Ny skotsk linksperle åpnet sør for St Andrews

NY LINkSPERLE:Dumbarnie Links åpnet i slutten av mai i år. Foto: Kevin Murray

Det hører til sjeldenhetene at det åpnes nybygde linksbaner i golfens hjemland. Tilgangen på egnet land er begrenset, kostnadene forbundet med utbygging er store og konkurrentene mange. I slutten av mai åpnet Skottlands nye linksbane på den skotske østkysten, under en halvtime sør for golfhovedstaden St Andrews. SE VIDEO

Dumbarnie Links, Skottlands 85. ekte linksbane («true links») åpnet 29. mai i et naturreservat helt ute ved kysten av Forth of Fife. Den er et designmessig mesterverk skapt av den California-bosatte britiske banearkitekten, og tidligere BBC-kommentatoren, Clive Clark.

Ex Ryder Cup-spilleren (1973) står bak nærmere 50 baner i USA og Europa. Blant de mest berømte finner vi storheter som Woburn i England og La Quinta og Indian Wells i California.

Videoen under er fra åpningen 29. mai, der vi blant annet får se Malcolm Campbell slå det første offisielle slaget på Dumbarnie Links.

Mange av leserne vil kjenne igjen golf-forfatteren og den tidlige Golf Monthly-redaktøren fra hans ti år med spalten Brev fra St Andrews i Norsk Golf samt huske ham for også å ha slått åpningsslaget på Lofoten Links, Norges mest kjente golf bane internasjonalt.

Høytliggende teesteder

Durmbarnie-banen skiller seg fra andre linksbaner ved at den er spredd utover et areal som er tre til fire ganger større enn det som er vanlig. Terrenget gjør også at Clark har kunnet bygge høytliggende teer opptil 20 høydemeter over fairwayen.

Terrenget skråner ned mot kystlinjen i to klart definerte nivåer bundet tett sammen. Opphøyde områder gir utsikt over Leven Bay og fjorden Firth of Forth. Banen byr på havutsikt på minst 14 av hullene. Totalt 500 kystdyner langs strandlinjen hindrer så godt som aldri noe av utsikten.

— Når vindretningen er til din fordel, og du spiller fra de riktige teestedene i forhold til din handicap, har banen tre korte par-4-hull der du kan drive greenen hvis du er forberedt på å ta risikoen ved å velge tiger-linjen. Golfere elsker korte par-4-hull de kan drive. Høyhandicapperen sier ‘jeg kan gjøre par her, eller kanskje en birdie.’ Lavhandicapperen sier ‘jeg kan drive greenen og ha en putt for to slag på et par-4-hull. Slikt skaper engasjement“, sier Clark i et intervju med magasinet Golf Course Architecture. Og fortsatte:

— Generelt sett kan banen spille fra omtrent 4700 meter og opp til de bakerste teeene, hvor du kan få omtrent 6300 meter. Men så satte jeg inn et dusin ekstra teer, som virkelig er for proer og scratch-handicappere. Så hvis Dustin Johnson dukker opp med kameratene er det bare å si: Her får du, her er en golfbane på 7000 meter. Og det er ganske mye vind her, og fairwayene ruller ganske mye. Som er typisk for linksbaner med svingel-gress og en fast base av sand Så her er det golf for alle.

Se mer: Dumbarnie Links hjemmeside

De berømte golfbanene står i kø i Øst-Skottland. Det er lang flere blant dem enn
det er plass til plassere på det relativt grovmaskede kartet over (Google Maps).

Kommentarer

 • Del Golferen.no på:

 • Aktuelle turneringer

 • PGA Tour: Memorial Tournament med Viktor Hovland ( 1. - 4.juni)

  Korn Ferry Tour: UNC Health Championship presented by STITCH med Ktistoffer Ventura ( 1. - 4.juni)

  DP World Tour: Porsche European Open med Kristian Krogh Johannessen ( 1 .- 4.juni)


  Challenge Tour:
  D Real Czech Challenge med Jarand Arnøy og Elias Bertheussen ( 1. - 4.juni)

  LET: HelsingborgOpen : med Silje Torvund Ohma (a), Maiken Bing Paulsen, Madelene Stavnar, Marianne Skarpnord, Renate Grimstad og Maiken Bing Palsen og Karoline Lund ( 2. -4. juni)

  LPGA: LMizhuho Americas Open ( 1. - 4.juni)

  lNordic League : Gamle Fredrikstad Open med 38 nordmenn ( (23 -28.mai )


 • Golferen.no på YouTube

  Jørgen Hillås Slå sanden ut av bunkeren

  Bestemødrene på Evje

  Order of Merit besøker Gamle Fredrikstad GK

  Lommedalens grønne lunge

  Mange meter å hente med tilpasning av driveren

 • NGF: Norwegian Paragolf Open (Para Norgescup #3) Kongsvingers GK (.- 13.-14. . august)

 • Golferen.no

  Papaya Media

  Saltboveien 25

  1560 Larkollen

  Redaksjonen

  +47 920 25 820

  tips@golferen.no

  Nyhetsbrev

  Meld deg på Golferen.nos nyhetsbrev
  * Påkrevet

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Teknisk drift: Papaya design & marketing AS | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Ansvarlig redaktør: Jan E. Espelid | Annonsesalg: Pernille ter Jung Andreassen | Teknisk drift: Sorenso as | Tips redaksjonen: tips@golferen.no

  Golferen.no utgis av Papaya Media, org.nr. 915 995 187. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet 2004–2018 © Papaya Media. Golferen.no redigeres i henhold til Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten.