Foto: Torsten Pamp

Vi hadde egentlig sett for oss Normandie bare som et stopp på veien til Sør-Frankrike. Men ble i stedet værende i calvadosens hjemtrakter blant filmfestivaler, motehus og golfbaner.

Du kjører fint fra fergeterminalen i Kiel til Normandie på  en dag. Om du da ikke lar deg distrahere av alle de flotte golfbanene du finner etter små avstikkere fra motorveien.

Vi fortsetter imidlertid på motorveien, og krysser Seinen over provinsens stolthet, den gigantisk broen Point Normandie. Vi har nemlig stilt inn kursen på sommerbyen Deauville.

ALLEREDE INNKJØRINGEN TIL BYEN AVSLØRER KLASSE med elegante rytterne i trening i før  dagens sprangridning-konkurranse i en av byens store hestearenaer. Et annet, gigantisk anlegg med med nesten daglige konkurranser i galopp, trav, sprangridning og polo finner vi bare en kilometer fra golfbanen.

Les mer om byen! Deauville

Resten av den lille byen er som en kake, der viktorianske bindingsverkshus i alle former avslører at dette er en by fra slutten av 1800-tallet og tidlig  1900-tallet. Tidligere var hele kyststrekningen av en eneste stor sump, som i dag er en halvannen kilometer lang strand fylt med parasoller, of omgitt av hundrevis av badehytter og kafeteriaer.

Og bak disse fyller Hôtel Barrière Le Normandy et helt kvartal. Det vakre casinoet forsterker inntrykket av velstående gjester. Men det er stort sett sporene fra den årlige amerikanske filmfestivalen som er mest synlig. For selv om hovedscenen også brukes i internasjonale musikk-, kunst- og litteraturfestivaler er det filmstjernenes portretter og navn somer synlige  i byen.Denne første, tidlige sommerdagen virker det som om alle byens 4000 innbyggere har tatt fri for å feire. Det er køer ved utendørskafeene i sentrum, og mengder av folk på strandpromenaden. Mens kvinnene i et utdrikningslag lar seg avfotografere foran badehyttene, som besøkende amerikanske filmstjerner har gitt navn.

I motsetning til hestfolket og filmfolket har motefolket tilholdt midt i sentrum. Det var her Coco Chanel åpnet sin første butikk, og de andre motehusene i Paris har sine butikker på rekke og rad.

Klassisk golfbane fra 1929

Like utenfor sentrum, med utsikt over byen, ligger Resort Barrière med 27 golfhull i åpent parkmiljø. Banen ble lagt ut i 1929, ble ombygd i 1964, og regnes som en av klassikerne i Frankrike. Når vi spiller her tidlig i mai blomstrer kirsebærtrærne i ulike nyanser fra hvitt til lys rosa. Utrolig vakkert, og veldig bra som golfdestinasjon. Banen er ukomplisert så lenge du velger høyre side av fairway, mens greenene er vanskeligere.

Anlegget har sin bane nummer to i Saint-Julien, litt over en mil fra hotellet. Det er en åpen parkbane, men litt mer opp og ned over små høyder. Det er rangert litt lavere. Men vi likte den svært godt siden høydeforskjellene gir større forskjell på hullene.

Sjekk ut den flotte banen! Resort Barrière  

Klubben hare allerede begynt planleggingen for Ryder Cup på Golf National utenfor Paris i 2018.

— Vi har jo flyplass her, og med med bil tar det omtrent to timer å komme seg til Golf National.Vi snakker om et samarbeid mellom oss og seks-sju baner rundt Paris i en eller annen slags form for Ryder Cup-pakke, sier golfdirektør David Raguet.

Som før vi forlater klubbhuset tryller frem en flaske Calvados, som smaker søtt.

— Dette må du ikke gå glipp av, sier han.

Selvsagt ikke. Normandie er hjertet av calvadosens hjemland med produsenter som Boulard, Château du Breuil, Père Magloire og Christian Drouin innen en mil fra byen. Vi velger Boulard, som er åpen for omvisning, og har en bar med smaking av alle typene samt en butikk det er vanskelig å motstå.

Saken fortsetter under bildet

Normandie Boulard calvados
I CALVADOSENS HJEMTRAKTER: Fire calvados-desitillerier omkranser Deauville. Hos Boulard kan du prøvesmake alle variantene edle dråper.

Normandie er krigshistorie og krigsminner

Et par timer sør for Deauville ligger Omaha Beach, Denne stranden i Normandie forbindes kanskje fremfor med begynnelsen til slutten av Andre verdenskrig. Det var på denne 8 kilometer lange sandstranden at Eisenhower og Montgomery på D-dagen ledet historiens største invasjon sjøveien.

184.000 amerikanske, britiske, kanadiske og franske soldater mandag 6. juni 1944 gikk i land for å nedkjempe den tyske forsvarslinjen. 20.000 av dem endte sine liv her, og er gravlagt på den amerikanske krigskirkegården. Den besøkes av turister fra mange land. Følelsene henger løst, og mange gråter nå og da. På et enkelt kors er en frisk blomst, på en annen en stor blomsterbukett. Og langs en vegg er besøkende på utkikk etter kjente navn.

Men vi var her for å spille golf i åsene ovenfor invasjonsstranden. Golf Omaha Beach har blitt et reisemål med en firestjerners hotell og to 18-hullsbaner. Det er La Mer-banen som først og fremst gjelder der den går fra hotellet og ut mot åsene hvor tyskerne hadde sine forsvarslinjer.

Saken fortsetter under bildet

Normandie Golf Omaha Beach
GOLF OMAHA BEACH: Et reisemål i seg selv med firestjerners hotell og to 18-hullsbaner. La Mer-banen spilles fra hotellet og ut mot dynene der tyskerne hadde sine forsvarslinjer.

Hullene er oppkalt etter invasjonens ledere. Hull 1 heter Eisenhower, hull 2 Churchill, hull 3 de Gaulle, hull 4 Koeing, hull 5 Montgomery. Det mest spektakulære, og mest fotograferte, er hull 6, dedikert Omar Bradley. Greenen ligger akkurat på kanten av stupet ned til stranden, med utsikt over store deler av invasjonskysten.

Dette må du få med deg! Golf Omaha Beach

Dessverre har klubben latt noen busker vokse opp bak greenen, og forstyrre noe av den fantastiske utsikten over strandlinjen. Og som viste hvilke utfordringer invasjontroppene møtte på vei opp til høyere land. Og hvor sårbare de var for tyske maskingevær.

Forhåpentligvis kuttes buskene så snart som mulig igjen.


Fristelser på veien

På vei fra Kiel til Deauville passeres en rekke fristelser vel verdt et besøk Dea Som i den viktorianske luksusbyen Hardelot, der klubbens to golfbaner kan skilte med golfhull opprinnelig lagt ut av Harry Vardon i 1905. Begge banene spilles i furuskog på sanddynene, der det går opp og ned. Gir bra sommerfølelse, men er teknisk sett ganske vanskelig.

Le Touquet oppstod som den engelske kongefamiliens og overklassens sommerparadis, en slags Londons egen Riviera. Stedet og var høyt elsket av golffortellingenes mester, PG Woodhouse. Han nektet å bli evakuert da krigen brøt ut i 1940, og ble i stedet arrestert av tyskerne. Golfklubben har 54 hull i et miljø som er en krysning mellom lyng og links. Der vil du møte mengder av engelskmenn på golftur gjennom kanaltunellen.

Boulogne sur Mer med restauranten La Matelotte, der vi en gang fikk servert den beste syvretters-menyen vi kan huske.

Normandie Omaha gravplass
20.000 DØDE HER: Den amerikanske krigskirkegården ved Omaha Beach er en attraksjon de fleste besøkende får med seg. Friske blomster vitner om at ikke alle er glemt mer enn 70 år etter.