KLASSISK, EKTE LINKS: Like nord for Aberdeen finner du Cruden Bay Golf Club, en klassisk ekte linksbane der noen av hullene ligger bak enorme sandyner, godt beskyttet av vinden. Mens andre hull ligger utsatt for den mer eller mindre konstante kystvinden. Her hull 16. Foto: David J. Whyte

Den 145. utgaven av The Open spilles på Royal Troon 14. til 17. juli. Bare sju skotske baner har hatt The Open, og det finnes mengder av gode baner som aldri kommer til å få turneringen.

PÅ nettstedet Golf Advisor kom vi over en liste over de 12 beste linksbanene i Skottland som antageligvis aldri kommer til å være arrangør av The Open Championship.

Golferen-redaksjonen har spilt banene som er på listen. I tillegg svært mange andre skotske linsbaner. Vi føler oss derfor på ganske trygg grunn for å kunne slutte oss til Golf Advisors bedømmelse.

Bare sju skotske baner, samtlige er linksbaner, har arrangert The Open. I følge The Links Association finnes det  84 ekte linksbaner i Skottland.

Selv om svært mange av disse holder meget høy standard, vil de antageligvis aldri noen gang bli valgt som arrangør av verdens eldste golfmesterskap. Noen fordi de er for korte etter dagens standard. Andre fordi de ligger slik til at infrastukturen ikke er god nok: Veier, hotell, parkering, pubikumsområder og så videre.

Men det bestyr slett ikke at de ikke er gode golfbaner! Her er en liste over de tolv beste blant dem, både i følge Golf Advisor og i følge Golferen.

Machrihanish Golf Club

Denne 5935 meter lange linksbanen ytterst på tuppen av halvøya Mull of Kintyre har sine røtter tilbake til 1876, da Old Tom Morris designet de 12 hullene banen først bestod av. Åpningshullet over bukten regnes som et av de tøffeste første utslag i verden.

Banen ligger like ved The Village at Machrihanish Dunes,med luksuriøse hytter fra 2009 og nyoppussede Ugadale Hotel.

Machrihanish Dunes Golf Club

Machrihanish Dunes ligger bare ti minutter fra Machrihanish, og er i stadig utvikling siden åpningen i 2009. De to sløyfene er byttet om slik at spillerne får hygge seg med på letteste ni hullene først i runden.

Arkitekten David McLay Kidd har plassert hullene naturlig inn i og mellom sanddynene, i områder der ingen maskiner hadde adgang i byggeperioden. Hele området er vernet, og blant annet finnes det fem sjeldne sorter orkideer her.

Banenes mest minneverdige seksjon begynner med hull 4, et par-4-hull der det er mulig å drive greenen. Og følges så opp av to par-3-hull på rad langs havet.

Western Gailes Golf Club

Western Gailes, helt ute mot havet rett nord for årets Open-bane, ble etablert i 1897. Det er en tøff bane, som av mange regnes som den mest Rett ut rett tilbake-banen blant alle linksbaner. Den er anlagt på en smal stripe land mellom stranden og jernbanen, og er ikke på noe sted bredere enn to fairwayer og rough.

West Links at North Berwick Golf Club

Over på den andre siden av Skottland, helt ut mot Nordsjøen på sørsiden Firth of Forth-fjorden i East Lothian finner vi West Links i North Berwick. Den historiske klubben fra 1832 er selve inkarnasjonen på ekte kjærlighet til linksgolf.

PÅ mange av hullene må du spille over en gammel, historisk steinmur. Hull 15, Redan, er et par-3-hull der greenen heller bort fra deg. Mens den helsprø 16. green er full av forhøyninger og fordypninger som kan ødelegge en god runde.

No. 1 Course at Gullane Golf Club

Gullane 1 er nærmeste nabo øst for The Open-banen Muifield. Når du etter to hull kommer på toppen av Gullan Hill har du en utsikt som må være noe av den fineste en linksentusiast kan oppleve.

