Foto: Professional Sports Group

Den olympiske golfturneringen har fått et nytt skudd for baugen. Europas Ryder Cup-kaptein sier den olympiske golfen kommer i veien for spillernes oppkjøring til Ryder Cup i september.

Darren Clarke var en tur på Sardina før French Open. Der uttrykte han bekymring over at den olympiske golfturneringen skal spilles bare seks uker før Ryder Cup på Hazeltine National Golf Club i Minneapolis.

Europas Ryder Cup-kaptein mener at det rett og slett ikke er nok tid mellom de to turneringene fordi spillerne på begge sider av Atlanteren har et tettpakket program denne sommeren.

Clarke frykter spillerne som har vært med i OL ikke vil få nok tid til å kunne forberede seg til Ryder Cup.

— Alt har blitt så mye tettere for dem på grunn av De olympiske leker, sa Clarke på Smaragdkysten, Costa Smeralda, på Sardinia denne uken.

Spillerne trenger pauser

— Spillerne liker å ta en ukes pause, eller hva nå annet de behøver (enn golf). Men en OL-turering i år vil ta den muligheten fra dem. Personlig vil jeg ha spillerne så freshe som mulig til Ryder Cup, sa Clarke. Og la til at OL-kritikken fra spillerne toppet seg etter Rory McIlroys avgjørelse om å kutte ut den olympiske golfturneringen.

MCILROY BRUKTE IMIDLERTID FRYKTEN FOR ZIKAVIRUSET som grunn for å bli borte fra lekene. Clarke mener den voldsomme kritikken McIlroy har blitt utsatt for fra forskjellig hold etter avgjørelsen, har vært i overkant kraftig:

— Han (McIlroy) ser fram til å bli far og få barn, så jeg synes kritikken som har vært reist mot ham er svært hard. Vi vet ikke nok om viruset, og akkurat nå gjør han det han føler er best, og hva enhver idrettsmann i enhver idrett har rett til å gjøre. Golfere tar sine valg basert på familielivet. Og slik det er nå, er en gullmedalje i OL slett ikke (like gjevt) som en majorseier.

 

Clarke understreker at en olympisk gullmedalje er en fantastisk prestasjon.

— Med det er ikke noe Open Championship, det er ikke noe Masters, noe U.S. Open eller noe USPGA Championship. Det er våre majorturneringer. Med tiden vil De olympiske leker bli det også, men ikke ennå.

OL-golf ikke Clarke sin greie

— For meg personlig er ikke golf i OL min greie. For meg handler OL om Daley Thompson og Carl Lewis, amatørutøvere på toppen av sin karriere.

— Men jeg kan forstå hvorfor det (golf) er tatt inn nå, og det er en fantastisk mulighet til å øke interessen. Men jeg er av den gamle skolen. Og heldigvis er jeg så gammel at jeg ikke behøver å ta den avgjørelsen (om å spille i OL). Jeg slapp heldigvis også å ta avgjørelsen om hvem jeg skulle spille for (Clarke er nordire, liksom McIlroy, som i sin tid sa han ville spille OL-golf for Republikken Irland, ikke Storbritannia, Red. anm). 

Tidligere har spillere som verdensener Jason Day fra Australia og landsmann Adam Scott trukket seg fra OL. Det samme har blant andre sørafrikanerne Louis Ouisthuizen og Charl Schwartzel samt Fijis Vijay Singh. Det ryktes også at amerikaneren Jordan Spieth vurderer sin OL-deltakelse. På spinnesiden er Sør-Afrikas Lee Ann Pace den første blant de profilerte spillerne til å trekke seg på grunn av frykten for zikaviruset.

Golfforbundet bryr seg lite om stjernenes gjøren og laden

Tom Gundersen
Kommunikasjonssjef Tom Rosenvinge i NGF

Kommunikasjonssjef Tom Rosenvinge i NGF forteller at forbundets entusiasme til OL-golf ikke påvirkes av at stjernene velger å si nei til turneringen.  

— OL er et fantastisk utstillingsvindu for golfen, spesielt her i Norge hvor vi vanligvis får se lite golf på tv, sier han til Golferen.

OG LEGGER TIL AT DET VIL VÆRE VELDIG SYND både for golfen og for det norske folk, dersom OL-golfen spilles uten de store profilene.

 — Om vi ser til tennis hadde også den idretten en trang OL-fødsel. I starten så ikke mange av verdensstjernene helt verdien av et OL-gull. I dag er OL prestisje, så jeg tror vi skal gi golfen tid. Det kan se ut som om golfen internasjonalt ikke har lykkes med å etablere OL som en viktig nok turnering, sier Rosenvinge.

At golfturneringen kunne, og kanskje burde vært, organisert annerledes av de bestemmende organer er en utbredt oppfatning også innad i golfforbundet.

I samtaler med Golferen gis det uttrykk fra flere hold ,både i forbundets administrasjon og blant de tillitsvalgte, at det er synd den olympisje turneringen skal spilles som en hvilken som helst annen 72-hulls slagturnering.

— Jeg skulle mye heller sett at det ble spilt nasjonskamp både i kvinneklassen og herreklassen, med 32 tomannnslag i hver klasse som møtes til match. Et slik formatet vil gjøre det lettere for folk som ikke har kjennskap til golf både å forstå spillet, og bli engasjert av det, sier én sentral kilde til Golferen.

— Jeg er enig i at det bør spilles nasjonsvis match, som jeg tror vil kunne skape den samme spenningen og det samme engasjementet som Ryder Cup og Solheim Cup. Men hvorfor ikke tenke mixed, det ville være nytenking, sier en av de tillitsvalgte.

Zikaviruset vikarierende argument?

— De beste utøverne har et svært tett konkurranseprogram. Det kan virke som om enkelte nedprioriterer OL, og at zika blir et vikarierende argument. Å ta en zika blir kanskje et nytt begrep? mener Tom Rosenvinge, og legger til at golfforbundet følger situasjonen med viruset tett .

 — Vi forholder oss i praksis til Olympiatoppen og deres anbefalinger. Til syvende og sist blir det opp til den enkelte utøver, men vi har ikke fått signaler fra våre utøvere  om at det er aktuelt å trekke seg så langt, avslutter NGFs kommunikasjonssjef.