Foto: Joshua Chun / Unsplash

I et innlegg i Norsk Golf for en tid tilbake stilte André Mortensen spørsmålet om golf er idrett.

I Norsk Golf-artikkelen artikkelen ga Sola GKs daglig leder svar som kunne forstås i flere retninger. Men ender opp i en konklusjon det ikke er vanskelig å støtte: Golfen må, som alle andre, forholde seg lojalt til myndighetenes korona-regler.

Noe som ser ut til å ha fungert, og fortsatt fungerer godt, helt siden golfen i Norge ble åpnet opp igjen 1. april.

Korona-situasjonen samt utspill fra myndigheter, Norges Idrettsforbund (NIF) og NorgesGolfforbund (NGF) gir grunnlag for refleksjon om golf er en idrett.

Selvfølgelig er golf en idrett!

Det er neppe noen som vil bestride at Viktor Hovland, Tiger Woods & co er idrettsutøvere på høyt nivå, og at golf definitivt er en idrett. Men golf er også veldig mye mer. Ikke minst en verdifull fritidsaktivitet, som stort sett drives og eies uten offentlige tilskudd. Golf er kanskje best forklart som en hybrid av idrett og næringsvirksomhet.

Et fåtall av de som spiller golf karakteriserer seg som aktive idrettsutøvere. I klubbene deltar under halvparten av medlemmene i organisert konkurranse eller aktivitetet. Eller har noe forhold til NIF og NGF. De fleste av oss spiller golf for hygge og av sosiale årsaker, og fordi vi rett og slett synes det er moro.

200.000 har gjennomført golfens grunnopplæring

La meg slenge fram en påstand om at det er cirka 200.000 golfspillere i Norge. Sannsynligvis vil du som leser dette mene at det er feil. Det er tross alt allment akseptert at det er mellom 95.000 og 100.000 registrerte golfere hos NGF.

Faktum er imidlertid at omkring 200.000 personer i Norge har gjennomført den obligatoriske grunnopplæringen i golf. Og med det er kvalifisert til å utøve idretten.

Vi i golfen i Norge har imidlertid organisert oss slik at de som ønsker å spille bare for hygge og mosjon får ikke slippe ut på anleggene, med mindre de melder seg inn i en klubb tilsluttet NGF.

Svenskene har en parallell situasjon: Over én million mennesker har tatt Grønt kort. Men det er registrert 470.000 spillere hos det svenske golfforbundet. 

Jeg har ski og staver, og en skiløype rett utenfor døren der jeg bor. Men Ingen forlanger at jeg skal være medlem av en skiklubb for å ta en skitur i velpreparerte løyper. Eller til og med i riksanlegget i Holmenkollen. Jeg kan sette utfor i alpinbakker over hele landet, og er velkommen enten det er én gang i året eller én gang i uken. Jeg inviteres inn og ønskes velkommen, uansett ferdighet.

Skal golfen invitere inn eller stenge ute?

Kanskje er det på tide at også golfen begynner å invitere inn i stedet for å stenge ute. Slik blant andre våre nordiske brødre i Danmark gjør ved at både golfklubber tilsluttet Dansk Golf Union og Pay & Pay-baner lever side om side.

Det er nemlig ikke idretten som er avgjørende, men aktiviteten som bedrives. Golf er en flott, beviselig helsebringende aktivitet, som burde utøves av mange flere. Dét handler ikke om idrett og elite, men om vanlige mennesker med sunne aktiviteter.

Kanskje er det på tide å ha Skiforeningen som forbilde. Slå et slag for Golfforeningen, som kan ivareta den jevne selskapsgolferens ønsker og behov. Og som sørger for rekruttering på bred basis. 

Idrettsorganisasjonene bør organisere idretten og ikke fritidsaktivitetene. All den stund de ikke eier anleggene bør de heller ikke pålegge eierne hvordan de skal drives, åpnes eller stenges. Men anleggene må forholde seg til myndighetene og også opptre ansvarlig og vise at de kan følge retningslinjer.

I kampen om å begrense smitten av koronaviruset denne våren har vi fått tydelig demonstrert at golfen i Norge både opptrer ansvarlig og følger retningslinjer. 

koronavirusets golfskam egentlig kvalitetssikre Jan E. Espelid

Hva mener du? Del din mening med oss i kommentarfeltet under, eller på Golferens Facebookside.

Jan E. Espelid er ansvarlig redaktør og utgiver av Golferen.no, og medlem av Moss & Rygge GK.

PS: Golfforeningen er allerede registrert som Lag/Forening i Brønnøysund-registeret. Foreningen er sovende. Den gis bort dersom noen vil forplikte seg til å vekke foreningen til live. Send e-post til jan@papaya.no.