Du ser golfhull i alle retninger, både på Gullanes tre egne baner og hos den berømte naboen på vestsiden og med Firth of Forth som bakteppe.

De fleste hullene du ser herfra er fra banen du allerede er på, berømte No. 1 Course fra 1884. Den er kvalifiseringbane til The Open, og måler 5987 meter.  En god del av hullene du ser er fra No. 2 Course, som er like morsom å spille, måler 5709 meter og ble åpnet i 1898.

Kingsbarns Golf Links

Banearkitekt  Kyle Phillips har flyttet en anselig mengde jord omkring for å bygge en moderne linksbane en drøy mil sørover langs Nordsjøen  fra St. Andrews.

Du får følelsen av at banen har ligger der i 100-vis av år, og sammen med Old Course St. Andrews og Carnoustie brukes banen hvert år til europaturneringen Alfred Dunhill Links Championship.

New Course at St. Andrews

The New Course, lagt ut av Old Tom Morris i 1895, blir av de fleste regnet som den neste beste blant de sju som inngår i  St. Andrews Links Trusts portefølje.

En hel del spillere mener imidlertid at den har en bedre layout, og er morsommere å spille , enn berømte Old Course. New Course har par 71, og måler tøffe 6058 meter.

Royal Dornoch Golf Club

Royal Dornoch ble grunnlagt i 1877 i The Highlands. Det skotske høylandet har for øvrig ingen ting med høyde over havet å gjøre, men med avstanden til den engelske grensen. Royal Dornoch ligger helt nede ved havet, har vært en kongelig bane i over 100 år, og var militær flyplass under Andre verdenskrig.

Ekspertisen rangerer den oftest som en av de store mestrerskapsbanene, ikke bare i Skottland. men i hele verden. Bare Murfield og Old Course St. Andrews blant Open-banene rangeres høyere. Dornoch var også fødested, og hjemmebane, til skotten som framfor noen bidro til å gjøre golf stor i USA:  Donald Ross

Mange av hullene går langs fjorden Dornoch Firth, og den krevende par-70-layouten har bare ett par-5-hull før og etter runding. Den 5747 meter lange andre banen, Struie Course at Royal Dornoch, er også en solid golfbane.

Balgownie Course at Royal Aberdeen Golf Club

Etter utslag ved klubbhuset spilles de neste åtte hullene parallelt med Nordsjøen ved denne robuste linksbanen, og regnes blant de beste første ni hullene i verden.

Royal Aberdeens historie går tilbake til 1780, og gjør den til verdens sjette eldste golfklubb.  Tom Watson vant Senior British Open her i 2005, og i 2014 ble Scottish Open spilt her.

Castle Stuart Golf Links

Arkitekt Gil Hanse velsignet The Highlands med enda an skjønnhet da Castle Stuart åpnet i 2009. Begge nihullsslyngene begynner med en vakker samling av hull langs fjorden Moray Firth.

Cruden Bay Golf Club

Blinde hull og enorme sanddyner er blant de mest karakertistiske særtrekkene ved denne Old Tom Morris-banen fra 1899. Den har senere gjennomgått en rekke ombygginger, måler 5749 meter og får mye oppmerksomhet for å være en morsom bane å spille.

Trump International Golf Links

Donald Trump håper hans meget kontroversielle linksbane  en gang skal bli vertskap for The Open. Men det er et stykke dit. For det første regnes den fortsatt  ikke som ekte links (true links) av The Links Association og for det andre har Mr. Trump skaffet seg litt for mange uvenner i golfens maktelite.

Ingen vet derfor om The Open noen gang kommer til denne delen av Skottland, rett utenfor Aberdeen. Men få stiller spørsmål ved arbeidet Martin Hawtree har utført mellom og i de store sanddynene.

i Skottland Aberdeen Trump International Golf Links h9
DU SPILLER ALENE: Trump Interntational er designet slik at du ikke har kontakt med andre spillere på banen. Vi hadde en firerball foran oss, banen var full, men vi var likevel alene. Her utslaget på hull 9. Foto: Jan E. Espelid