Foto: Grand Saint-Emilionaise Golf Club

Du tilgis om ikke golf er det første du tenker på når du kjører gjennom Bordeaux-områder som Médoc og Saint-Émilion. Men ivrige golfere vil finne minst én unik golfopplevelse her.

Når sant skal sies finnes det ikke overvettes mange golfbaner som er åpne for almenheten i denne delen av Bordeaux. De tre som finnes er imidlertid Grand Cru innen golf, og vel verdt et besøk som avveksling fra vingårdene.

Grand Saint-Emilionnais Golf Club er den nyeste av dem, og befinner seg i nærheten av den sjarmerende middelalderbyen Saint Emilion, cirka 30 kilometer øst for Bordeaux by.

Før vi fortsetter, la oss imidlertid skyte inn at å la være å besøke byen Bordeaux når du likevel er i området ville være stor urett. Den gamle delen av byen er så full av historie, museer, gallerier, butikker og topp restauranter at byen fort kan sluke hele ferien.

Bordeaux’s nye Grand Cru-bane

 Grand Saint-Emilionnais Golf Club, som åpnet sent i 2016, har allerede rukket å markere seg på det internasjonale golfkartet. Og familienavnet Mourgue D’Algue er anerkjent i golfkretser verden over.

Pater familias, Gaêtan Mourgue D’Algue, er et av de store navnene i fransk golf. Som spiller var han aldri pro, men vant mer enn 30 titler som amatør. I yrkeslivet var han en av initiativtakerne til European Tour, grunnlegger av  europaturneringen Trophé Lancôme samt utgiver og redaktør av golf-biblene Peugeot Golf Guide og Rolex World’s Top 1000 Golf Courses.

Hans svenske kone Cecilia er svensk amatørmester mange ganger, og har rundt 45 turneringsseiere på cv-en. Godt oppi 70-årene spiller hun fortsatt golf på et nivå de fleste av oss bare kan drømme om.

Kanskje ikke så rart da att de tre barna, og deres barn igjen, har blitt meget gode golfspillere. Datteren Kristel spilte på Ladies European Tour på 90-tallet før hun gikk inn i familiebedriften, der hun i dag er daglig leder av Grand Saint-Emilionnais Golf Club. Hennes bror André  jobbet i flere år med noen av de største golfbaneutviklerne i USA. Og er selv så dyktig at Tiger Woods en gang måtte finne seg i å dele en match mot ham.

Fant Tom Doak i USA

Senior Gaêtan var i årevis involvert i å utvikle golfanlegg i Frankrike, og gikk lenge svanger med ideen om en golfbane han kunne kalle sin egen. Drømmen begynte å materialisere seg like etter tusenårsskiftet da familien fikk tak i en tidligere jakteiendom i utkanten av landsbyen Saint Emilion.

Under en reise til Bandon Dunes-banen i Oregon på USAs vestkyst kom Gaêtan og Cecilia i kontakt med banearkitekten de hadde vært på leting etter: Tom Doak. Som inntil da for det meste hadde jobbet hjemme i USA samt i Australia, Tasmania og New Zealand, hvor han står bak dramatiske baner som Cape Kidnappers og Barnbougle Dunes.

For prosjektet til Monsieur Mourgue D’Algue var det uaktuelt å skape noe dramatisk. Landet lå ikke til rette for en mesterskapsbane, og  ikke ville Mourgue D’Algue ha en slik bane heller. Han ønsket en bane i  naturlige omgivelser, som skulle være spillbar for alle typer golfere. Resultatet ble en kombinasjon av skogs- og parkbane der en rekke trær ble fjernet for å skape åpne rom mellom hullene.

Kristel har vært involvert baneprosjektet hele veien, og legger ikke skjul på sin beundring for Tom Doak. Under vår runde er hun en fontene av kunnskap om hvordan Doak har tenkt i arbeidet med designen av banen. Hvordan elven gjennom eiendommen ble integrert i designen. Hvorfor han foretrekker å kortklippe områdene foran greenene slik at spillerne, som på linksbaner, kan rulle ballen inn. Hvorfor det er så få bunkere, bare 32 totalt, hvorav ingen på hulllene 2, 9 og 17.

Kort favoritthull

Hull 8, et par-4-hull på bare 271 meter, er Kristels favoritt. Det er et klassisk risk-reward-hull, litt oppover med en ørliten dogleg å ta hensyn til ved innspillet. Hun drivet til 30 meter fra greenen, satte innspillet til to meter og senket birdien. Mens vi bommet vår metersputt for birdie …                                          

De restaurerte bygningene til det opprinnelige Chateau de Goffre inneholder restaurant, proshop og omkledningsrom. Som har fått selskap av et par nyere bygninger for overnatting, synlige fra 1., 17. og 18. hull.

Fra siste green, rett foran klubbhuset, ser du tårnet til middelalderkirken i landsbyen Gardegan på en bakketopp i horisonten.  Utsiktene ellers innbefatter vinranker, vinranker og atter flere vinranker. Som også omslutter er par av teestedene på banen …       

Grand Cru
MOURGUE D’ALGUE-FAMILIEN: Fra venstre Cecilia, Kristel, André, Philippine og Gaëtan. Foto: Golfmagazine