Med direktefly fra fire norske byer drar horder av nordmenn til Nice, og tror de opplever Provence. Men ikke nøy deg med områdene rundt Nice og Cannes. Reis et par timer vestover, til et helt annet Provence, også golfmessig.
opplev-det-andre-provence

BLIR DET MER PROVENCALSK ENN DETTE? Dette bakgatemotivet fanget vi i Hyerères Les Palmiers, en trivelig og nesten ukjent kystby nær St. Tropez og bare en drøy time fra flyplassen i Nice.

 

opplev-det-andre-provence

ALDRI SMØR ELLER FLØTE: Mesterkokk Roger Merlin bruker aldri smør eller fløte i sitt Cuisine Provence, kun olivenolje. Så har han da også over 50 varianter, hver med sin karakter, å velge blant i kjøkkenet til Mas de Colvert.
opplev-det-andre-provence

SELV EN FRUKTKURV BLIR KUNST: Fransk matkultur går lenger enn det som er i grytene. Denne fruktkurven møtte oss på frokostbordet til Hotel Mas de Peint.
opplev-det-andre-provence

TA DEG EN RIDETUR: Rhone-deltaet Camargue er et eldorado for deg som liker natur opplevd fra hesteryggen. De lokale hestene er hvite, livlige og kraftige.
opplev-det-andre-provence

EN ANNERLEDEDES BY: Marseille er ikke som andre byer. Hvor ellers har du sett en by med et marked under et speiltak?

Det er en deilig, sommervarm helligdag, og uteserveringene i havnen i Marseille er smekkfulle nå ved lunsjtider. Det er mitt første besøk i byen, og jeg er varm og tørst etter en formiddag gatelangs.

Etter å ha nippet til den iskalde fatølen oppdager jeg at kelneren har brakt meg en liten øl, ikke en stor, som jeg bestilte. Men pytt sann, da kan jeg heller ta to!

Når glasset er tomt, kommer kelneren tilbake. Fortvilet over at han har gitt meg en liten øl (hvordan kan han huske det i kaoset?). Jeg forklarer at det gjør ingen ting. Men han hører ikke på det øret, og tryller fram en stor, kald en.

Da regningen kommer, står det bare én øl der. Den første skal jeg naturligvis slippe å betale for, det var jo hans feil, insisterer han!

Hvor jeg vil hen? Jo, til et spørsmål. Faktisk to: Kan du i det hele tatt forestille deg at noe slikt ville skje på en parisisk fortausrestaurant? Eller på av barene langs croisetten i Cannes?

Svaret inneholder selve essensen av hva den vestlige delen av Provence er: Et helt annet Frankrike du som kjenner Paris eller Cote d’Azur kanskje ikke aner eksisterer.

Et par dager tidligere

Fra Nice til Marseille er det et par timer i bil, en halvtime mer langs kystveien. Da kan du gjøre som vi gjorde: Starte golfreisen mykt med en overnatting i Hyerères Les Palmiers (uttales for enkelhetsskyld jer) cirka halvveis mellom de to storbyene.

Det er en rolig by med 60.000 innbyggere der betalingsmiddelet er kontanter, ikke kredittkort, på den trivelige uterestauranten tvers over gaten for vårt hotell, Le Provencal.

Fra Hyerères ruller vi videre vestover neste morgen. I baklommen har vi et forslag til en syvdagers og en tidagers golfrundreise turistsjefen i Bouches-du-Rhône har utarbeidet spesielt for leserne til Golferen.no.

Last ned pdf: Forslag til sjudagers og tidagers golfrundreise i Bouches-du-Rhône (pdf, engelsk)

Dette området like vest og nord for Marseille gir deg det meste og det beste av det opprinnelige og originale Provence. Du får oppleve perler som Arles, der van Gogh bodde og malte, Aix-en-Provence og historiske Avignon.

Likevel, de andre golfbanene blir bare som en oppvarming til Domaine de Manville, en bane Golferen.no besøkte også i 2014. Den gangen var den spillbar, men ikke helt ferdig.

Les også: Hvorfor er denne banen firkantet?

Nå, ett år senere, har min danske spillekamerat og jeg akkurat hullet ut på hull 9 på Domaine de Manville-banen. Starteren får øye på oss fra sin bod ved hull 1, og forlater den for å komme ned til oss.

— Stephan Morgue har fått høre at du er her, og er på vei over for å møte deg, sier han mens et enormt, glis brer seg over absolutt hele ansiktet.

Før vi gikk ut hadde vi fortalt starteren om vårt tidligere besøk, og at jeg da hadde slått av en meget hyggelig prat med headproen, Stephan Morgue. Noe særlig mer enn det var ikke blitt sagt.

Etter et minutt eller to kommer Morgue, møter meg som en gammel venn. Med et fast håndtrykk, en hånd på min skulder og levende, varme øyne undres han over hvordan jeg har hatt det siden sist.

For oss ble gjensynet med Morgue enda en utenomfransk, provencalsk opplevelse. På samme måte som lunsjen hos Roger Merlin hadde vært dagen tidligere.

Den pensjonerte kokken serverer lunsj én gang i uken i sitt Mas de Colvert, og bare for lukkede selskaper fra 6 til 20 personer.

Det ble en kulinarisk opplevelse vi ikke har opplevd maken til; maten, stemningen og vinen på den lille terrassen ved karpedammen var spunnet rundt Cuisine Provence, og skapte fullendte smakssymfonier ved hver bit og hver slurk.

— Jeg bruker aldri smør eller fløte når jeg lager mat, bare olivenolje, avslører Merlin til Golferen.no.

Til og med til vår dessert av friske jordbær er det olivenolje (og basilikum). Men til dessert må oljen være laget av svarte oliven, fortalte Merlin mens han viste fram samlingen av mer enn 50 forskjellige olivenoljer han bruker i sine provencalske retter.

Mer Cuisine Provence

Provencalske smaker stod i aller høyeste grad også i høysetet under lunsjen på hotell Mas de l’Oulivie.

Kortreist olivenolje, i dette tilfellet fra trærne vi skimter på den andre siden av svømmebassenget, smaker fortreffelig.

Å sitte å dyppe biter av ferskt brød i slik olje er en nytelse det er vanskelig å sette ord på.

En region av opplevelser

Mellom våre golfavtaler rakk vi også å oppleve Rhone-deltaet i Camargue, med sitt millionrike fugleliv, og å ri i vannkanten på de karakteristiske, hvite camargue-hestene.

I deltaet bodde vi i det vakre, historiske hotellet Mas de Peint, og inntok helorganisk middag på La Chassagnette, som kan smykke seg med en Michelin-stjerne.

Etter lunsjen, den som vi innledet artikkelen med, er det tid for hjemreise. Ikke fra Nice, men fra millionbyen Marseilles internasjonale flyplass. Mens vi venter på flyet som skal ta oss til Oslo via Amsterdam, lurer vi på hvorfor verken SAS eller Norwegian våger seg på en direkterute til det andre Provence …

Last ned pdf: Forslag til sjudagers og tidagers golfrundreise i Bouches-du-Rhône(pdf)

Les mer på nettet

www.tourismepaca.fr
www.hyeres-tourisme.com
www.visitprovence.com
www.arlestourisme.com
www.saintesmaries.com
www.lesbauxdeprovence.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.