I flere tiår var Tunisia en populær og rimelig golfdestinasjon med mange vestlige trekk. Hvordan har det utviklet seg etter Den arabiske våren? Vi sendte Golferens reiseredaktør på ekspedisjon dit. 
golfdestinasjon-med-en-anelse-arabisk-v-r

MORSOM OG FLOTT: Med de ganske så ondulerte greenene i perfekt stand er Yasmine Valley en bane du absolutt må få med deg hvis du bor i Hammamet
golfdestinasjon-med-en-anelse-arabisk-v-r

GOD PLASS: Selv om det burde være høysesong for golfere, kunne marinaen i El Kantaoui by på godt med ledige restaurantbord. Men utsikten og de kjølige drikkevarene er akkurat som før.
golfdestinasjon-med-en-anelse-arabisk-v-r

FLOTT UTSIKT: Flamingo-banen i Monastir ligger cirka en halvtimes taxitur unna El Kantaou, og er vel verdt et besøk.
golfdestinasjon-med-en-anelse-arabisk-v-r

DU FØLER DEG VELKOMMEN: Tuniserne vil så gjerne ha golfturistene tilbake. En liten enkel gest som denne i klubbhuset på Yasmine Valley, er noe vi som gjester setter stor pris på.

Det er fredag kveld i Port El Kantaui og tid for ost og vin på hotellrommet før besøk på en av de lokale pubene. Det er en kort spasertur ned til torget og supermarkedet for å kjøpe lokal rødvin. Men hva er dette? Døren til vin- og spritavdelingen er lukket.

— Det er fredag, da selger vi ikke noe med alkohol. Men i morgen er det åpent igjen, forsikrer mannen i kassen.

Lørdag kveld tropper vi opp igjen. Rommet med vin og annen alkohol er fullpakket. Tunisiske menn, de fleste av i 20-40 årsalderen, velger og vraker blant vinflaskene.

Køen til de to kassene er lang hele tiden, som i den verste rushtiden hjemme på et vinmonopol.

Ut døren går en jevn strøm av glade mennesker med store flak boksøl under armen og flasker i poser ut til koner og barn, som venter rundt fontenens fargesprakende lysshow på torget.

Tunisia har alltid overrasket oss. Kanskje ikke så rart, det er en helt særegen kultur.

Litt fransk, litt nordafrikansk og litt arabisk. Med uvanlige krydder i maten, spennende medinaer i stedet for kjøpesentre. Og golfbaner i forbindelse med resortsene langs de milelange strendene.

Alternativ til Kanariøyene

Helt siden 80-tallet har vi ansett golf i Tunisia som et lavkostalternativ til Kanariøyene. Kan det fortsatt konkurrere med de spanske øyene? Og hva har skjedd etter revolusjonen, Den arabiske våren?

Vi var der en uke før IS sitt terrorangrep i hovedstanden Tunis. Vi hadde fått høre at en gammel al qaida-sjef hadde vært rundt i Algerie, Libya og Tunisia for å lage IS-celler. Men det var ikke noe det ble snakket om på turistdestinasjonene.

I Port El Kantaoui var alt på nesten alle måter som vanlig. Som tidligere lå uteserveringene på på rekke og rad både rundt torget og marinaen, og turistbutikkene var som alltid fulle av kopiprodukter og keramikk.

Men selgerne virket slitne, og innkasterne var ikke på langt nær så intense som sist vi var her. Det var også betydelig færre turister enn ved tidligere besøk, og kveldene var nesten folketomme på restaurantene rundt torget og marinaen.

Selv om vi var der utenfor badesesongen burde det være høysesong for golfere.

På 90-tallet tok starterne på golfbanene gjerne imot bestikkelser fra tyskere for å slippe dem ut før de som hadde bestilt starttid. Nå var det ingen problem med å få akkurat de starttidene vi ville.

Et 30-tall skandinaver

Golfklubben El Kantaoui har nå et 30-tall skandinaver ukentlig , noen grupper briter samt noen tyskere på de to banene. Britene og tyskerne er også de eneste gruppene som har økt på feriestedet, tyskerne hele 300 prosent. Mens antallet skandinaver har avtatt betydelig.

Egentlig bør Sousse derfor være et virkelig attraktivt golfreisemål.

El Kantaouis begge baner var i god stand. Den kuperte Panorama-banen har flotte utsiktspunkter, og også Sea Course er i bedre stand enn vi har sett tidligere.

For en ukes golfferie rekker det så absolutt med de to banen innen gangavstand fra hotellene.

Men vil du ha mer av de spennende hullene, skal du ta turen til Monastir. Flamingo-banen ligger cirka en halvtimes taxitur unna, som koster rundt 75 kroner, og er vel verdt et besøk.

Du trenger imidlertid to runder for å lære å spille banen på riktig måte. Hullene i strandlinjen er kuperte, med en del utfordrende hull, og banen gir absolutt mersmak.

Monastir har en bane til, Palm Links. Men den var, akkurat som sist vi besøkte den, en skuffelse. Ikke verdt et besøk.

Mer og mer Hammamet

De siste årene har Hammamet overtatt mer og mer av golfturismen. Citrus begge baner har vært, og er fortsatt, et godt grunnlag som base for turoperatørene.

I år imponerte dessuten nabobanen Yasmine Valley, som vi hadde glemt hvor morsom den er å spille.

Med de ganske så ondulerte greenene i perfekt stand i tillegg, så raske at de var på grensen til uspillbare, er dette en bane du absolutt må få med deg hvis du bor i Hammamet.

Yasmine Valley kunne ha være enda en attraksjon rikere. Klubben var nesten ferdig med 18 nye hull ved siden av den gamle banen, og var klar til å bli sådd da den ble stoppet. En av revolusjonens ofre, på samme måte som den nye, internasjonale flyplassen mellom Sousse og Hammamet.

Mangel på politisk beslutning

Flyplassen var ment som den store, sentrale i Nord-Afrika, med fire terminaler og perfekt beliggendhet mellom de to store reisemålene. Én terminal og én rullebane var allerede ferdig da prosjektet stoppet opp.

Penger og politisk beslutning, eller mangel på politisk beslutning, sies å være årsaken til at byggingen ble stanset.

På samme måte som en rekke andre store prosjekter har blitt stanset midlertidig etter revolusjonen.

Det er imidlertid ikke noe vi som vanlige turister legger merke til. Annet enn når vi skal betale, prisene er som oftest lavere i dag. Dinaren har en behagelig kurs mot kroner.

Når 65 centiliter øl koster 25 kroner og en flaska vin rundt 100 er det ingen grunn til å være all-inclusive. For det er jo morsomt å veksle mellom serveringssteder.

Og kanskje sjekke ut en fotballkamp eller to på irsk pub …

Turoperatører med golfpakker i Tunisia

Detur
Golfbutikken.no 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.