer, flere vannhindere, blinde slag og opphøyde greener. Wow! Herlig!

Vi holder oss i innlandet neste dag, og setter kursen nordøstover mot Meldrum House Golf Course. Den viser seg å være en moderne utgave av en parkbane, en av disse som har et nyoppusset hotell i sin midte. Golfbanen har imidlertid en velfungerende klubb, og i klubbhuset er det medlemsfølelsen som rår.

Artikkelen forsetter under bildet

VAKKER PARKBANE: Meldrum House Golf Course er en bane for estetikerne. Her innspillet på hull 8.
VAKKER PARKBANE: Meldrum House Golf Course er en bane for estetikerne. Her innspillet på hull 8. Foto: Jan E. Espelid

Banen er fin, ikke utpreget lett, men likevel mer overkommelig for de fleste. De siste ni er mer kuperte enn de første ni, uten at det påvirker spilletempoet. Vi syntes vi spilte langsomt i vår toerball, men brukte bare 3 timer og 45 minutter.

De tre siste hullene er banens store, store beholdning: Et par-5-hull nedoverbakke, et kort par-4-hull der vann frister hookerne og til sist en djevel av et par-3-hull opp mot klubbhuset.

Du får bare be høyere makter om at klubbhusets terrasse er folketom når du skal slå ut på det siste hullet …

Noen linker

Trump International Golf Links

Murcar Golf Club

Aboyne Golf Club

Meldrum House Golf Course

White Horse Inn

Raemoir House Hotel (alternativt bosted i Aberdeen: Norwood Hall Hotel)